Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_посібник з Цивільного права Загальна част....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
514.56 Кб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Що таке речове право?

  2. Чим відрізняється речове право від зобов’язального?

  3. Що таке власність?

  4. Які правомочності власника вам відомі?

  5. Що означає право власності в об’єктивному і суб’єктивному розумінні?

  6. Які способи виникнення права власності вам відомі?

  7. Як припиняється право власності?

  8. Що треба розуміти під передачею майна?

  9. Коли на набувача переходить ризик випадкової загибелі майна?

  10. Що є підставами для виникнення і припинення права довічного ко-ристування землею?

  11. Що таке сервітути?

Література

  1. Конституція України від 28.06.1996 р. // Відомості Верховної Ради України. − 1996.− № 30.− Ст. 141.

  2. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. // Відомості Верховної Ради України. − 2003. − № 40−44. − Ст. 356.

  3. Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. // Відомості Верховної Ради України. − 2002 . − № 21−22. − Ст. 135.

  4. Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. − № 18, № 19−20, № 21−22.− Ст. 144.

  5. Про нотаріат: Закон України від 2 вересня 1993 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1993. − № 39. − Ст. 383.

  6. Про право власності на окремі види майна: Постанова Верховної Ради України від 17.06.1992 р. − Відомості Верховної Ради України. − 1992. − № 35. − С.517.

  7. Цивільне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах / За заг.ред. Я.М. Шевченко – Т. 1. Загальна частина – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”. − 2003. – С. 119-142.

  8. Цивільне право України. Підручник: У 2 т. / За заг. редакцією В.І. Бо-рисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. – К: Юрінком Інтер, 2004. – Т. 1.− 480 с.

  9. Рум'янцева В. Захист власності фізичних та юридичних осіб в Європейському суді з прав людини // Право України. − 2004. − № 5. − С. 38−40

  10. Стасюк Р. Цивільно-правові засоби захисту права власності // Юри-дична Україна. − 2003. − № 9. − С. 67−74

  11. Скловский К.И. Собственность в гражданском праве. − М.: Дело., − 1999. − 511 с.

  12. Собственность: право и свобода. − М.: 1992.− 127 с.

Практичні завдання

Завдання 1

Акціонерне товариство “Хлібороб” закупило в радгоспі дві тонни насінної картоплі, повністю за неї розплатившись. Оскільки закупівля картоплі відбувалася зимою, сторони домовилися до весни залишити картоплю в радгоспі, щоб не підморозити насінний матеріал при транспортуванні. Однак навесні, внаслідок небувалого в тутешніх місцях паводка, склад, у якому зберігалася насінна картопля, у тому числі й закуплена акціонерним товариством, виявилася затопленою водою, а картопля стала непридатною для садіння.

На кого покладається ризик випадкової загибелі речі? Як вирішити справу?

Завдання 2

Грромадянка Р. знайшла на зупинці трамвая мобільний телефон. Вона залишила на зупинці оголошення про знахідку, але власник не з’явився. Через рік їй зателефонував громадянин М., який вимагав повернути йому втрачений телефон. Громадянка. Р. відмовилася це зробити, оскільки вважала телефон своєю власністю і підключилася на контракт для використання його за призначенням.

Як може захистити свої права гр. М.? Чи може бути його позов задоволений?

Завдання 3

Будинок належав на праві спільної часткової власності громадянам К. та М. Громадянин К. продав свою частку громадянинові С. Співвласник М. подав позов до суду про визнання договору купівлі-продажу недійсним, тому що К. порушив правила про переважне право купівлі-продажу частки співвласниками, передбачене ст. 362 ЦК. Заперечуючи проти позову, К. зазначав, що в такому разі він взагалі відмовляється відчужувати свою частку.

Яке рішення має прийняти суд?

Завдання 4

Громадянці Т. на праві приватної власності належало 4/5 будинку, а 1/5 належала громадянинові С. За договором міни громадянка Т. передала громадянинові К. свою частину. Громадянин С. звернувся з позовом до суду про визнання договору міни недійсним, враховуючи своє переважне право придбання частки у праві спільної власності згідно зі ст. 362 ЦК України.

Як слід вирішити справу?

Завдання 5

К. звернулася в суд з позовом до Н. про повернення належного їй годинника. Позивачка посилалася на те, що Н. знайшов загублений нею годинник і відмовляється його повернути. Відповідач не визнавав позову, категорично заперечуючи факт знахідки.

Яким може бути рішення суду? Дайте правову оцінку ситуації. Чи зміниться рішення суду, якщо:

а) Н. купив годинник у комісійному магазині;

б) годинник був подарований Н. його товаришем;

в) К. здала годинник у ремонтну майстерню і не забрала його. Ремонтна майстерня через півроку реалізувала годинник через комісійний магазин?.

Завдання 6

С., майно якої було конфісковано згідно з вироком суду, звернулася з позовом в інтересах своєї неповнолітньої дочки про звільнення з-під арешту належних їй золотих виробів, подарованих бабусею, а також грошових сум, накопичених за рахунок отриманих на дочку аліментів. Суд відмовив С. у прийнятті заяви на тій підставі, що зазначені кошти одержані за рахунок доходів С.

Вирішіть справу. Проаналізуйте постанову пленуму Верховного Суду України “Про судову практику в справах про виключення майна з опису”.

Завдання 7

К. передав Р. власний автомобіль в оренду строком на 6 місяців. Після закінчення 6-місячного строку Р. відмовився повернути автомобіль.

Який спосіб захисту права власності слід застосувати?Що буде правовою підставою звернення К. із заявою до суду?

Завдання 8

У районний відділ внутрішніх справ надійшла заява від Борійчук, у якій вона просила розшукати вкрадені в неї вночі свиню і корову. У процесі розслідування крадіжки слідчий з’ясував, що корова була невідомими особами була продана Гавору, який її зарізав. Ні свині, ні злодіїв виявити не вдалося. Борійчук подала в суд позов до Гавора про повернення корови і до сільської ради народних депутатів про відшкодування вартості свині.

Як необхідно вирішити цивільно-правові питання захисту прав громадянки Борійчук?

Завдання 9

Після смерті батьків до їх трьох повнолітніх дітей, які проживали окремо, перейшов у спадок житловий будинок у рівних частках. Двоє спадкоємців бажали продати будинок, а виручену суму розподілити між собою, один із спадкоємців згоди на продаж будинку не дав і заявив, що хоче використовувати свою частку в будинку для проживання.

Оскільки згоди між спадкоємцями досягнуто не було, двоє з них подали позов до спадкоємця, який заперечував проти продажу з вимогою зобов’язати його не чинити перешкод у продажі.

Вирішіть спір.

Завдання 10

Рішенням ради народних депутатів громадянці П. було виділено земельну ділянку під будівництво житлового будинку. За усною домовленістю між П. і сім’єю її брата К. будинок зводився спільними зусиллями для спільного проживання П. і сім’ї К. Після завершення будівництва П. відмовилася впустити сім’ю брата в будинок.

К. звернувся до суду з вимогою визнати за ним і його сім’єю право власності на половину будинку і зобов’язати П. не чинити перешкод у користуванні належною йому часткою.

Вирішіть спір.

Завдання 11

До реєстрації шлюбу подружжя уклало між собою шлюбний контракт, згідно з яким набуте кожним з них майно під час шлюбу є роздільною власністю.

За період шлюбу чоловік − приватний підприємець − купив автомобіль, який використовував у підприємницькій діяльності, збудував дачний будинок. Дружина не працювала, оскільки була зайнята доглядом за дитиною.

Через 3 роки шлюб було розірвано. Дитина залишилася проживати з матір’ю.

Чиєю власністю є автомобіль і дачний будинок.

Завдання 12

Подружжя Куликових та їх неповнолітня дочка приватизували 2-кімнатну квартиру. Який правовий режим цієї квартири? Хто є її власником? Який порядок користування цією власністю? Розкрийте поняття цього виду власності.

Завдання 13

Громадянин Я. пред’явив позов до Н. про поділ будинку. Позивач зазначав, що під час шлюбу з відповідачкою вони побудували будинок, який є їх спільною сумісною власністю, тому просив визнати за ним право власності на 1/2 будинку.

Заперечуючи проти позову, Н. пояснювала, що під час будівництва будинку вона з Я. не проживала і фактично вони припинили шлюбні відносини.

Проаналізуйте ситуацію. Чиєю власністю є будинок?