Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРИЗНАЧЕННЯ ЕКСПЕРТИЗ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
88.06 Кб
Скачать

РОЗДІЛ Тактика призначення та проведення судової експертизи

Питання до розділу

1. Назвіть види та розкрийте значення судових експертиз, їх роль у розкритті та попередженні злочинів. Надайте класифікацію судових експертиз, об’єкти і головні можливості.

2. Опишіть повноваження слідчого, експерта у дослідженні об’єктів судової експертизи.

3. В чому полягає відповідна підготовка до проведення експертиз.

4. Співвідношення статусу експерта та спеціаліста.

5. Особливості фіксації результатів експертизи у висновку експерта.

6. Особливості призначення додаткової, повторної, комісійної і комплексної експертиз.

7. Назвіть типові помилки, що зустрічаються під час призначення та проведення експертиз.

11.1. Поняття судової експертизи, її види та значення

В криштально-процесуальній діяльності спеціальні пізнання використовуються у двох формах: при залученні фахівців у ході окремих слідчих (судових) дій та в межах проведення експертизи. Під час здійснення правосуддя велику допомогу слідству та суду надає судова експертиза.

Судова експертиза — це процесуальна дія, яка полягає в дос­лідженні експертом за завданням слідчого або судді речових доказів та інших матеріалів з метою встановлення фактичних даних та обставин, які мають значення для правильного вирі­шення справи.

Проведення судової експертизи регламентовано Законом Ук­раїни від 25 лютого 1994 р. «Про судову експертизу», КПК (ст.ст. 75-77; 196-205; 310-312) і Цивільно-процесуальним кодексом Украї­ни — (далі ЦПК) (ст.ст. 57-61). Згідно з чинним законодавством України експертиза призначається у випадках, коли для вирішення певних питань при провадженні у справі потрібні наукові, технічні або інші спеціальні знання (ч. 1 ст. 75 КПК). До спеціальних знань відносяться будь-які знання та уміння об'єктивного характеру, отримані внаслідок вищої професійної підготовки, наукової діяль­ності, досвіду практичної роботи, що відповідають сучасному на­уковому і практичному рівню.

У теорії кримінального процесу та криміналістики

судова експертиза визначається як дослідження, що проводить­ся у відповідності з кримінально-процесуальним або цивільно-процесуальним законом особою, яка володіє спеціальними знаннями у науці, техніці, ремеслі з метою встановлення обста­вин (фактичних даних), що мають значення для справи.

Закон України «Про судову експертизу» визначає поняття судо­вої експертизи як дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інфор­мацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів дізнання, попереднього слідства чи суду.

У ході експертизи на відміну від інших процесуальних дій істот­ні для справи факти можуть встановлюватися при відсутності слід­чого (або суду). Ця особливість дозволяє пояснити, чому законо­давець встановив систему додаткових процесуальних гарантій, дотримання яких покликано сприяти достовірному, повному й об'єктивному встановленню фактів експертом та всебічній пере­вірці його висновків слідчим і судом. Експертизу слід призначати тільки тоді, коли в цьому є дійсна необхідність, коли без відповіді експерта на деякі питання неможливо встановити істину у справі. Недопустимо призначати експертизу для вирішення питань, що потребують таких спеціальних знань, які не виходять за межі про­фесійної підготовки слідчого, прокурора або судді, тобто на вирі­шення експерта не можна ставити питання правового характеру.

Судові експертизи класифікуються за різними підставами. За своєрідністю предмета спеціальних пізнань їх можна розділити на кілька класів: криміналістичні, судово-медичні, судово-психіатричні, судово-психологічні, судово-фармацевтичні та фармакологічні, фізико-технічні, хімічні, товарознавчі, екологічні та деякі інші.

Кожний названий клас можна розділити на роди, види та під­види. Так, всі криміналістичні експертизи поділяються на два роди:

традиційні та нетрадиційні. Традиційні охоплюють такі види екс­пертиз: дактилоскопічну, судово-почеркознавчу, авторознавчу, судово-балістичну, техніко-криміналістичну експертизу документів та ін. Нетрадиційні включають експертизу матеріалів, речовин та виробів (нафтопродукти, пально-мастильні матеріали, лакофар­бові матеріали та покриття тощо), експертизу Грунту, фоноскопіч-ну та фонетичну експертизи та ін.

Найбільш поширеним видом судової експертизи є криміналіс­тична. Криміналістична експертиза — це лабораторне дослідження об'єктів з метою встановлення їх фактичного стану; можливості про­ведення певних дій; обставин, при яких були проведенні дії; невиди­мих слідів зашифрованого змісту; групової належності об'єктів або їх тотожності. Така експертиза вимагає застосування спеціальних криміналістичних знань. Її об'єктами можуть бути тексти та підписи документів, відбитки печаток і штампів, сліди рук, ніг, знарядь зло­му та інструментів, транспортних засобів, зброї, боєприпасів та ін. В залежності від об'єктів дослідження криміналістичні експертизи поді­ляються на почеркознавчу, техніко-криміналістичну експертизу доку­ментів, трасологічну, судово-балістичну та ін.

Судово-медичні експертизи можна розділити на експертизи тру­па, живих осіб, речових доказів. Їх завдання полягають у встанов­ленні причини смерті, характеру та ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, визначення групової належності і походження різних виділень організму людини та вирішенні інших питань, що вима­гають застосування судово-медичних знань.

За характером завдань, які вирішуються, та методів дослід­ження судові експертизи можуть бути поділені на ідентифікаційні, класифікаційні та діагностичні. Ідентифікаційні експертизи вста­новлюють індивідуальну тотожність; класифікаційні — визначають групову належність різного роду об'єктів; діагностичні — показу­ють стан різних об'єктів та їх динаміку.

Судові експертизи поділяються на

1) первинні та повторні. Повторні призначаються у разі необґрун­тованості висновку експерта у первинній експертизі або у разі сумніву в правильності його висновку. Вона доручається іншо­му експертові або іншим експертам (ст.ст. 75, 203 КПК);

2) основні та додаткові. Додаткова експертиза призначається, якщо експертиза визнана неповною або не досить ясною, і доручаєть­ся тому самому або іншому експертові (ст.ст. 75, 203 КПК);

3) одноособові та комісійні. Перші проводяться одним експер­том, другі — групою експертів, спеціалістів з однієї галузі знань. Комісійна експертиза може призначатися для вирішен­ня достатньо складних питань або коли мають місце різні точ­ки зору з будь-якого питання;

4) однорідні та комплексні. Однорідною є експертиза, при прове­денні якої використовуються знання з галузі однієї науки. При виконанні комплексної експертизи використовуються спе­ціальні знання різних наук. Це можуть бути медико-криміна-лістичні, психолого-психіатричні, автотехнічні та криміна­лістичні, зоотехнічні та ветеринарні й інші комплексні дослід­ження. Фахівці, які беруть участь у комплексній судовій експертизі і дійшли єдиної думки, складають та підписують спільний висновок. При цьому в акті визначається, у чому конкретно полягала роль кожного фахівця. У разі, коли експерти не дійшли згоди, кожний з них складає свій висновок окремо.