Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

42. Витрати на пенсійне забезпечення згідно з програмою з ви­значеною пенсією визначаються на основі використання ме­тоду оцінки нарахованої пенсії.

43. Методи оцінки нарахованої пенсії є методами актуарної оці­нки, що визначають витрати на пенсійне забезпечення на ос­нові послуг, наданих працівниками підприємству, станом на дату вищевказаної оцінки. Згідно з методами нарахованої пе­нсії річна вартість поточних послуг, що застосовується до кожного працівника, збільшується в міру наближення строку його виходу на пенсію. Це збільшення відбувається через те, що дисконтована теперішня вартість пенсії, заробленої за по­слуги, надані протягом поточного періоду, збільшується з на­ближенням дати виплати та збільшення ймовірності того, що працівники залишатимуться учасниками програми до виходу на пенсію. Цей результат ускладнюється, коли пенсія базується на кінцевій зарплаті та дисконтується через вплив інфляції на рівень зарплати. Проте у програмі пенсійного забезпечення в цілому річна вартість поточних послуг має тенденцію до си­стематичного взаємозв'язку з винагородою за кожний період

330

МСБО 19 (переглянутий у 1993 р.)

за умови, що кількісний та віковий розподіл працюючих за­лишається відносно стабільним.

Дозволений альтернативний підхід

44. Витрати на пенсійне забезпечення згідно з програмою з визначеною пенсією визначаються на основі методу оцінки прогнозованої пенсії.

45. Методи оцінки прогнозованої пенсії є методами актуарної оцінки, що визначають витрати на надання пенсії на основі послуг як наданих, так і тих, що надаватимуться працівниками станом на дату актуарної оцінки. Ці методи розподіляють ви­трати рівномірно в абсолютних сумах або як відсоток від зар­плат за всі періоди надання послуг працівниками, що беруть участь у програмі протягом свого трудового стажу. Ці методи досягають відносно рівної річної вартості поточних послуг.

Актуарні припущення

46. Витрати на пенсійне забезпечення визначаються на основі відповідних і зіставних припущень, що охоплюють прогно­зований рівень зарплати на дату виходу на пенсію.

47. Невизначеність, притаманна прогнозованим майбутнім тен­денціям щодо рівнів інфляції, зарплати та прибутку від інве­стицій, береться до уваги при актуарних оцінках шляхом вико­ристання ряду зіставних припущень. Ця зіставність досягається завдяки актуарним припущенням, що відображають довгостро­ковий економічний взаємозв'язок між інфляцією, темпами під­вищення зарплати, прибутками від інвестицій, утримуваних як активи в рамках програми, та ставками дисконту, навіть якщо абсолютна сума вартості, що використовується в одному або кількох припущеннях може не відображати поточний коротко­строковий досвід. Ці припущення прогнозуються до очікуваної дати смерті останнього пенсіонера і, відповідно, є довгостро­ковими.

48. Наступні актуарні припущення є одними з тих, що, як прави­ло, використовуються для визначення витрат підприємства на надання пенсійного забезпечення:

а) ставка дисконту, яка можлива при визначенні актуарної тепе­рішньої вартості обіцяних пенсій щодо послуг, наданих пра­цівниками на дату оцінки, відображає довгострокові пара-

331

МСБО 19 (переглянутий у 1993 р.)

метри або приблизні значення, при яких очікується вико­нання зобов'язань;

б) активи програми оцінюються за справедливою вартістю. Ко­ли справедлива вартість оцінюється шляхом дисконтування майбутніх потоків грошових коштів, довгострокова норма прибутковості відображає середню ставку загального дохо­ду (відсоток, дивіденди та підвищення вартості активів), яку можна отримати від активів у рамках програми протягом певного періоду до виплати пенсій;

в) коли пенсії базуються на майбутніх зарплатах, як у випадку програми на основі останньої зарплати та середнього стро­ку трудової діяльності, підвищення зарплати до дати припи­нення програми відображає такі фактори, як інфляція, кар'єра та винагорода за заслуги;

. г) автоматичне підвищення рівня пенсій, наприклад коригування згідно зі змінами вартості життя, береться до уваги. У ви­падку відсутності формальних вимог до підвищення пенсій, підприємством або програмою практикується субсидіювання цього підвищення на регулярній основі. Припускається, що таке підвищення триватиме.

49. Актуарні припущення, що використовуються для визначення витрат працедавця на пенсійне забезпечення, базуються на довгостроковому розгляді. Може виникнути потреба у пері­одичній модифікації припущень як у випадку, коли підвищен­ня рівня зарплати перевищує припустиму норму підвищення і передбачається, що ця тенденція триватиме. З іншого боку, підвищення зарплати може статися внаслідок певних обставин, які, ймовірно, не повторюватимуться, тому, як очікується, попе­реднє припущення щодо підвищення рівня зарплати матиме чинність у майбутньому. В останньому випадку є надія, що попереднє припущення щодо зарплати лишатиметься незмін­ним.

Зміни у методі актуарної оцінки

50. Результати змін у методі актуарної оцінки, від дозволе­ного альтернативного до базового підходу або навпаки, підлягають обліку та розкриттю як зміни в обліковій полі­тиці згідно з МСБО 8 "Чистий прибуток або збиток за період, суттєві помилки та зміни в обліковій політиці".

332

МСБО 19 (переглянутий у 1993 р.)

Розкриття

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]