Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

26. Банку слід розкривати наведені нижче непередбачені по­дії та зобов'язання згідно з вимогами мсбо 10 "Неперед­бачені події та події, які відбуваються після дати балан­су":

а) зобов'язання (їх характер та сума) для подовження кредиту, які є невідмовними, оскільки вони не можуть бути скасовані рішенням банку без ризику виплати знач­ного штрафу або понесення витрат;

б) непередбачені події та зобов'язання (характер та суму), які виникають від позабалансових статей і пов'язані з наступними подіями та зобов'язаннями:

і) субститутами прямих позик, включаючи загальні га­рантії заборгованості, гарантії банківських акцептів та акредитиви "стенд-бай", які служать фінансови­ми гарантіями позик та цінних паперів;

іі) певними непередбаченими подіями, пов'язаними з опе­раціями, включаючи контрактні гарантії, гарантії пропозиції, гарантії та акредитиви "стенд-бай", по­в'язані з певними операціями;

ііі) короткостроковими непередбаченими подіями, які по­в'язані з операціями, самоліквідуються і виникають у

507

МСБО 30 (переформатований у 1994 р.)

результаті руху товарів, таких як документарні ак­редитиви, забезпеченням для яких служить основна партія товару;

IV) угодами про продаж та наступне придбання, які не визнані в балансі;

V) статями, пов'язаними зі ставкою відсотка та валют­ним курсом, зокрема свопами, опціоиами та ф'ючер-сами;

VI) іншими зобов'язаннями, програмами випуску євронот та відновними середньостроковими кредитними про­грамами на базі євронот за банківською підтримкою.

27. МСБО 10 "Непередбачені події та події, які відбуваються після дати балансу" стосується обліку та розкриття непередбачених подій. Цей стандарт безпосередньо стосується банків, оскільки діяльність банків часто пов'язана з багатьма типами неперед­бачених подій та зобов'язань, одні з яких є відмовними, інші невідмовними, що часто стають суттєвими за сумою і знач­но більшими порівняно з подіями та зобов'язаннями інших комерційних підприємств.

28. Багато банків також беруть участь в операціях, які на даний момент не визнаються як активи чи зобов'язання у балансі, але призводять до непередбачених подій та зобов'язань. Такі поза­балансові статті часто є важливим складником діяльності бан­ку і можуть суттєво впливати на ступінь ризику, який зазнає банк. Ці статті можуть додаватися до інших ризиків або змен­шувати їх, наприклад, шляхом хеджування активів або зобов'­язань у балансі. Позабалансові статті можуть виникати в ре­зультаті операцій, які здійснюються від імені клієнтів або в результаті власної операційної позиції банку.

29. Користувачам фінансових звітів необхідно знати про непе­редбачені події та невідмовні зобов'язання банку в зв'язку з ви­могами, які вони можуть висувати до його ліквідності та пла­тоспроможності і властивої йому можливості потенційних збит­ків. Користувачі також можуть вимагати відповідної інфор­мації щодо характеру та суми позабалансових операцій, здій­снених банком.

508

МСБО 30 (переформатований у 1994 р.)

Строки погашення активів та зобов'язань

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]