Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_skorocheni.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
347.65 Кб
Скачать

89. Ринок товарів та послуг

Споживчий ринок функціонує для задоволення фізіологічних і соц. потреб людей у мат. та духовних благах і наданні послуг. Його ємність визначається виробничими можливостями як окремих галузей внутр. ринку, так і купівельної спроможності споживачів у придбанні імпортних товарів та отриманні послуг. і пропозицію. Матеріальне і нематеріальне виробництво має бути адекватним платоспроможному попиту населення. Якщо цієї рівноваги немає, то у суспільстві настає дисбаланс: не вистачає певної групи товарів, з одного боку, і перевиробництво - з іншого. Ринок споживчих товарів та послуг через конкуренцією, ціни, прибуток, перелив капіталу та інші механізми впливає на виробництво, змінюючи його структуру, ліквідуючи диспропорції в економіціРинок товарів і послуг виробничого призначення хоча і сформувався пізніше, та поступово набув пріоритетного значення. Він складається із ринку засобів праці (машин, обладнання, устаткування, будівельних споруд, виробничих комунікацій тощо) і ринку предметів праці (матеріалів, сировини, паливних ресурсів тощо). Формування сучасного ринку засобів вир-тва, його розвиток і вдосконалення надає можливість підвищити технолог. рівень нац.. вир-тва, прискорити науково-технічний прогрес, адаптуватися в конкурентний світовий ринок.

90. Ринок капіталу

Є складовою фінансового ринку і здійснює інвестиції у розвиток виробничої і невиробн. сфер економіки. Джерелом інвестицій є прибуток підприємств, а також та частина доходів населення, що надходить у вигляді податків та платежів у централізований державний фонд. Ринок капіталу має двояке призначення: як фактор вир-тва і як ресурс, що приносить дохід позичальнику.Ринок капіталу як фактор вир-тва пов'язаний з попитом і пропозицією виробничих ресурсів, капітальних благ, що використовуються для продукування нових товарів. Ринок капіталу як ресурс, що приносить позичальнику дохід пов'язаний з функціонуванням таких ринків: кредиту, цінних паперів та валюти.Кредитний ринок є сукупністю відносин між позикодавцями (кредиторами), які надають тимчасово вільні кошти і одержувачами позики (позичальниками) в товарній або грошовій формі, які за користування кредитом сплачують відсоток відповідно до чинних ставок. Ринок цінних паперів(фондовий ринок) є різновидом кредитних відносин чи відносин позики грошових документів між особою, яка їх випустила та їхнім власником, що передбачають виплату доходу у формі дивідендів чи процентів, а також можливість передавати грошові та інші права, що випливають із цих документів іншим особам. Валютний ринок – є відносинами купівлі–продажу різних нац.. валют.

91. Ринок людського ресурсу

Це ринок, що має визначальну роль у формі високо конкурентної економіки, обумовленої зростанням ролі інтелектуального капіталу та інноваційної праці у суспільному відтворенні. Ринок людського рес. висуває підвищені вимоги не тільки до фізичного, псих та соц здоров’я нації, але особливо до інтелектуального та освітньо-кваліфікаційного рівня сукупного працівника. До цього ринку відносять також і інші показники цивілізованості держави, що мають конкурентний попит на ринку: відсутність дискримінації за гендерними, географ та нац ознаками, прогрес фіз та соціально-психологічного стану ек-активного населення, тривалість життя та стан здоров’я населення, що обумовлені економ, екологіч та іншими чинниками, стан сусп здоров’я та системи його забезпечення, структура зайнятості населення, в тому числі частка працюючих у невиробничих галузях, науці й науковому обслуговуванню, фінансовій діяльності тощо. Серед факторів, що впливають на відтворення людського ресурсу, слід відзначити: - обсяг вир-тва та доходів населення;- вплив держави на подолання нерівності доходів та якість життя населення;- доступність систем освіти й охорони здоров'я;- обсяг інвестицій у людський ресурс нації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]