Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rudenok_O.YU._Finansi_pidpriemstv__2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
739.33 Кб
Скачать

8.4. Оцінка кредито- та платоспроможності підприємства

Під кредитоспроможністю суб'єкту господарської діяльності розуміється наявність у підприємства умов для одержання кредитів і можливостей для його повернення і оплати відсотків.

Кредитоспроможність позичальника характеризують: дотримання платіжної дисципліни по раніше отриманих кредитах; фінансовий стан підприємств на момент підписання договору кредитування і тенденції його зміни, спроможність мобілізації коштів при виникненні необхідності.

Для аналізу кредитоспроможності використовується група показників:

- норма прибутку на вкладений капітал, що визначається як частка від грошової суми прибутку за звітний період загальної суми пасивів підприємства

. (9.1.)

Ріст даного показника характеризує прибутковість діяльності підприємства, як слідство зміцнення його кредитоспроможності.

- коефіцієнт загальної ліквідності.

У залежності від значень коефіцієнта загальної ліквідності розрізняють підприємства кредитоспроможні при Кзаг. > 1,5, обмежено кредитоспроможні при Кзаг. (1...1…1,5), некредитоспроможні при Кзаг.< 1.

Платоспроможність суб'єкту господарювання - це його спроможність погасити довгострокову заборгованість при настанні терміна.

У залежності від визначення об'єкта платіжних коштів виділяють такі види платоспроможності:

грошова - тільки за рахунок готівки;

розрахункова - за рахунок готівки і можливих (реальних) джерел їх росту (коштів у розрахунках);

майнова (ліквідна) - за рахунок усіх видів оборотних активів підприємства (у випадку їх продажу).

Коефіцієнти платоспроможності (структури капіталу) характеризують ступінь захищеності інтересів кредиторів і інвесторів, що мають довгострокові вкладення компанії. До даної групи показників належать коефіцієнти: платоспроможності; власності; фінансової залежності; захищеності кредиторів.

Коефіцієнт платоспроможності характеризує спроможність підприємства виконувати власні зобов’язання власним капіталом. Визначається як співвідношення величини зобов’язань до суми власного капіталу підприємства. Значення показника більше одиниці свідчить про його платоспроможність.

Коефіцієнт власності характеризує частку власних коштів у структурі капіталу підприємства або ж співвідношення інтересів власника підприємства і кредиторів. Про досить стабільний фінансовий стан підприємства свідчить значення даного показника на рівні 60 відсотків.

Коефіцієнт фінансової залежності оцінює ступінь залежності підприємства від зовнішніх джерел фінансування. Високе значення даного показника відбиває потенційну небезпеку виникнення в підприємствах грошових надходжень, а також призводить до ускладнень при одержанні нових кредитів.

Оптимальне значення даного показника в сучасних умовах не повинне перевищувати 1.

Коефіцієнт захищеності кредиторів (покриття відсотків) характеризує ступінь захищеності від невиплати відсотків за кредит. Цей показник визначає які кошти заохочені підприємством для оплати відсотків по позиках, а також відбиває припустимий рівень зниження прибутку, що використовується для виплати відсотків без збитку для основної діяльності підприємства.

Таблиця 9.6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]