Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_посібник з Цивільного права Загальна част....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
514.56 Кб
Скачать

Тема 9. Здійснення і захист цивільних прав. Представництво та довіреність

Ключові поняття: форми захисту, способи захисту, правова охорона, самозахист, способи оперативного впливу, способи державно-примусового характеру, зловживання правом, шикана, представництво, довіреність, передоручення.

Методичні рекомендації

Проблема вільного здійснення особою своїх цивільних прав є одним з наріжних питань сучасної цивілістики. Курсанти повинні усвідомити, що вільне здійснення особою на власний розсуд належних їй цивільних прав має встановлені законом або договором певні межі, яких вона мусить дотримуватися. Кожна особа має право на захист своїх прав та інтересів у разі їх порушення, невизнання чи оспорювання, та наступне відшкодування збитків і компенсацію моральної шкоди за вчиненні протиправні дії.

Поняття здійснення суб’єктивного цивільного права та виконання обов’язку. Принципи й гарантії здійснення прав і виконання обов'язків у цивільному праві. Засоби здійснення цивільних прав і виконання цивільних обов’язків. Поняття й види меж здійснення цивільних прав. Зловживання правом. Антимонопольні заборони і правила про неприпустимість недобросовісної конкуренції як різновиду межі здійснення цивільних прав.

Поняття й зміст суб'єктивного права на захист. Форми та способи захисту цивільних прав. Юрисдикційна та неюрисдикційні форми захисту цивільних прав. Органи держави, що здійснюють захист цивільних прав. Посилення ролі судового захисту цивільних прав.

Поняття й зміст самозахисту цивільних прав. Загальноприйняті засоби самозахисту. Необхідна оборона й дії в умовах крайньої необхідності як засоби самозахисту цивільних прав.

Заходи оперативного впливу на порушника цивільних прав як засоби захисту суб’єктивного цивільного права. Поняття, основні особливості й види заходів оперативного впливу в цивільному праві.

Заходи державного примусу, що застосовуються для захисту цивільних прав. Поняття й види заходів правоохоронного характеру, застосовуваних до порушника цивільних прав компетентними державними органами. Державно-примусові міри превентивного (попереджувального) характеру. Цивільно-правові санкції як заходи юридичної відповідальності.

Разом з тим у цілому ряді випадків згідно з припиами закону або конкретних життєвих обставин суб’єкт цивільних правовідносин не може персонально здійснювати власні права або захищати свої інтереси. Вирішити цю проблему і покликаний інститут представництва. Розгляд цього питання дозволить курсантам чітко визначити конкретні форми реалізації громадянами та юридичними особами належних їм прав і обов’язків через представників. Не менш важливо усвідомити, що зовнішній ефект представництва має забезпечити такий документ, як довіреність, через який і встановлюється правовий зв’язок між особою, яку представляє представник, і третіми особами.

П Л А Н

  1. Здійснення суб’єктивних прав і виконання цивільних обов'язків. Зловживання суб’єктивним цивільним правом. Шикана.

  2. Захист суб’єктивних прав. Форми та способи захисту. Самозахист.

  3. Поняття представництва та його юридична природа.

  4. Види представництва. Підстави виникнення представництва.

  5. Представництво без повноважень та з перевищенням повноважень.

  6. Поняття, види і форма довіреності. Строк чинності довіреності.

  7. Передоручення.

  8. Підстави припинення добровільного представництва. Наслідки скасування довіреності.

Накресліть схеми:

  1. Способи захисту цивільних прав.

  2. Строки здійснення цивільних прав.

Теми рефератів:

  1. Принципи і гарантії здійснення прав та виконання обов’язків у цивільному праві.

  2. Антимонопольні заборони і правила щодо недопущення недобросовісної конкуренції як різновид меж здійснення цивільних прав.

Контрольні запитання

  1. Дайте визначення суб’єктивного цивільного права.

  2. Що означає принцип належного і реального виконання обов’язку?

  3. Що є місцем виконання цивільного обов’язку?

  4. Як виконуються обов’язки, коли строк виконання не встановлений?

  5. Які основні ознаки юридичного обов’язку?

  6. У чому полягає значення представництва?

  7. Які підстави виникнення представництва?

  8. У чому полягають повноваження представника?

  9. В яких випадках можлива реалізація своїх прав через представника?

  10. Що таке довіреність?

  11. Яка форма довіреності?

  12. Які ви знаєте види довіреності?

  13. Які підстави припинення дії довіреності?