Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

10. Щодо часток у спільно контрольованих операціях, кон­тролюючому учаснику слід визнавати в своїх окремих фінансових звітах і, отже, в своїх консолідованих фінан­сових звітах:

а) активи, які він контролює, і зобов'язання, які він прий­має;

б) витрати, які він несе, та його частку в доході, який він отримує від реалізації товарів або послуг спільним підприємством.

11. Оскільки активи, зобов'язання, прибуток та витрати вже ви­знані в окремих фінансових звітах контролюючого учасника і, отже, в його консолідованих фінансових звітах, ніякі кори­гування або інші процедури консолідації не потрібні щодо

524

МСБО 31 (переформатований у 1994 р.)

цих статей, коли контролюючий учасник подає консолідовані фінансові звіти.

12. Окремий бухгалтерський облік може бути непотрібним для самого спільного підприємства, і фінансові звіти можна не складати для спільного підприємства. Проте контролюючі уча­сники можуть складати звіти для керівників з метою оцінки ними результатів діяльності спільного підприємства.

Спільно контрольовані активи

13. На деяких спільних підприємствах існує спільний контроль і часто спільне володіння контролюючими учасниками одним або більше активами, які були внесені ними або придбані для цілей спільного підприємства і використані в діяльності спіль­ного підприємства. Активи використовуються для отримання вигід контролюючими учасниками. Кожний контролюючий учасник може отримувати частку результатів використання активів і кожний з них несе узгоджену частку понесених витрат.

14. Ці спільні підприємства не пов'язані зі створенням корпорації, товариства або іншої господарської одиниці чи фінансової структури, яка є відокремленою від самих контролюючих уча­сників. Кожний контролюючий учасник контролює свою ча­стку майбутньої економічної вигоди через свою частку в спі­льно контрольованому активі.

15. Багато видів діяльності у видобуванні нафти, газу та корис­них копалин пов'язані зі спільно контрольованими активами;

наприклад, багато нафтодобувних компаній може спільно кон­тролювати та експлуатувати нафтопровід. Кожний контролю­ючий учасник використовує нафтопровід для транспортування своєї власної продукції, в обмін на це несе узгоджену час­тину витрат з експлуатації нафтопроводу. Ще один приклад спільно контрольованого активу: два підприємства спільно контролюють нерухомість, причому кожний отримує частку одержаної орендної плати і несе частку витрат.

16. Щодо часток участі в спільно контрольованих активах, контролюючому учаснику слід визнавати в своїх окремих фінансових звітах і, отже, в своїх консолідованих звітах таке:

525

МСБО 31 (переформатований у 1994 р.)

а) свою частку спільно контрольованих активів, класифі­кованих згідно з характером активів;

б) будь-які понесені зобов'язання;

в) свою частку будь-яких зобов'язань, понесених спільно з іншими контролюючими учасниками щодо спільного під­приємства;

г) будь-який дохід від продажу або використання його ча­стки продукції спільного підприємства разом з його ча­сткою в будь-яких витратах, понесених спільним під­приємством;

д) будь-які витрати, понесені ним відносно його частки в спільному підприємстві.

17. Щодо частки в спільно контрольованих активах, кожний кон­тролюючий учасник включає в свої облікові реєстри і визнає в своїх окремих фінансових звітах та, отже, в своїх консолі­дованих фінансових звітах:

а) свою частку в спільно контрольованих активах, класифіко­ваних згідно з характером активів, а не як інвестиція. На­приклад, частка спільно контрольованого нафтопроводу класифікується як основні засоби;

б) будь-які зобов'язання, які були понесені, наприклад для фі­нансування його частки активів;

в) свою частку в будь-яких зобов'язаннях, понесених спільно з іншими контролюючими учасниками щодо спільного під­приємства;

г) будь-який дохід від продажу або використання своєї частки в продукції спільного підприємства, разом зі своєю част­кою в будь-яких витратах, понесених спільним підприєм­ством;

д) будь-які витрати, понесені ним відносно своєї частки в спіль­ному підприємстві, наприклад пов'язані з фінансуванням частки контролюючого учасника в активах і продажем сво­єї частки продукції.

Оскільки активи, зобов'язання, дохід та витрати вже є ви­знаними в окремих фінансових звітах контролюючого учасни­ка і, отже, в його консолідованих фінансових звітах, ніякі

526

МСБО 31 (переформатований у 1994 р.)

коригування або інші процедури консолідації не потрібні щодо цих статей, коли контролюючий учасник подає консолідовані фінансові звіти.

18. Підхід до обліку спільно контрольованих активів відображає сутність та економічну дійсність, а також, як правило, юриди­чну форму спільного підприємства. Окремий бухгалтерський облік самого спільного підприємства може обмежуватися тими витратами, які були спільно понесені контролюючими учасни­ками і розподілені між контролюючими учасниками відповід­но до їх узгоджених часток. Фінансові звіти можна не скла­дати для спільних підприємств, хоч контролюючі учасники можуть складати звіти для керівників, щоби вони могли оці­нити результати діяльності спільного підприємства.

Спільно контрольовані підприємства

19. Спільно контрольоване підприємство — це спільне підпри­ємство, яке передбачає створення корпорації, товариства або іншої господарської одиниці, в якій кожний контролюючий учасник має частку. Підприємство здійснює діяльність таким же чином, як й інші підприємства, за винятком того, що кон­трактна угода між контролюючими учасниками встановлює спільний контроль за господарською діяльністю підприємства.

20. Спільно контрольоване підприємство контролює активи спі­льного підприємства, бере зобов'язання, несе витрати і отримує дохід. Воно може укладати контракти від свого власного іме­ні та залучати кошти з метою здійснення діяльності спільного підприємства. Кожний контролюючий учасник має право на одержання частки результатів діяльності спільно контрольо­ваного підприємства, хоч деякі спільно контрольовані підпри­ємства припускають розподіл продукції спільного підприєм­ства.

21. Типовий приклад спільно контрольованого підприємства — це коли два підприємства об'єднують свою діяльність у кон­кретному напрямку діяльності шляхом передачі відповідних ак­тивів та зобов'язань у спільно контрольоване підприємство. Ще один приклад — це коли підприємство розпочинає свою діяльність в іноземній країні спільно з державною або іншою установою в цій країні, створюючи окреме підприємство, яке спільно контролюється цим підприємством і державною або іншою установою.

527

МСБО 31 (переформатований у 1994 р.)

22. Багато спільно контрольованих підприємств за своєю сутні­стю є подібними до тих спільних підприємств, які називають спільно контрольованими закордонними операціями або спіль­но контрольованими активами. Наприклад, контролюючі уча* сники можуть передати спільно контрольований актив, такий як нафтопровід, спільно контрольованому підприємству з міркувань оподаткування або з інших причин. Аналогічно, контролюючі учасники можуть вносити активи до спільно контрольованого підприємства, що будуть спільно використо­вуватися. Деякі спільно контрольовані операції також перед­бачають створення спільно контрольованого підприємства для здійснення конкретної діяльності, наприклад проектування, маркетингу та збуту продукції або її обслуговування після продажу.

23. Спільно контрольоване підприємство веде свої власні обліко­ві реєстри, а також складає та подає фінансові звіти таким же чином, як й інші підприємства згідно з відповідними на­ціональними вимогами та Міжнародними стандартами бух­галтерського обліку.

24. Кожний контролюючий учасник робить свій внесок грошови­ми коштами або іншими ресурсами в спільно контрольоване підприємство. Ці внески включаються до облікових реєстрів контролюючого учасника та визнаються в його окремих фі­нансових звітах як інвестиція в спільно контрольоване під­приємство.

Консолідовані фінансові звіти контролюючого учасника

Базовий підхід: пропорційна консолідація

25. Контролюючому учаснику слід наводити в консолідова­них фінансових звітах свою частку участі в капіталі спільно контрольованого підприємства, застосовуючи один з двох форматів звітності для пропорційної консолідації.

26. При відображенні в консолідованих фінансових звітах частки участі в капіталі спільно контрольованого підприємства сут­тєвим є визнання контролюючим учасником сутності та еко­номічної дійсності угоди, а не конкретної структури або форми спільного підприємства. В спільно контрольованому підприємстві контролюючий учасник здійснює контроль за своєю часткою майбутньої економічної вигоди через свою частку в активах та зобов'язаннях спільного підприємства. Така сутність та економічна дійсність відображаються в консолі-

528

МСБО 31 (переформатований у 1994 р.)

дованих фінансових звітах контролюючого учасника, коли контролюючий учасник звітує про свої частки в активах, зо­бов'язаннях, доході та витратах спільно контрольованого під­приємства, застосовуючи один з двох форматів звітності для пропорційної консолідації, описані в параграфі 28.

27. Застосування пропорційної консолідації означає, що консолі­дований баланс контролюючого учасника містить його частку в активах, які він спільно контролює, а також його частку в зобов'язаннях, за якими він несе спільну відповідальність. Консолідований звіт про прибутки та збитки контролюючого учасника містить його частку доходу та витрат спільно кон­трольованого підприємства. Багато процедур, які є придат­ними для застосування пропорційної консолідації, є подібними до процедур щодо консолідації інвестицій в дочірні підпри­ємства, визначених в МСБО 27 "Консолідовані фінансові звіти та облік інвестицій у дочірні підприємства".

28. Різні формати звітності можна застосувати для здійснення пропорційної консолідації. Контролюючий учасник може об'­єднувати свою частку в кожному з активів, зобов'язань, дохо­дів та витрат спільно контрольованого підприємства з ана­логічними статтями в своїх консолідованих фінансових звітах на постатейній основі. Наприклад, він може об'єднати свою частку запасів спільно контрольованого підприємства з за­пасами консолідованої групи, а також свою частку основних засобів спільно контрольованого підприємства з такими ж статтями консолідованої групи. Або контролюючий учасник може включати до консолідованих фінансових звітів окремі статті для своєї частки активів, зобов'язань, прибутків та ви­трат спільно контрольованого підприємства. Наприклад, він може відображати свою частку в поточних активах спільно контрольованого підприємства окремо як частину поточних активів консолідованої групи; він може відображати свою частку основних засобів спільно контрольованого підприєм­ства окремо як частину основних засобів консолідованої гру­пи. Обидва ці формати звітності приводять до звітування ідентичних сум чистого прибутку і кожного основного класу активів, зобов'язань, доходів та витрат; обидва формати є при­йнятними для цілей даного стандарту.

29. Незалежно від того, який формат використовується для здій­снення пропорційної консолідації, згортання будь-яких активів або зобов'язань шляхом вирахування інших зобов'язань або активів чи згортання доходів або витрат шляхом вирахування

529

МСБО 31 (переформатований у 1994 р.)

інших витрат або доходів не є допустимим, якщо воно не передбачається законодавством і не являє собою очікувану реа­лізацію активу або погашення зобов'язань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]