Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_посібник з Цивільного права Загальна част....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
514.56 Кб
Скачать

Тема 4. Юридичні особи і держава як суб'єкти цивільних правовідносин

Ключові поняття: юридична особа, комерційне найменування, філія, представництво, установчі документи, керівний орган, банкрутство, санація, господарське товариство, організаційно-правові форми юридичних осіб, ліквідація, реорганізація.

Методичні рекомендації

Основною правовою формою колективної участі фізичних осіб у цивільному обігу є конструкція юридичної особи. Викладення цієї важливої теми передбачає ретельний розгляд поняття юридичної особи, її сутності та функцій в суспільстві й державі; ознак юридичної особи та їх правового значення; вчення про юридичну особу в науці цивільного права; правосуб’єктності юридичної особи; поняття й видів правоздатності юридичних осіб; дієздатності юридичних осіб; органів юридичних осіб; індивідуалізації юридичних осіб; місцезнаходження юридичної особи; цивільно-правового становища філій, представництв юридичних осіб.

Курсанти повинні чітко засвоїти: порядок і способи створення юридичних осіб; поняття та значення державної реєстрації юридичних осіб; установчі документи юридичної особи; реорганізацію юридичних осіб і її види; ліквідацію юридичної особи; добровільний та примусовий порядок ліквідації юридичної особи; задоволення вимог кредиторів; банкрутство юридичних осіб.

Окрему увагу слід приділити розгляду таких питань: види юридичних осіб, їх класифікація і цивільно-правове значення; комерційні й некомерційні юридичні особи; класифікація юридичних осіб залежно від виду власності; поняття унітарної та корпоративної юридичної особи; асоційовані юридичні особи; юридичні особи приватного права та юридичні особи публічного права; інші критерії класифікації юридичних осіб.

Організаційно-правові форми юридичних осіб слід спочатку проаналізувати за Цивільним кодексом, потім – за Господарським кодексом. Виявлення розбіжностей у цивільно-правовому регулюванні організаційно-правових форм юридичних осіб за Цивільним та Господарським кодексами дозволить зрозуміти існуючу систему юридичних осіб у цілому.

Далі треба детально розглянути окремі види організаційно-правових форм юридичних осіб. Найважливіші з них такі: господарські товариства та їх види, кооперативи і їх спілки, підприємства та їх види, казенне підприємство, об’єднання підприємств та їх види, колективні сільськогосподарські підприємства, селянські (фермерські) господарства, об'єднання громадян, релігійні організації, громадські фонди, споживчі кооперативи, державні установи. Засвоєння цих питань допоможе курсантам надалі успішно застосовувати набуті навички у практичній діяльності.

На окрему увагу заслуговує висвітлення питання участі державних органів України, Автономної Республіки Крим, адміністративно-територіальних утворень у відносинах, що регулюються цивільним законодавством. Слід мати на увазі, що на відміну від усіх інших суб’єктів цивільних правовідносин держава бере участь у них як юридична особа публічного права.

П Л А Н

  1. Поняття юридичної особи, її сутність і функції в суспільстві та державі. Ознаки юридичної особи та їх правове значення.

  2. Правоздатність юридичних осіб, її особливості та види. Індивідуалізація юридичних осіб. Відокремлені підрозділи юридичної особи.

  3. Дієздатність юридичних осіб. Органи юридичної особи.

  4. Порядок і способи створення юридичних осіб. Державна реєстрація юридичних осіб, її правове значення. Установчі документи юридичних осіб, їх види та зміст. Підстави для визнання установчих документів недійсними.

  5. Припинення юридичної особи:

  • реорганізація юридичних осіб, її види, порядок проведення і правові наслідки;

  • ліквідація юридичних осіб: підстави і порядок ліквідації; правовий статус ліквідаційної комісії.

  1. Банкрутство як підстава для ліквідації юридичних осіб. Поняття і суб’єкти банкрутства. Правові наслідки оголошення юридичної особи банкрутом.

  2. Класифікація юридичних осіб. Організаційно-правові форми діяльності юридичних осіб.

  3. Поняття і види господарських товариств.

  4. Участь держави в цивільно-правових відносинах.

Накресліть такі схеми:

  1. Способи виникнення юридичної особи.

  2. Класифікація юридичних осіб.

  3. Підстави припинення діяльності юридичної особи.

Теми рефератів:

  1. Підстави і порядок визнання юридичної особи банкрутом.

  2. Некомерційні організації як суб’єкти цивільного права.

  3. Поняття, підстави і порядок виникнення сільськогосподарського підприємства.