Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_skorocheni.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
347.65 Кб
Скачать

12. Принципи, категорії і закони економічної науки.

1.Принцип пізнаваності світу (проголошує пізнаваність будь-яких економічних явищ і процесів). 2.Принцип розвиткуаний принцип вимагає діалектичного підходу до економічних явищ, тобто розгляд їх як таких, що розвиваються у просторі і часі). 3.Принцип практичної здійснимості ( «Усе, що теоретично можливо і не заборонено законами природи і суспільства, то практично здійснимо»). 4.Принцип детермінізму (за кожним наслідком приховується своя причина і що усі процеси у світі так чи інакше пов’язані між собою). 5.Принцип простоти (принцип «економії мислення») (пропонує шукати у відношенні усякого господарського факту найбільш просте пояснення із усіх існуючих варіантів). Категорії, як правило, оформлюються в поняття – наукові терміни, наприклад, товар, гроші, ціна, власність, інфляція тощо. Економічні категорії відображають економічну діяльність людей та виробничі (економічні) відносини. Ек закони відбивають найсуттєвіші, стійкі, такі що постійно повторюються, причинно-наслідкові взаємозалежності і взаємозвязки ек. процесів і явищ. 1) всезагальні – діють протягом історії людства. 2)особливі – діють протягом декількох ек систем. 3) специфічні – діють в межах однієї-ї ек системи 4) стадійні – в межах перехідної економіки.

13. Методи економічного аналізу та їх класифікація

Наукові методи економічного дослідження можна розділити на усезагальні, загальні й особливі.

Усезагальні методи економічної науки — це її філософські методи, тобто принципи й закони філософії, які можуть бути опосередковано застосовані економічною наукою в приватних економічних дослідженнях. Загальні методи економічної науки — це ті економічні методи, які застосовувані на всіх рівнях економічного дослідження, але при цьому не є філософськими методами. Інакше кажучи, це методи, які використовуються крім економіки й в інших науках, Третю групу наукових методів становлять особливі методи економічної науки — методи, використовувані винятково в рамках економічної науки й ніде більше непридатні.

14. Критерії і показники розвитку економіки та їх інтернаціональний характер.

Показники розвитку варто розглянути у співвідношенні з такими категоріями, як прогрес та модернізація. Найбільш розповсюджене тлумачення прогресу полягає у визначенні його як типу чи напряму розвитку, для якого характерним є перехід до більш досконалого стану об’єкта. Це знаходить свій прояв у більш високому рівні організації об'єктів, розширенні їх адаптаційних можливостей до навколишнього середовища, зростанні еволюційних потенцій тощо. Необхідно виділити об’єктивні критерії економічного і соціального прогресу: в одному випадку за критерій прогресу визнається становлення соціально-економічних форм, що забезпечують функціонування суспільства як цілісної системи.. Близькою за значенням до економічного розвитку є модернізація, як сукупність взаємопов’язаних процесів нагромадження капіталу (мобілізації ресурсів), розвитку виробництва та підвищення продуктивності праці тощо. Часто модернізація асоціюється із змінами, що відбуваються в економічній, техніко-технологічній, політичній, суспільно-культурній сферах суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]