Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_посібник з Цивільного права Загальна част....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
514.56 Кб
Скачать

Література

  1. Конституція України від 28.06.1996 р. // Відомості Верховної Ради України. − 1996.− № 30.− Ст. 141.

  2. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. − № 40−44. − Ст. 356.

  3. Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. − № 18, № 19−20, № 21−22.− Ст. 144.

  4. Про спеціальний порядок набуття права власності на окремі види майна: Постанова Верховної Ради України від 17. 07. 1992р. // Відомості Верховної Ради України. − 1992. − № 35 − Ст. 517.

  5. Про положення про порядок продажу, придбання, реєстрації, обліку і застосування спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівливої дії: Постанова Кабінету Міністрів від 07. 09. 1993 № 706 // Урядовий кур’єр. – 1993. − № 139. – Ст. 140.

  6. Інструкція про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення і використання вогнепальної зброї, боєприпасів до неї та вибухових матеріалів // Затв. Наказом МВС України від 23. 03. 1993. № 164.

  7. Цивільне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах / За заг. ред. Я.М. Шевченко – Т. 1. Загальна частина – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003. – С. 119−142.

  8. Цивільне право України. Підручник: У 2 т. / За заг. редакцією В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. – К: Юрінком Інтер, 2004. – Т. 1.− 480 с.

  9. Кохановська О. Інформація та інформаційні відносини у новому Цивільному кодексі України // Юридична Україна. −2003. − № 11. − С. 31−38.

  10. Кохановська О. Теоретичні проблеми цивільно-правового регулювання інформаційних відносин в Україні // Право України. − 2004. − № 2. − С. 104−107.

  11. Яроцький В. Деякі особливості регламентаційного впливу механізму цивільно-правового регулювання на відносини, які виникають у сфері випуску та обігу цінних паперів в Україні // Бюлетень Міністерства юстиції України. − 2004. − № 1. − С. 29−36.

Практичні завдання

Завдання 1

Березін домовився із Семеновим про купівлю в нього баяна і заплатив за нього. Коли Березін прийшов забирати інструмент, то Семенов вийняв його із футляра і передав покупцеві. На вимогу передати і футляр Семенов відповів, що футляр він придбав окремо від баяна і може його продати за окрему плату. Вважаючи, що баян і футляр становили предмет однієї угоди, Березін звернувся з позовом до суду.

Як необхідно вирішити справу?

Завдання 2

Бенюк продав Калугіну житловий будинок і присадибну ділянку. Після переїзду в придбаний будинок Калугін побачив, що пропали зимові віконні рами від цього будинку, які при купівлі частково знаходились на своїх місцях, а частково − в сараї. Пропали також ставні вікон і телевізійна антена, що була на даху будинку. Калугін звернувся із заявою про крадіжку в РВВС. У процесі дізнання з’ясувалось, що ці речі забрав із собою продавець. У поясненні на ім’я начальника Бенюк пояснив, що не збирався їх продавати, а подарував своєму братові. Дільничний інспектор порадив Калугіну звернутися з позовом у суд.

Як необхідно вирішити справу?

Завдання 3

Іванов, який керував автомобілем на підставі довіреності, наїхав на Смирнова, що переходив проїжджу частину дороги. Останній отримав тяжкі тілесні ушкодження і був доставлений до лікарні. Після одужання Смирнов звернувся з позовом до Іванова про відшкодування матеріальної і моральної шкоди.

Які види об’єктів названі у завданні? Дайте порівняльну характеристику майна і речей.

Завдання 4

ТОВ Нефрит звернулося до господарського суду з позовом до житлового комплексу з реконструкції житла міста про визнання права власності на 28 квартир у домі, який будується по вул. Синельникова, 1.

Відповідно до змісту договору від 17 травня 2004 р. № 2 на пайову відбудову житлового будинку по вул. Синельникова, перший поділ житлової площі між пайовиками передбачено після закінчення будівництва. Але Нефрит виконав свої зобов’язання пайовика, коли перерахував на будівництво необхідну суму грошей, яка була передбачена п. 2.3 договору.

Який об’єкт цивільних правовідносин названо у завданні? На які речі може бути визначено право власності? Які види індивідуально-визначених речей вам відомі?

Завдання 5

Шаграмян звернулася до суду з позовом в інтересах неповнолітньої доньки до Шаграмяна М. про визнання за донькою права на житлову площу і недійсність договору дарування квартири.

У заяві Шаграмян вказала, що з липня 1998 р. вона була у шлюбі з Шаграмяном М., 12 липня 2004 р. у них народилася донька. У квартирі відповідача Шаграмян мешкала до січня 2005 р., її донька два тижня з дня народження. Шаграмян вважала, що оскільки її донька жила у квартирі батька, то вона набула права на це житлове приміщення.

Які об’єкти цивільних правовідносин названо у завданні? Який їх правовий статус? Які види нерухомого майна вам відомі?

Завдання 6

У шлюбному контракті Галини і Дениса було вказано, що майно, яке наживе подружжя буде вважатися їх спільною сумісною власністю.

При розірванні шлюбу Денис не був згодний з поділом грошей та цінних паперів, посилаючись на те, що контрактом передбачений поділ майна, а стосовно грошей і цінних паперів у ньому нічого не сказано.

Чи обґрунтовані заперечення Дениса? Як вони узгоджуються з тлумаченням поняття речі?

Завдання 7

Симоненко придбав скрипку, але продавець відмовився передати до неї футляр, посилаючись на те, що у ньому спить його собака.

Яке рішення винесе суд у цій справі?

Завдання 8

Акціонерне товариство “Промбуд” звернулося до господарського суду з позовом до професійно-технічного училища № 4 про відшкодування 309 тис. грн вартості будівельно-монтажних робіт.

Відповідач надав акт огляду об’єкта, згідно з яким роботи були виконані із суттєвими недоліками, які досі не були усунені.

Який об’єкт цивільних правовідносин названо у завданні? Яка специфіка дії як об’єкта цивільних правовідносин?

Завдання 9

Популярна співачка Лінда публічно заявила, що співачка Анастасія повністю скопіювала її сценічний образ, імідж, завдяки чому має успіх у країні.

У свою чергу Анастасія заявила про намір звернутися до суду з позовом про відшкодування моральної шкоди, заподіяної образою її честі, гідності і ділової репутації.

Чи правомірні вимоги виконавиці? Чи є імідж об’єктом цивільного права?

Чи зміниться рішення суду в тому випадку, коли дійсно має місце намір імітації сценічного образу з метою отримання вигоди?

Завдання 10

Харченко у приватній розмові з автором Нікітіним підказав останньому ідею і висловив свою концепцію майбутнього фільму. Нікітін, знаходячись під впливом від почутого, написав сценарій фільму, який мав великий успіх.

Харченко почав вимагати від Нікітіна, щоб той вказав у титрах його ім’я як автора ідеї, у противному випадку він погрожував звернутися до суду.

Чи правомірні вимоги Харченка?

Завдання 11

Державне підприємство; земельна ділянка з садом; пістолет системи Наган; ЗАТ; арбалет; телевізор з пультом дистанційного управління; годинник; пристрій до жилого будинку; квартира; автомобіль; шафа; договір дарування; теплохід Айвазовський; ТОВ; картина художника; ноу-хау; музей; книга; яблука, зібрані із вищезгаданої ділянки; товарний знак; акція; договір міни; замок і ключ.

Виберіть із переліку:

  1. нерухоме і рухоме майно;

  2. прості і складні речі;

  3. подільні і неподільні речі;

  4. основну річ і приналежність;

  5. виключені з обігу і обмежені в обігу;

  6. індивідуально-визначені і визначені родовими ознаками;

  7. майнові права.

Завдання 12

Перед смертю Морозов повідомив своєму племінникові Денисову, що поруч з фундаментом школи № 11 м. Дніпропетровська, у будинку, що колись належав його батькові-поміщикові, заритий скарб із фамільними цінностями, який він може легко вилучити із землі, якщо він ще цілий.

Не повідомивши нікому про свої наміри, Денисов поїхав у Дніпропетровськ у службовевідрядження. Дядько не обдурив племінника. Денисов дійсно легко знайшов скарб і задоволений, повертався додому у м. Харків. Однак у Харкові його затримали за підозрою у здійсненні злочину, а цінності, що знаходилися у нього, вилучили до з’ясування обставин їхнього придбання.

Згодом Денисова було звільнено, а стосовно цінностей прийнято рішення про передачу їх безпосередньо до державної скарбниці, оскільки вони є державною власністю.

Чи є вилучені цінності державною власністю? Чи має Денисов право на цінності або право на одержання винагороди за виявлення скарбу?