Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rudenok_O.YU._Finansi_pidpriemstv__2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
739.33 Кб
Скачать

Тема 9. Оцінювання фінансового стану підприємств План

    1. Необхідність і зміст аналізу фінансового стану підприємства.

    2. Аналіз прибутковості та рентабельності діяльності підприємства.

    3. Оцінка ліквідності коштів підприємства.

    4. Оцінка кредито- і платоспроможності підприємства.

8.1. Необхідність і зміст аналізу фінансового стану підприємства.

Фінансовий стан - комплексне поняття, що відображає рейтинг підприємства на фінансовому ринку, його фінансову конкурентоспроможність (тобто плато-, кредитоспроможність), ефективність використання фінансових ресурсів, власного капіталу, спроможність виконання зобов'язань перед державою, іншими юридичними особами і найманими робітниками та службовцями.

Фінансовий стан підприємства відображає всі сторони діяльності підприємства, у зв'язку з цим оцінка фінансового стану суб'єкту господарювання містить у собі аналіз відносних показників, до яких відносяться: прибутковість (рентабельність); кредито- і платоспроможність; ліквідність балансу; ділова активність і мобільність коштів підприємства; ринкова активність підприємства.

За допомогою відносних показників оцінюються фінансовий стан підприємства, його фінансові результати, а також ефективність витрат і ресурсів. Розрахунок цих показників проводиться на підставі фінансової звітності підприємства. У цьому зв'язку, при загальному підході, існують деякі особливості розрахунку фінансових показників, обумовлені, насамперед, розходженнями в зовнішній звітності підприємств різноманітних сфер економіки. Схематично механізм аналізу фінансового стану підприємства представлено на рис.9.1.

Рис. 9.1. Механізм аналізу фінансового стану підприємства.

Оцінювання фінансового стану підприємства дозволяє розв'язати деякі задачі, а саме:

  1. Аналіз фінансового стану суб'єкту господарювання дозволяє оцінити ефективність його основної діяльності і дає розгорнуту характеристику використання оборотних коштів і джерела їх формування.

  2. Виявлення проблемних напрямків діяльності підприємств і розробка заходів, спрямованих на ліквідацію виявлених недоліків.

  3. Прогнозування тенденцій подальшого розвитку підприємства і виявлення чинників, що негативно впливають на процес економічного росту.

  4. Визначення ринкової привабливості підприємства для потенційних інвесторів, кредиторів, акціонерів.

Основними джерелами інформації для проведення аналізу фінансового стану підприємства є дані бухгалтерської, фінансової і статистичної звітності. Згідно з наказом Міністерства фінансів України № 87 від 31 березня 1999 року на підприємствах використовуються такі Положення (стандарти) бухгалтерського обліку:

  1. Баланс. Додаток до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку № 2.

  2. Звіт про фінансові результати. Додаток до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку № 3.

  3. Звіт про рух грошових коштів. Додаток до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку № 4.

  4. Звіт про власний капітал. Додаток до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку № 5.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]