Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rudenok_O.YU._Finansi_pidpriemstv__2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
739.33 Кб
Скачать

8.2. Аналіз прибутковості та рентабельності діяльності підприємства.

Показники рентабельності характеризують ефективність роботи підприємства в цілому, прибутковість різноманітних напрямків діяльності (виробнича, підприємницька, інвестиційна), окупність витрат і т.д. Їх застосовують для оцінки діяльності підприємств і як інструмент в інвестиційній політиці і ціноутворенні:

  1. Показники рентабельності можна об'єднати в декілька груп: показники, що характеризують рентабельність (окупність) витрати виробництва й інвестиційних проектів; показники, що характеризують рентабельність реалізованої продукції або зроблених послуг;

б) Показники, що характеризують прибутковість капіталу і його частин.

Всі ці показники можуть розраховуватися на основі балансового прибутку, прибутку від реалізації продукції і чистого прибутку.

Таблиця 8.4.

Методика розрахунку показників рентабельності

Найменування показника

Алгоритм розрахунку

Розрахунок за балансом

Рентабельність виробничої діяльності (окупності витрат)

Рентабельність продажів

Рентабельність операційної діяльності

Рентабельність (прибутковість) фінансових інвестицій

8.3. Оцінка ліквідності коштів підприємства.

Задача аналізу ліквідності балансу виникає в зв'язку з необхідністю давати оцінку кредитоспроможності підприємства, тобто його спроможності своєчасно і цілком розраховуватися по усім своїх зобов'язанням.

Ліквідність балансу визначається як ступінь покриття зобов'язань організації її активами, термін перетворення яких у гроші відповідає терміну погашення зобов'язань. Від ліквідності балансу варто відрізняти ліквідність активів, що визначається як величина, що дорівнює часу, необхідному для перетворення їх у кошти. Чим менше час, потрібний для переутворення даного виду активів в гроші, тим вище їх ліквідність.

Аналіз ліквідності балансу полягає в порівнянні коштів активу, згрупованих по ступеню їх ліквідності і розташованих у порядку зменшення ліквідності, із зобов'язаннями по пасиву, згрупованими по термінах їх погашення і розташованими в порядку зростання термінів. Угрупування коштів активу підприємства в залежності від рівня ліквідності і коштів пасиву в залежності від терміновості погашення зобов'язань представляють основні балансові пропорції (табл.8.4.)

Таблиця 8.4.

Основні балансові пропорції підприємства

АКТИВ

Розрахунок

ПАСИВ

Розрахунок

1. Найбільш ліквідні активи (А1)

стор.230+стор.240

1. Найбільш термінові зобов'язання (П1)

стор.530+…+620

2. Швидкореалізо-вані активи (А2)

стор.150+160+170+180+190+200+210+220

2. Короткострокові пасиви (П2)

стор.500+510+520

3. Довгореалізовані активи (А3)

стор.100+110+120+130+140

3. Довгострокові пасиви (П3)

стор.440 +…+470

4. Важкореалізовані активи (А4)

стор.020+030

4. Постійні пасиви (П4)

стор.495

БАЛАНС

стор. 280

БАЛАНС

стор. 640

Баланс вважається абсолютно ліквідним, якщо мають місце такі співвідношення:

А1П1; А2 П2; А3 П3; А4 П4.

Для більш конкретного аналізу ліквідності коштів підприємства частіше використовується система аналітичних показників, основними з яких є такі: коефіцієнт загальної ліквідності, коефіцієнт термінової ліквідності коефіцієнт абсолютної ліквідності.

Особливість даної групи коефіцієнтів полягає в тому, що вони дозволяють визначити, чи здатне підприємство оплатити свої короткострокові зобов'язання протягом звітного періоду, і якщо так, то якою мірою.

Найважливішими показниками даної групи є: коефіцієнт загальної (поточної) ліквідності, коефіцієнт термінової ліквідності, коефіцієнт абсолютної ліквідності.

Коефіцієнт загальної ліквідності представляє відношення оборотних коштів і поточних зобов'язань і показує, чи володіє підприємство достатньою кількістю коштів для погашення короткострокових зобов'язань протягом визначеного періоду. Відповідно до міжнародних стандартів даний коефіцієнт повинен знаходитися в межах 1...2 (іноді 3). Нижня межа даного показника обумовлена тим, що підприємство повинно мати у своєму розпорядженні такий обсяг оборотних коштів, яких буде достатнім для сплачення поточних зобов'язань, інакше підприємству буде загрожувати банкрутства.

Перевищення оборотних коштів над короткостроковими зобов'язаннями більш, ніж 2 (3) рази свідчить про нераціональну структуру капіталу.

Коефіцієнт термінової ліквідності визначається як відношення найбільш ліквідних коштів (кошти і їх еквіваленти, дебіторська заборгованість, поточні фінансові вкладення) і поточних зобов'язань.

Другий спосіб визначення даного показника полягає в тому, що в чисельнику вказується різниця між оборотними коштами (за винятком витрат майбутніх періодів) і матеріально-виробничими запасами, знаменник залишається без змін. У міжнародній практиці оптимальне значення даного показника вище 1, у вітчизняних: 0,7...0…0,8.

Необхідність розрахунку показника термінової ліквідності обумовлена тим, що ліквідність різноманітних груп активів неоднакова, і для перетворення їх у кошти необхідна наявність решти чинників: часу для реалізації, наявності у покупця визначеної суми коштів тощо.

Таблиця 10.5

Розрахунок показників ліквідності.

Показники

Методика розрахунку

Розрахунок за балансом

Оптимальне значення

Пояснення

1. Поточна (загальна) ліквідність, Кзаг.

1,0 - 2,0

Показує платіжні можливості підприємства, не тільки за умови своєчасних розрахунків із дебіторами, але і продажем, у разі потреби, інших елементів матеріальних оборотних коштів

2.Коефіцієнт термінової ліквідністі, Ктер. л.

0,7 - 0,8

Відбиває прогнозовані платіжні можливості підприємства за умови своєчасного проведення розрахунків із дебіторами

3.Абсолютна ліквідність, Кабс.л

0,2 - 0.25

Показує яку частину короткострокової заборгованості підприємство може реально погасити найближчим часом за користь коштів

4. Чистий оборотний капітал, Кч.о.до.

Оборотні кошти - поточні зобов'язання

стор. 260 - стор. 620

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]