Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції Мова на ТБ ІІ КТМ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
683.52 Кб
Скачать

5. Виклад новин за допомогою цитування.

Початок підсумкового характеру Перехідна фраза

Цитата Перехідна фраза

Цитата Перехідна фраза Цитата

Наприклад: «Міліція не 7іерешкоджатиме представникам Партії регіонів України та САПУ(о) пікетувати проведення «Євробачення». Про це в інтерв'ю журналістам заявив міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. За його словами, «міліція відповідно до угоди, підписаної з організаторами «Євробачення», буде забезпечувати правопорядок під час проведення заходів конкурсу». Якщо протестувальники не порушуватимуть його, то жодних санкцій до них не буде.

Водночас Ю. Луценко пообіцяв, що жодна людина без квитка і навіть народні депутати на «Євробачення» не потраплять. «Ми будемо вести переговори з народними депутатами, щоб вони дивились «Євробачення» по телевізору», — сказав міністр» (ТСН).

6. Виклад новин за формулою Поля Вайта.

Це одна з найстаріших методик, яку розробив колишній директор відділу новин радіостанції Сі-Бі-Ес Поль Байт. Його методика вимагає від автора:

  1. шукати лаконічний спосіб, щоб заволодіти увагою глядачів;

  2. написати повідомлення;

  3. підсумувати викладене. Графічно можна зобразити так:

Початок, що зацікавлює глядача Повідомлення, що містить опис новини Коментарі

Наприклад: «Єврокомісія виділить 2 мільйони евро на проект добу­дови нафтопроводу «Одеса — Броди» до Плоцька (Польща). Про це сьогодні повідомив радник генерального диреюпора Єврокомісй з питань транспорту та енергетики Фауозі Бенсарса. За його словами, добудова нафтопроводу є продовженням попередніх угод сторін щодо енергетичної та екологічної безпеки Європи. Крім того, пан Бенсарса зауважив, що, попри підготовку плану реалізації проекту, сторони працюватимуть над залученням інвесторів. Проектом уже зацікавились Європейський банк реконструкції та розвитку та Європейський інвестиційний банк. Говорить Фауозі Бенсарса: «Цей нафтопровід є дуже важливим для усіх залучених сторін, для України, Польщі, Євросоюзу з огляду на забезпечення енергетичної безпеки. Сьогодні ми обговорили з нашими колегами питання надання технічної допомоги з боку Єврокомісй. Після того, як Україна підписала програму дій з ЄС, цей крок є можливим. Протягом 6 місяців буде підготовлений перший проект бізнес-плану, який передбачить усі технічні моменти» (УТН).

7. Мова і стиль повідомлень.

В українському телевізійному ефірі звучать повідомлення різних типів. Хронікальне повідомлення вирізняється лаконізмом, інформаційною місткістю. За технікою вони мають звучати 10 – 15 секунд. Це своєрідний розширений «лід — одна або кілька перших фраз, що містять новину». Більш розгорнуте повідомлення збагачується описом важливих подробиць, деталей, містить пояснення, приклади і триває 30 – 40 секунд. До закадрового тексту входить невеликий відеодокументальний запис, зроблений на місці події, або голос очевидця. Такий відеосюжет нагадує короткий репортаж. Відеоповідомлення з коментарем містить елементи аналізу та оцінки, це робить його більш об'ємним. Неприпустимою є оцінка в тексті повідомлення, якщо журналіст не знає всіх обставин, які впливають на цю оцінку.

В інформаційному повідомленні документальні факти є основою розповіді, яку доповнюють аргументи. Проте це не є ґрунтовним аналізом чи глибокою оцінкою, а поясненням, популяризацією того, що відбулося. Структура відеоповідомлення залежить від завдання оперативно повідомити важливу новину. Тому особливого значення тут набуває перша фраза, яка повинна привернути увагу телеаудиторії. Залежно від характеру новин на перше місце може ставитися значущість події, її цікавість чи незвичність.

Сприйняття на слух вимагає запам'ятовування найважливішого матеріалу. Головна думка, факт, особливо імена і географічні назви можуть повторюватися на початку та в кінці повідомлення.

Особливе значення в цьому випадку мають мова та стиль усного телемовлення ведучого/модератора.