Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSBO.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

43. Банкам слід розкривати наведене нижче:

а) облікову політику, яка описує основу визнання як витрат безнадійних позик і авансів та їх списання;

б) деталі змін у сумі забезпечення збитків від позик та авансів протягом періоду. Слід розкривати окремо суму, визнану як витрати певного періоду на збитки від безна­дійних позик та авансів, суму, нараховану у певному періоді на списані позики та аванси, і отриману суму, кредитовану у певному періоді на раніше списані позики та аванси;

в) сукупну суму забезпечення збитків від позик та авансів на дату балансу;

г) сукупну суму, включену до балансу, позик та авансів, відсотки на які не нараховуються, і основу, використану для визначення балансової вартості таких позик та авансів.

44. Будь-які суми, відведені на забезпечення збитків від позик та авансів на додаток до тих збитків, які були конкретно визначені, або до потенційних збитків, які, як свідчить досвід, присутні у портфелі позик та авансів, слід облі­ковувати як розподіл нерозподіленого прибутку. Будь-які кредити, які виникають у результаті зменшення таких сум, призводять до збільшення нерозподіленого прибутку і не включаються до визначення чистого прибутку або збитків періоду.

45. У ході своєї звичайної діяльності банки неминуче несуть зби­тки від позик, авансів та інших видів кредитів у результаті їх часткової або повної безнадійності. Сума збитків, яка кон­кретно визначена, визнається як витрати і вираховується з ба­лансової вартості відповідної категорії позик та авансів як сума забезпечення збитків від позик та авансів. Сума потен­ційних збитків, яка конкретно не визначена, але, як свідчить досвід, є присутньою у портфелі позик та авансів, також вва­жається витратами і вираховується з загальної балансової вар­тості позик та авансів як сума забезпечення збитків від авансів та позик. Оцінка цих збитків залежить від міркувань керів­ництва; проте суттєвим є послідовне застосування керівни­цтвом його оцінок від періоду до періоду.

512

МСБО 30 (переформатований у 1994 р.)

46. Місцеві обставини чи законодавство може вимагати або до­зволяти банкові відкладати суми на збитки від позик та аван­сів додатково до тих збитків, які були конкретно визначені, і тих потенційних збитків, які, як свідчить досвід, присутні в портфелі позик та авансів. Будь-які такі відкладені суми є розподілом нерозподіленого прибутку, а не витратами при визначенні чистого прибутку або збитків певного періоду. Таким же чином будь-які кредити, які виникають у результаті зменшення таких сум, призводять до збільшення нерозподіле­ного прибутку і не включаються до визначення чистого при­бутку або збитків за певний період.

47. Користувачам фінансових звітів банку необхідно знати, як збитки від позик та авансів вплинули на фінансовий стан та результати діяльності банку; це допомагає їм оцінити ефек­тивність, з якою банк використовував свої ресурси. Отже, банк розкриває сукупну суму забезпечення збитків від позик та авансів на дату балансу і зміну суми забезпечення протягом певного періоду. Зміни у раніше списаних сумах забезпечен­ня, включаючи суми, які були відшкодовані протягом періоду, відображаються окремо.

48. Банк може вирішити не нараховувати відсотки на позику або аванс, наприклад, якщо позичальник має заборгованість біль­ше якогось певного періоду відносно виплати відсотка або ос­новної суми боргу. Банк розкриває сукупну суму позик та авансів на дату балансу, за якими відсотки не нараховуються, і основу, яка використовується для визначення балансової вар­тості таких позик та авансів. Також бажано, щоб банк роз­кривав, чи він визнає прибуток від відсотків на такі позики та аванси і як відсутність нарахування відсотка впливає на його звіт про прибутки та збитки.

49. Якщо позики та аванси не можуть бути відшкодовані, вони списуються і зменшують суму забезпечення збитків. У деяких випадках вони не списуються до завершення необхідних юри­дичних процедур і остаточного визначення суми збитків. В інших випадках позики та аванси списуються раніше, напри­клад, коли позичальник не виплатив відсотки або основну суму боргу, яка підлягала виплаті у певний період. Оскільки безнадійні позики та аванси списуються в різні проміжки ча­су, загальна сума позик та авансів, а також сума забезпечення збитків може значно відрізнятися за подібних обставин. У результаті банк розкриває свою політику стосовно списання безнадійних позик та авансів.

513

МСБО 30 (переформатований у 1994 р.)

Загальні банківські ризики

50. Будь-які суми, відкладені з огляду на загальні банківські ризики, включаючи майбутні збитки та інші непередба­чені ризики або непередбачені події додатково до тих, на які нарахування здійснюється відповідно до МСБО 10 "Не­передбачені події та події, які відбуваються після дати ба­лансу", слід розкривати окремо як розподіл нерозподілено­го прибутку. Будь-які кредити, які виникають у результа­ті зменшення таких сум, призводять до збільшення нероз­поділеного прибутку і не включаються до визначення чи­стого прибутку або збитків за певний період.

51. Місцеві умови або законодавство можуть вимагати від банку або дозволяти йому відкладати суми на загальні банківські ризики, в тому числі на майбутні збитки або інші неперед­бачені ризики як додаток до нарахувань на збитки від позик та авансів, які визначені згідно з параграфом 45. Від банку також можуть вимагати або дозволяти йому відкладати суми на непередбачені події як додаток до тих, на які нарахування вимагається МСБО 10 "Непередбачені події та події, які від­буваються після дати балансу". Результатом таких нарахувань може бути завищення зобов'язань і заниження активів або нерозкриття нарахувань чи забезпечень. Ці нарахування спри­чиняють викривлення чистого прибутку або капіталу.

52. Звіт про прибутки та збитки не може надавати відповідну та достовірну інформацію про результати діяльності банку, якщо чистий прибуток або збитки періоду містять наслідки нероз-критих сум, відкладених на загальні банківські ризики, або додаткових непередбачених подій, або нерозкритих кредитів, які виникли в результаті сторнування таких сум. Подібним чином, баланс не може надати відповідну та достовірну ін­формацію про фінансовий стан банку, якщо баланс містить завищені зобов'язання, занижені активи або нерозкриті нара­хування та забезпечення.

Активи в заставі як забезпечення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]