Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_skorocheni.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
347.65 Кб
Скачать

92.Ринок інновацій

.Найсучаснішим рівнем розвитку інвестиційного ринку є ринок інновацій, що розширює можливості впровадження досягнень науки і техніки у виробництво та соц.сферу. Під інноваційним ринком розуміють вкладення інвестиційного капіталу у нововведення, які призводять до збалансування попиту та пропозиції на інноваційні товари та послуги. Інноваційний ринок формує:1) пропозицію принципово нових видів техніки і технологій, їхній випуск та розподіл;2) попит на прогресивні міжгалузеві структурні зрушення науково-технологічного змісту;3) пропозицію довгострокових науково-технічних програм з тривалими термінами окупності витрат;4) попит на фінансування фундаментальних досліджень з метою здійснення якісних змін у системі продуктивних сил країни;5) попит на розробку та впровадження нових ресурсозберігаючих технологій, які спрямовані на покращення ек. та екологічного стану.

93.Міжнародні ринки

Міжнародні ринки є сукупністю тих ринків, що вийшли за національні межі. Формування міжнар.ринків відбувається вже після становлення ринків національних, які, взаємодіючи між собою, пов’язуються системою міжнар. ек. відносин. В сучасних умовах міжнар. ринки все більше набувають рис цілісності і перетворюються в глобальний ринок. Це обумовлено дією об’єктивних чинників:1)пришвидшеним розвитком науково-технічного прогресу коли жодне підприємство чи галузь не в змозі самостійно використовувати новітні досягнення науки і техніки;2)інтернаціоналізація господарських В тих галузях, де конкуренція носить дійсно глобальний характер, присутні експорт чи прямі іноземні інвестиціїМіж національною і міжнародною конкуренцією підприємств існують відмінності, що пов’язані перш за все з:1)рівнем розвитку національних підприємств і вартістю факторів виробництва;2)існуючими умовами підприємництва на національних ринках;3)ступенем впливу держави на формування сприятливого підприємницького іміджу;4)різницею в цілях, ресурсах і можливостях здійснювати моніторинг іноземних конкурентів.

94.Становлення глобального ринку

Джерела становлення глобального ринку мають в своїй основі такі причини: порівняльні переваги; економію на масштабі в сфері виробництва; переваги за рахунок диференціації продукту; надання ринковій інформації і технологіям характеру суспільного блага.Порівняльні переваги є класичним фактором глобальної конкуренції коли підприємства мають значні переваги у вартості чи якості факторів виробництва продукту, стають його конкурентними виробниками, а експорт спрямовують в інші країни.Економія на масштабі в сфері виробництва пов’язана з отриманням потенційних переваг у витратах за рахунок централізації виробництва і глобальної конкуренції, Диференціація продукту особливо в галузях з передовими технологіями надає виробникам перевагу в репутації і довіріНадання ринковій інформації і технологіям характеру суспільного блага пов’язано з тим, що технологічні інновації, незалежно від початкових інвестицій, є ресурсом, що може потім багаторазово і безкоштовно використовуватися, а значить стає суспільно доступним/ окрім переваг у глобалізації ринку існують і перепони, що можуть заблокувати розвиток міжнародної конкуренції підприємств. Серед них слід відмітити економічні управлінські, інституціональні,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]