Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_skorocheni.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
347.65 Кб
Скачать

75.Соціалізація економіки

Соціалізація економіки проявляється у таких напрямах: 1) розвиток інтелектуальних можливостей та інтелектуального капіталу працівників відповідно до нових потреб та вимог суспільного виробництва; 2) якісна трансформація системи інститутів, які забезпечують взаємозв’язок основних суб’єктів господарювання в усіх сферах економічного життя і, відповідно, зміна місця та ролі працівника у системі прийняття рішень через інститути соціального партнерства, соціальної відповідальності, соціальної конкуренції; 3) соціальна орієнтація економічних основ та матеріальних стандартів існування працівника, що виражається у збільшенні частки сукупного працівника у національному доході, отже, змінах у розподілі, організації оплати праці, обсязі фонду споживання; 4) соціальна орієнтація ринкового законодавства; 5) поява та розвиток середнього класу, його структури, якості, ваги в економічному та політичному середовищі, у системі відносин власності.

76. Міжнародна міграція людського ресурсу

.Міжнародна міграція людського ресурсу — це постійне або тимчасове переміщення працездатного населення з одних країн до інших, що викликається як економічними, так і неекономічними причинами.Еміграція — це виїзд працездатного населення з території країни за її межі.Імміграція — це в’їзд працездатного населення на територію країни з-за її меж. Міграційне сальдо — різниця міме імміграцією до країни та еміграцією за її межі.

У загальносвітовому масштабі міжнародна міграція робочої сили зумовлює оптимізацію розміщення продуктивних сил. Цю оптимізацію можна розглядати в контексті загальної тенденції до уніфікації та зближення умов життя внаслідок міжнародного співробітництва. Справді, в багатьох випадках міграція людського ресурсу сприяє розв’язанню проблеми зайнятості, коли безробітні люди з однієї країни переїздять до іншої, де вони можуть знайти роботу. У сучасному світі міграційні процеси дедалі активніше виявляють себе у сфері наукомісткого виробництва, впливаючи на неї. У даному разі виграші та програші для країн є більш очевидними, оскільки йдеться про виїзд та в’їзд людей, праця яких є, як правило, високо затребуваною та використовується на важливих, інколи стратегічних ділянках економіки. Від такої еміграції сильно потерпає Україна, інші пострадянські країни, ряд держав, що розвиваються. Адже вони у такий спосіб позбавляються дефіцитних працівників, талановитих фахівців.

77. Економічні блага

Основоположною категорією товарного виробництва є «товар». Однак історично та логічно цій категорії передувала категорія «благо».. Неекономічні надаються людині природою, тобто без прикладанні її праці, у необмеженій кількості (повітря, морська вода, сонячне тепло та ін..) Економічні блага – це блага економічної діяльності людини, які існують в обмеженій кількості. Економічні блага дуже різноманітні. Наслідком обмеженості наявної кількості економічних благ є наступне:економічні блага виступають об’єктом присвоєння (розподілу);економічні блага є об’єктом обміну;економічні блага — об’єкт виробництва.В реальному житті існує надзвичайно велика кількість видів економічних благ, а відповідно, слід В економічній теорії до таких критеріїв відносять такі ознаки, як:характер використання;суб’єкти споживання;подільність та можливість відлучити від споживання; Залежно від критеріїв їх можна класифікувати на такі види: матеріальні і нематеріальні, особисті та суспільні, споживчі і виробничі, довгострокові і короткострокові, теперішні і майбутні, взаємозамінювані (субститути) і взаємодоповнювальні (комплементарні).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]