Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rudenok_O.YU._Finansi_pidpriemstv__2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
739.33 Кб
Скачать

9.4. Оперативне фінансове планування.

У вирішенні питань підвищення ефективності виробництва велика роль належить оперативному управлінню. З іншого боку, ефектив­ність управління виробничими процесами, регулювання розрахунків з робітниками підприємства, покупцями та постачальниками, ланка­ми фінансово-кредитної системи (бюджетом, централізованими поза­бюджетними фондами, установами банків і т. ін.), забезпечення пла­тоспроможності підприємства в значній мірі залежить від організації оперативного фінансового планування.

Оперативне фінансове планування включає складання, насампе­ред, платіжного календаря.

Платіжний календар це документ, в якому відображаються поточні надходження грошових коштів підприємства на певний пері­од часу.

Призначення платіжного календаря — встановлення розмірів по­точних витрат і обсягів надходження грошових коштів, послідовність та строки виконання всіх розрахунків на певний відрізок часу під­приємства. Він дає можливість фінансовим службам підприємства забезпечити своєчасне виконання розрахунків і платіжних зобов'я­зань, встановлювати зміни та рівень платоспроможності, а також фі­нансування нормальної господарської діяльності підприємства у від­повідному періоді.

9.5. Бюджетування в системі оперативного фінансового планування.

Процес складання бюджетів і контролю за їх виконанням яв­ляє собою бюджетування. Бюджетування базується на таких ви­могах:

• структурованість бюджетів;

• розроблення бюджетів усіма підрозділами;

• обґрунтованість показників бюджетів;

• забезпечення єдиного порядку підготовки, розгляду та розміщення бюджетів;

• забезпечення єдиного порядку аналізу виконання бюджетів.

Бюджетування має спрямовуватися на виконання таких основних завдань, як: визначення складу і обсягу витрат, пов'язаних із діяль­ністю окремих структурних одиниць і підрозділів; забезпечення по­криття запланованих витрат фінансовими ресурсами.

Необхідною умовою і складовою бюджетування є планування, яке конкретизується в бюджетах.

У системі оперативного фінансового планування складаються бюд­жети, які класифікуються за такими ознаками: за сферою діяльності підприємства (бюджет з інвестиційної діяльності, бюджет з операцій­ної діяльності, бюджет з фінансової діяльності); за видами витрат (бюджет із поточних витрат, бюджет капітальних витрат) тощо.

Тема 11. Фінансова санація підприємств План

    1. Сутність фінансової санації.

    2. Контролінг фінансової діяльності підприємства та діагностика його банкрутства.

    3. Фінансові джерела досудової санації підприємства.

    4. Проведення санації підприємства при відкритті арбітражним судом процедури санації.

10.1. Сутність фінансової санації.

Санація визначається як система заходів, які здійснюються в процесі виробництва справи про банкрутство з метою запобігання визнання боржника банкрутом і його ліквідації, спрямована на оздоровлення фінансово-господарського становище боржника, а також на задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом кредитування, реструктуризації підприємства, боргів і капіталу і/або зміни організаційно-правової і виробничої структури боржника.

Право на звертання до арбітражного суду із заявою про порушення справи про банкрутство, згідно з Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», мають боржник і кредитор. У випадку, якщо справа про банкрутство порушується по заяві боржника, то він зобов'язаний одночасно подати і план санації підприємства. Якщо ж справа про банкрутство порушується по заяві кредитора, то він, за свій рахунок, з метою виявлення всіх осіб, які виявлять бажання взяти участь в санації боржника, зобов'язаний подати до офіційних друкарських органів оголошення про порушення справи про банкрутство, про що суддею арбітражного суду виноситься відповідна постанова. Офіційними друкарськими органами є: газета Верховної Ради України «Голос України» і газета КМУ «Урядовий кур'єр», друкарські видання відповідної обласної ради по місцезнаходженню боржника. Фізичні і юридичні особи (інвестори), що виявили бажання взяти участь в санації боржника, повинні в місячний термін від дня опублікування оголошення про порушення справи про банкрутство подати заяву про участь в санації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]