Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

44. Активи, що утримуються для операційної оренди, слід ви­знавати у балансі орендодавця як основні засоби.

45. В умовах операційної оренди ризики та винагороди, пов'язані з правом власності на актив, залишаються в орендодавця. От­же, актив розглядається орендодавцем як такий, що амортизу­ється. Орендодавець-виробник або орендодавець-дилер не ви­знають будь-якого прибутку від продажу активу після укла­дання угоди про операційну оренду через те, що оренда не є еквівалентом продажу.

46. Дохід від оренди слід визнавати на прямолінійній основі про­тягом строку оренди, якщо інша систематична основа не є більш прийнятною для відображення отримання доходу у часі, про що повідомляється в угоді про оренду.

47. Витрати, включаючії амортизацію, пов'язані з отриманням до­ходу від оренди, визнаються як витрати. Дохід від оренди (за винятком грошових надходжень за надання послуг, таких як

283

МСБО 17 (переформатований у 1994 р.)

страхування та технічне обслуговування) визнається на пря­молінійній основі протягом строку оренди, навіть якщо надхо­дження обчислені на основі іншого методу, якщо інша система­тична основа не є більш прийнятною для відображення характе­ристик часу отримання доходу, про що повідомляється в угоді про оренду.

48. Попередні прямі затрати, понесені спеціально для того, щоб отримати дохід від операційної оренди, або відкладаються та розподіляються на дохід протягом строку оренди пропорційно визнанню доходу від оренди, або визнаються як витрати в то­му періоді, коли вони були понесені.

49. Амортизацію орендованих активів слід здійснювати від­повідно до звичайної політики орендодавців щодо амортиза­ції подібних активів, а суму амортизаційних відрахувань варто обчислювати згідно з вимогами МСБО 4 "Облік амортизації" та МСБО 16 "Основні засоби".

50. Орендований актив амортизується відповідно до звичайної по­літики амортизації подібних активів, яка застосовується орен­додавцем: сума активу, що амортизується, розподіляється на си­стематичній основі на кожний звітний період протягом строку його корисної експлуатації.

Розкриття

51. На кожну дату балансу слід розкривати інформацію про валові інвестиції в оренду, що відображені у звітності як фінансова оренда, та пов'язаний з ними позароблений фі­нансовий дохід і негарантовану ліквідаційну вартість орен­дованих активів.

52. Крім того, як показник зростання, часто вважається корисним розкривати інформацію про валові інвестиції за мінусом не-заробленого доходу від нової оренди, що додалася протягом звітного періоду, після вирахування відповідних сум від ану­льованої оренди. Іноді розкривається інформація про основні угоди орендодавця про оренду та майбутні мінімальні плате­жі, які він отримуватиме протягом визначених майбутніх звіт­них періодів в умовах фінансової оренди.

53. Необхідно розкривати базу, що використовується для роз­поділу доходу, таким чином, щоб отримати сталу періо­дичну норму прибутку, яка вказуватиме, чи пов'язаний прибуток із поверненими чистими інвестиціями або непо-

284

МСБО 17 (переформатований у 1994 р.)

верненими чистими грошовими інвестиціями в оренду. Як­що використовується більше, ніж одна база, ці бази під­лягають розкриттю.

54. Коли значну частку діяльності орендодавця становить опе­раційна оренда, орендодавцю слід розкривати на кожну дату балансу суму активів для кожного основного класу активів разом із пов'язаною з ними накопиченою аморти­зацією.

55. Активи, які утримуються для операційної оренди, як правило, визначаються у балансі як основні засоби. Іноді надається ін­формація про загальні угоди орендодавця про оренду, суми доходу від операційної оренди та мінімальні майбутні оренд­ні платежі на невідмовну оренду як у сукупному вигляді, так і за визначеними майбутніми звітними періодами.

Продаж майна з наступною його орендою

56. Операція продажу майна з наступною його орендою пов'язана з продажем активу продавцем з подальшою передачею акти­ву в оренду цьому ж продавцю. Орендні платежі та продаж­на ціна здебільшого взаємозалежні, оскільки про них домов­ляються як про пакет, і необов'язково становлять собою спра­ведливу вартість. Обліковий підхід до продажу майна з на­ступною його орендою залежить від типу оренди.

57. Якщо операція продажу майна з наступною його орендою веде до фінансової оренди, будь-яке перевищення виручки від продажу над балансовою вартістю недоцільно негайно визнавати як прибуток у фінансових звітах орендаря-про­давця. Якщо таке перевищення визнається, воно буде від­строчене та амортизоване протягом строку оренди.

58. Якщо продаж майна з наступною його орендою є фінансо­вою орендою, така операція є способом, за допомогою якого орендодавець надає орендарю фінансування з використанням активу у вигляді забезпечення. З цією метою не слід розгля­дати перевищення виручки від продажу над балансовою вар­тістю як прибуток. Таке перевищення, у разі його визнання, буде відстрочене та амортизоване протягом строку оренди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]