Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проблеми кваліфікації.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
616.96 Кб
Скачать
  1. Кваліфікація при конкуренції норм.

З проблематики конкуренції кримінально-правових норм в Україні захищена лише одна кандидатстка дисертація (Марін О.К. Львів), за її результатами видана монографія. Питання ж колізії статей закону взагалі по суті не піддавалися теоретичному аналізу в науці кримінального права України.

Види конкуренції в кримінальному праві та правила кваліфікації:

  1. статей про загальну і спеціальну норму. Застосуванню підлягає стаття Особливої частини, яка передбачає ознаки спеціальної норми;

  2. статей, які передбачають спеціальні норми. Застосуванню підлягає стаття, яка перебачає спеціальну норму щодо спеціальної, інакше кажучи – “найбільш спеціальну”. Підвиди:

    • конкуренція статей (щодо чинного КК - завжди частин статей) про простий, кваліфікований та особливо кваліфікований склади злочину. Застосовується частина статті кримінального закону, яка передбачає найбільш тяжкий вид злочину;

    • конкуренція статей про привілейований та особливо привілейований склади злочинів. Застосовується стаття про найбільш привілейований склад злочину;

    • конкуренція статей про привілейований та кваліфікований склади злочинів. Застосовується стаття Особливої частини, яка передбачає привілейований склад злочину.

  3. статей, одна з яких передбачає весь злочин в цілому, а інша чи інші – його частини (це сукупність злочинів врахована законодавцем). Це конкуренція цілого та його частин. Класичним прикладом може бути ч.2 ст.121 КК, яка передбачає заподіяння тяжкого тілесного ушкодження (ч.1 ст.121 КК) та вбивство через необережність (ч.1 ст.119 КК).;

  4. статей, одна з яких передбачає весь злочин в цілому, а інша чи інші – його частину (одна стаття Особливої частини кримінального закону передбачає посягання, частина якого передбачена іншою статтею). Це конкуренція цілого і частини. Так, стаття про розбій (ст.187 КК) охоплює вчинення нападу з метою заволодіння чужим майном – що передбачене лише цією статтею Особливої частини КК і жодною іншою, а також вчинення діянь, у яких виражається насильство, небезпечне для життя чи здоров’я особи чи погроза такого насильства, - ця частина розбою одночасно становить собою злочини, передбачені ч.2 ст.125, статтями 122, 129 КК.

До п.п. 3, 4: 1) повинна застосовуватися стаття Особливої частини КК, яка найбільш повно охоплює всі ознаки вчиненого посягання (що охоплює посягання в цілому); 2) статті, які передбачають лише частину вчиненого посягання, не інкрімінуються, якщо існує стаття, яка охоплює все посягання.

  1. Відмінність конкуренції норм від колізії та ідеальної сукупності.

Конкуренція норм – коли вчинено один злочин, який передбачений одночасно двома чи більше статтями (частинами, пунктами статей) закону.

Колізія норм – коли різні статті закону неоднаково регламентують вирішення одного і того ж питання.

Конкуренція як правове поняття означає наявність кількох правових положень, які “претендують” на застосування до певнего випадку. При цьому суперництво між ними полягає лише у ході їх застосування до конкретних фактичних обставин. Поза правозастосування вони між собою не суперечать, можуть існувати одночасно.

Навроцький В.О. вважає, що конкуренція і колізія – це явища однопорядкові, але не тотожні. Тому існують окремі, самостійні правила подолання колізії та конкуренції в кримінальному праві.

Об’єктом колізії визнаються нормативно-правові акти та їх структурні елементи (розділи або глави, статті, їх частини чи пункти). Уточнюючи можна вказати, що у відносинах колізії можуть перебувати:

  1. статті різних нормативно-правових актів (кримінального закону та актів інших галузей законодавства);

  2. статті, які належать, до різних частин (Загальної та Особливої) одного кримінального закону;

  3. положення, викладені в окремих структурних елементах статей (частин статей) Загальної та Особливої частин КК.

Об’єктом конкуренції пропонується визнавати статті кримінального закону (їх частини, пункти). Саме щодо них виникає проблема вибору – визначення того, яку із них застосувати до конкретного діяння.

Види колізій в праві:

  1. темпоральна (між раніше чинним і чинним нормативно-правовим актом);

  2. ієрархічна (між нормативними актами різної юридичної сили);

  3. територіальна (між актами держави і окремих адм.-терит. одиниць);

  4. міжнародно-правова (між актами внутрішньодержавного законодавства і міжнародно-правовими актами).

  5. міжгалузеві та внутрішньогалузеві. Питання вирішення саме таких колізій є чи не найбільш актуальними для кримінального права. Це колізії між окремими складовими самого кримінального закону, а саме:

    • між статтями Загальної і Особливої частини КК;

    • між назвами розділів і їх змістом, між назвами статей і їх диспозиціями;

    • між окремими положеннями Особливої частини КК.

Ідеальна сукупність передбачає, що два чи більше злочинів вчиняються одним і тим же діянням. Причому одне діяння вчиняється в один і той же час, в одному і тому ж місці.

Класичним прикладом ідеальної сукупності є здійснення підпалу будинку для того,щоб спричинити смерть людини, яка там знаходиться. У такому разі одним діянням виконується два злочини – умисне знищення або пошкодження майна та умисне вбивство.

При идеальной совокупности совершается не одно, а два или более преступлений, каждое из которых подпадает под признаки отдельной статьи УК. При конкуренции норм совершается одно преступление, охватываемое признаками разных статей УК.

При конкуренци норм подлежит применению лишь одна норма, наиболее полно отражающая специфику, особенности содеянного. При идеальной совокупности при квалификации обязательно применяются две или даже более статей УК, в зависимости от того, сколько преступлений усматривается в деянии виновного.