Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

56. Для кожного класу фінансових активів та фінансових зо-бов 'язань, як визнаних, так і невизнаних, підприємству слід розкривати інформацію про їх доступність відсотковому ризику, включаючи:

а) контрактні дати встановлення нової ціни або строки погашення залежно від того, що наступає раніше;

558

МСБО 32

б) діючі відсоткові ставки, якщо їх можна застосовувати.

57. Підприємство подає інформацію про доступність впливу майбутніх змін, дотримуючись домінуючого рівня відсоткових ставок. Зміни ринкових відсоткових ставок мають прямий вплив на зазначений в контракті рух грошових коштів, по­в'язаний з деякими фінансовими активами та фінансовими зобов'язаннями (ризик руху грошових коштів), а також на справедливу вартість інших фінансових аспектів та фінан­сових зобов'язань (ціновий ризик).

58. Інформація про дату погашення або дати встановлення нових цін, якщо останнє відбувається раніше, стосується періоду, протягом якого відсоткові ставки є фіксованими, а інформація про діючу відсоткову ставку свідчить про рівні, на яких вони є фіксованими. Розкриття такої інформації надає користува­чам фінансових звітів основу для оцінки відсоткового ризику внаслідок зміни цін, якого може зазнавати підприємство, а значить, і потенційного прибутку або збитку. Щодо інстру­ментів, на які встановлюється нова ціна за ринковою відсот­ковою ставкою до строку погашення, розкриття протягом періо­ду до наступного встановлення нової ціни є більш важливим, ніж розкриття періоду до строку погашення.

59. Для доповнення інформації про контрактне встановлення нової ціни та строків погашення підприємство може обирати роз­криття інформації про очікуване встановлення нової ціни або дат погашення, якщо ці дати значно відрізняються від кон­трактних. Така інформація може бути особливо доречною, ко­ли, наприклад, підприємство здатне передбачати, з достатнім ступенем вірогідності, суму іпотечних позик за фіксованою ставкою, які будуть сплачені до строку виплати, і використо­вує ці дані як основу для управління доступністю відсотковому ризику. Додаткова інформація включає розкриття факту, який базується на очікуванні керівництвом майбутніх подій, і роз'­яснює припущення, зроблені про дати встановлення нової ціни та дати погашення і про те, як ці припущення відрізняються від контрактних дат.

60. Підприємство вказує, які з його фінансових активів або фі­нансових зобов'язань:

а) є доступними відсотковому ризику внаслідок зміни ціни (це, наприклад, монетарні фінансові активи та фінансові зобов'язання з фіксованою відсотковою ставкою);

559

МСБО 32

б) є доступними відсотковому ризику внаслідок зміни руху грошових коштів (це, наприклад, монетарні фінансові ак­тиви та фінансові зобов'язання з плаваючою відсотковою ставкою, яка визначається заново зі зміною ринкової ставки);

в) не є доступними відсотковому ризику (це, наприклад, деякі інвестиції в цінні папери, що надають право власності).

61. Реальна відсоткова ставка (реальний дохід) монетарного фі­нансового інструмента — це ставка, яка, коли вона застосову­ється для розрахунку теперішньої вартості, визначає балансову вартість інструмента. При розрахунку теперішньої вартості відсоткова ставка застосовується до потоку майбутніх над­ходжень або виплат грошових коштів, починаючи з дати звітності до наступної дати встановлення нової ціни (пога­шення), а також до очікуваної балансової вартості (основної суми) на цю дату. Ставка — це історична ставка для інстру­мента з фіксованою ставкою, відображена за амортизованою собівартістю, і поточна ринкова ставка для інструмента з пла­ваючою ставкою або інструмента, відображеного за справед­ливою вартістю. Діючу відсоткову ставку іноді називають фіксованим прибутком, отриманим до строку погашення або до наступної дати встановлення нової ціни; вона є внутріш­ньою нормою прибутковості інструмента протягом даного періоду.

62. Вимоги параграфа 566 поширюються на облігації, векселя та подібні монетарні фінансові інструменти, пов'язані з майбут­німи виплатами, які створюють прибуток для утримувача та витрати для емітента, відображаючи вартість грошей у часі. Вимога не поширюється на такі фінансові інструменти, як немонетарні та похідні, які не мають діючої відсоткової став­ки, що підлягає визначенню. Наприклад, коли такі інструмен­ти, як похідні з відсотковою ставкою, включаючи свопи, угоди про майбутню відсоткову ставку і опціони, є доступними ризику внаслідок зміни ціни або руху грошових коштів че­рез зміни ринкових відсоткових ставок, розкриття інформації про діючу відсоткову ставку є недоречним. Проте при подан­ні інформації про діючу відстокову ставку підприємство роз­криває вплив операцій з хеджування або "конвертування", та­ких як відсоткові свопи, на доступність відсотковому ризику.

63. Підприємство може зберігати ступінь доступності відсотко­вим ризикам, пов'язаним з фінансовими активами, вилуче­ними з балансу внаслідок такої операції, як сек'юритизація.

560

МСБО 32

Воно теж може стати доступним відсотковим ризикам вна­слідок такої операції, в якій ні фінансовий актив, ні фінан­сове зобов'язання не визнаються в балансі, наприклад зобов'­язання надати позику за фіксованою відсотковою ставкою. За таких обставин, підприємство розкриває інформацію, яка до­зволить користувачам фінансових звітів розуміти характер та обсяг ризиковості. У випадку сек'юритизації або подібної пе­редачі фінансових активів, ця інформація, як правило, включає характер переданих активів, їх зазначений номінал, відсот­кову ставку та строк до погашення суми й умови операції, яка призводить до збереження доступності відсотковому ризику. В разі зобов'язання позичити кошти розкриття, як правило, міс­тить оголошений номінал фінансовго інструмента, ставку від­сотка та строк до погашення суми запозичення, а також суттєві умови здійснення операції, які призводять до доступності ри­зику.

64. Характер бізнесу підприємства та масштаб його діяльності з фінансовими інструментами буде визначати, чи подавати ін­формацію про відсоткову ставку в описовому вигляді, в таб­лицях або в обох формах. Коли підприємство має значну кількість фінансових інструментів, доступних відсотковим ризикам внаслідок зміни ціни або руху грошових коштів, во­но може прийняти один або кілька з таких підходів до подан­ня інформації:

А. Балансову вартість фінансових інструментів, доступних від­сотковому ризику від зміни ціни, можна подавати у ви­гляді таблиць, об'єднуючи їх у групи, які за контрактом під­лягають погашенню або встановленню нової ціни:

і) протягом одного року з дати балансу;

іі) протягом більш як одного року, але менше п'яти років з дати балансу; а також

ііі) протягом п'яти або більше років з дати балансу.

Б. Якщо на результати діяльності підприємства значно впли­ває рівень його доступності відсотковому ризику від зміни ціни або зміна такої ризиковості, потрібна більш докладна інформація. Таке підприємство, як банк, може розкривати, наприклад, окремі групи балансової вартості фінансових інструментів, які за контрактом підлягають погашенню або встановленню нової ціни:

561

МСБО 32

і) протягом одного місяця з дати балансу;

іі) протягом більш як одного місяця, але менше трьох місяців з дати балансу;

ііі) протягом більше трьох, але менше дванадцяти місяців з дати балансу.

В. Підприємство також може вказувати на доступність від­сотковому ризику від зміни руху грошових коштів за до­помогою таблиці, вказуючи сукупну балансову вартість груп фінансових активів із плаваючою ставкою та фінан­сових зобов'язань, строк погашення яких наступає в різні майбутні періоди часу.

Г. Інформацію про відсоткову ставку можна розкривати щодо окремих фінансових інструментів або середніх зважених ставок, або межі коливання ставок можуть надаватися для кожного класу фінансових інструментів. Підприємство об'­єднує інструменти, які визначені в різних валютах або ма­ють суттєво відмінні кредитні ризики, в окремі класи, якщо ці фактори призводять до того, що інструменти мають сут­тєво відмінні діючі відсоткові ставки.

65. За деяких обставин підприємство може надавати корисну ін­формацію про свою доступність відсотковим ризикам, вка­зуючи вплив гіпотетичної зміни переважного рівня ринкових відсоткових ставок на справедливу вартість його фінансових інструментів та майбутні надходження і рух грошових коштів. Така інформація про чутливість до зміни відсоткової ставки може базуватися на припущенні однопроцентної зміни ринко­вих відсоткових ставок, яка відбувається на дату балансу. Вплив зміни відсоткових ставок включає зміни відсоткового доходу та витрат, пов'язаних фінансовими інструментами з плаваючою ставкою, а також прибутки або збитки від змін справедливої вартості інструментів із фіксованою ставкою. Наведену в звіті чутливість до змін відсоткової ставки можна обмежувати прямим впливом зміни відсоткової ставки на наявні на дату балансу фінансові інструменти, на які нарховуються відсотки, тому що непрямий вплив зміни ставки на фінансові ринки і окремі підприємства, як правило, не можна достовірно передбачити. При розкритті інформації про чутливість до зміни відсоткової ставки підприємство

562

МСБО 32

вказує основу, за якою воно складало інформацію, зокрема суттєві припущення.

Кредитний ризик

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]