Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_курс полн_.doc
Скачиваний:
475
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Лекційний курс з дисципліни

«МІКРОБІОЛОГІЯ»

ТЕМА 1: ВСТУП.

1.ПРЕДМЕТ, ЗАВДАННЯ МІКРОБІОЛОГІЇ . 2.СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК МІКРОБІОЛОГІЇ. 2.1. МОРФОЛОГІЧНИЙ ПЕРІОД РОЗВИТКУ МІКРОБІОЛОГІЇ.

2.2. ЕКОЛОГО-ФІЗІОЛОГІЧНИЙ ПЕРІОД РОЗВИТКУ МІКРОБІОЛОГІЇ. ВІДКРИТТЯ ЛУЇ ПАСТЕРА.

2.3. ВІДКРИТТЯ РОБЕРТА КОХА. РОЗРОБКА МЕТОДІВ ДОСЛІДЖЕНЬ.

2.4. ВНЕСОК У РОЗВИТОК МІКРОБІОЛОГІЇ ВІТЧИЗНЯНИХ УЧЕНИХ.

2.5. РОЗВИТОК МІКРОБІОЛОГІЇ У XX СТ. 3.ПОЛОЖЕННЯ МІКРООРГАНИЗМІВ У ПРИРОДІ.

3.1. ПРОКАРІОТИ ТА ЕУКАРІОТИ.

3.2. ЗАГАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ МІКРООРГАНІЗМІВ.

1.ПРЕДМЕТ, ЗАВДАННЯ МІКРОБІОЛОГІЇ .

Мікробіологія — наука про мікроорганізми. Їх представ­никами є деякі найпростіші, одноклітинні водорості, мікроско­пічні гриби, бактерії та віруси. Загальною ознакою мікроорга­нізмів є їх малий розмір — близько 0,001-0,1 мм. Більшість мікроорганізмів невидима неозброєним оком, оскільки мають розміри кілька мікро- чи навіть нанометрів. Для дослідження мікроорганізмів використовують мікроскопи. Оптичні мікроско­пи дають збільшення у 3000 разів, а електронні — в десятки і навіть сотні тисяч разів.

Мікроорганізми дуже поширені в природі. Вони є у ґрунті, воді, повітрі, на поверхні рослин і тварин, у кишечнику людей і тварин, на всіх предметах навколишнього середовища. Мікро­організми є значною частиною живої речовини планети. Так, у 1 мл забрудненої води міститься кілька сотень мільйонів мік­робів, у 1 г окультуреного ґрунту — кілька мільярдів. Проте впродовж багатьох століть людство нічого не знало про мікро­організми.

Світ мікробів (мікроорганізмів) дуже різноманітний. Більшість з них одноклітинні. В побуті слово "мікроб" звичайно пов'язується зі злом. Однак це не так. Мікроорганізми "вездесущи", вони постійно супроводжують людину і входять в її життя як друзі або як вороги (В.Л.Омелянський). Уяву про корисну та шкідливу роль мікроорганізмів у житті людини дає рис. 1.1.

Рис. 1.1. Значення мікроорганізмів у житті людини.

Не дивлячись на те, що мікробіологія одна з наймолодших біологічних наук, за останні десятиріччя вона розрослася у величезну галузь знань. З неї як окремі дисципліни виділилися: медична, вете­ринарна, сільськогосподарська, технічна, геологічна та ін. (рис.1. 2). В окрему науку виділилась вірусологія.

Рис. 1.2 Дисципліни, які поєднує наука мікробіологія.

t.