Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проблеми кваліфікації.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
616.96 Кб
Скачать
  1. Система та види вбивств.

Виды убийств:

  • умышленные;

  • неосторожное.

Подвиды умышленных убийств по степени общественной опасности:

  • убийства при отягчающих обстоятельствах – ст.ст. 115 ч.2, 112, 348, 379, 400, ч.4 ст.404, ст.443 УК Украины - квалифицированные;

  • убийства при смягчающих обстоятельствах – ст.ст. 116, 117, 118 УК Украины - привилегированные;

  • убийства без смягчающих и отягчающих обстоятельств – ч.1 ст.115 УК Украины - простые.

Специфические виды неосторожного убийства:

  • нарушение правил безопасности дорожного движения или эксплуатации транспорта лицом, управляющим транспортным средством, повлекшее смерть потерпевшего (ч.2 ст.286 УК Украины), гибель нескольких лиц (ч.3 ст.286 УК Украины);

  • нарушение правил безопасности при выполнении работ с повышенной опасностью на производстве или каком-либо предприятии лицом, которое обязано их соблюдать, если это нарушение повлекло гибель людей (ч.2 ст.272 УК Украины). Это относится ко всем частям 2 ст.ст.271-275 УК Украины.

  1. Ознаки вбивства за обтяжуючих обставин.

Законодавець пішов шляхом розширення видів вбивств за обтяжуючих обставин. Так, ч.2 ст.115 КК України містить 13 пунктів (у ст.93 КК 1960 року їх було 10). У ч.2 ст.115 КК України з’явились такі види вбивств, як вбивство малолітньої дитини (п.2), заручника чи викраденої особи (п.3), поєднане з насильницьким задоволенням статевої пристрасті неприродним способом (п.10). Один пункт викладено в новій редакції (зараз п.8 ч.2 ст.115 КК України), якщо раніше (у п. «в» ст.93 КК 1960 року) передбачалась відповідальність за вбивство, вчинене у зв’язку з виконанням потерпілим службового або громадського обов’язку, то теперер відповідальність настає ще й за вбивство близького родича особи у зв’язку з виконанням нею цього обов’язку. Вбивство, вчинене особливо небезпечним рецидивістом, виключено з переліку видів вбивств за обтяжуючих обставин, окремо не виділяється вбивство, вчинене організованою групою (п.12 ч.2 ст.115 КК України).

Ч.2 ст.115 УК Украины – умышленное убийство:

П.1 – двух или более лиц;

П.2 – малолетнего ребенка или женщины, которая заведомо для виновного находилась в состоянии беременности;

П.3 – заложника или похищенного человека;

П.4 – совершенное с особой жестокостью;

П.5 – совершенное способом, опасным для жизни многих лиц;

П.6 – из корыстных побуждений;

П.7 – из хулиганских побуждений;

П.8 – лица или его близкого родственника в связи с выполнением этим лицом служебного или общественного долга;

П.9 – с целью скрыть другое преступление или облегчить его совешение;

П.10 – сопряженное с изнасилованием или насильственным удовлетворением половой страсти в извращенных формах;

П.11 – совершенное по заказу;

П.12 – совершенное по предварительномку сговору группой лиц;

П.13 – совершенное лицом, ранее совершившим умышленное убийство, за исключением убийства, предусмотренного статьями 116-118 УК Украины.

  1. Умисне вбивство особи чи її близького родича у зв’язку з виконанням цією особою службового або громадського обов’язку. Спеціальні види цього злочину.

П.12 постанови Пленуму ВСУ №2 від 07.02.03 “Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров’я особи” роз’яснює, що

відповідальність за п.8 ч.2 ст.115 КК України за умисне вбивство особи чи її близького родича у зв’язку з виконанням цією особою службового або громадського обов’язку настає, якщо злочин вчинено з метою не допустити чи перепинити правомірну діяльність потерпілого у зв’язку з виконанням ним зазначеного обов’язку, змінити характер останньої, а так само з мотивів помсти за неї незалежно від часу, що минув з моменту виконання потерпілим своїх обов’язків до вбивства.

Виконання службового обовязку - це діяльність особи, яка входить до кола її повноважень, а громадського обовязку - здійснення спеціально покладених на особу громадських повноважень чи вчинення інших дій в інтересах суспільства або окремих громадян (наприклад, перепинення правопорушення, повідомлення органів влади про злочин або про готування до нього).

Близькі родичі в розумінні п.8 ч.2 ст.115 КК - це батьки, один із подружжя, діти, рідні брати і сестри, дід, баба, внуки (п.11 ст.32 КПК України).

Хуліганство й наступне вбивство особи, яка перепиняла ці дії, належить кваліфікувати за відповідною частиною ст.296 і п.8 ч.2 ст.115 КК України.

Умисне вбивство або замах на вбивство державного чи громадського діяча, працівника правоохоронного органу чи його близьких родичів, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця, судді, народного засідателя чи присяжного або їх близьких родичів, захисника чи представника особи або їх близьких родичів, начальника військової служби чи іншої особи, яка виконує обов'язки з військової служби, представника іноземної держави або іншої особи, яка має міжнародний захист, за наявності відповідних підстав належить кваліфікувати тільки за статтями 112, 348, 379, 400, ч.4 ст.404, ст.443 КК. Разом з тим, коли умисне вбивство зазначених осіб чи замах на нього вчинені за інших обтяжуючих обставин, передбачених ч.2 ст.115 КК, дії винної особи додатково кваліфікуються і за відповідними пунктами цієї статті.