Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

18. Внески підприємства у програму з визначеним внеском згідно з наданими послугами протягом певного звітного пе­ріоду визнаються як витрати в цьому періоді.

19. Внески підприємства у програму з визначеним внеском, як правило, визначаються за формулою згідно з умовами про­грами. Тому вартість поточних послуг, як правило, є внеском, що підлягає виплаті за певний період.

20. Підприємство може погодитися здійснювати додаткові внески згідно з програмою з визначеним внеском. Збільшення внесків визнається як витрати за ті періоди, протягом яких працівники надають відповідні послуги. Наприклад, коли додаткові вне­ски визначаються згідно з трудовою діяльністю працівників протягом попередніх періодів в обмін за послуги, які мають надаватися існуючими працівниками в поточних та майбутніх періодах, збільшення внесків визнається як витрати на система­тичній основі протягом очікуваного строку трудової діяльності, що залишився до виходу на пенсію цих працівників. Коли додаткові внески стосуються працівників, які вийшли на пен­сію, внески визнаються як витрати за період, в якому обіцяні додаткові внески, оскільки підприємство надалі не очікує от­римувати послуги від цих працівників.

21. Внески, погоджені підприємством, визначають суму визнаних витрат та суму зобов'язань підприємства згідно з програмою з визначеним внеском. Тому припинення програми, як правило, не призводить до будь-якого додаткового зобов'язання, що по­требує визнання як зобов'язання та витрати. Проте в межах уз­годженого збільшення рівня зобов'язань, які не визнані як витрати, додаткові зобов'язання підлягають визнанню як зобо­в'язання та витрати, коли існує ймовірність того, що програму буде припинено.

Розкриття

22. У фінансових звітах розкривається така інформація щодо програм підприємства з визначеним внеском:

а) загальний опис кожної програми, в тому числі груп пра­цівників, охоплених програмою;

324

МСБО 19 (переглянутий у 1993 р.)

б) сума, визнана як витрати протягом певного періоду;

в) будь-які інші суттєві питання, пов'язані з пенсійним забезпеченням, які впливають на рівень зіставності з попереднім звітним періодом.

23. Коли підприємство має більше, ніж одну програму з визна­ченим внеском, розкриття у фінансових звітах може відобра­жатися у загальній сумі щодо усіх таких програм, для кожної програми окремо або у таких комбінаціях, що вважаються найбільш корисними.

325

МСБО 19 (переглянутий у 1993 р.)

Програми з визначеною пенсією

Витрати на пенсійне забезпечення

24. Згідно з програмою з визначеною пенсією, витрати у поточ­ному періоді охоплюють:

а) вартість поточних послуг;

6) суми, визнані у поточному періоді як витрати за надані по­слуги працівниками, які працюють протягом поточного пері­оду або пішли на пенсію, коригування на основі набутого досвіду та зміни в актуарних припущеннях;

в) результат будь-яких припинень програм, розрахунків або скорочень.

Визнання вартості поточних послуг

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]