Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учебник-1 2011.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Тема 7. Вибірковий метод

Вибіркове спостереження - це вид несуцільного спостереження, при якому обстеженню підлягає частина одиниць досліджуваної сукупності, відібрана на основі спеціально розроблених наукових принципів, що дозволяють за частиною оцінювати всю сукупність у цілому.

Найбільш істотні причини, через які у багатьох випадках вибірковому обстеженню надаються переваги перед суцільним:

  • заощадження часу і засобів за рахунок скорочення обсягу робіт;

  • зведення до мінімуму псування або знищення досліджуваних об'єктів, одиниць, матеріальних цінностей. Відомо, що перевірка якості товарів, продуктів часто пов'язана з їх псуванням або навіть із знищенням продуктів людської праці - матеріальних благ. Прикладом може служити дослідження пряжі на розрив або електричних лампочок на тривалість горіння, міри дозрівання цукрового буряка шляхом їх викопування тощо, що приводить до знищення плодів людської діяльності;

  • необхідність детального дослідження кожної одиниці, коли неможливо охопити всю сукупність. Наприклад, для вивчення бюджетів сімей працівників необхідно, аби в окремих сім'ях робився точний щоденний запис доходів і витрат. Ясно, що така робота не може бути організована у всіх сім'ях держави, а повинна проводитися в невеликій кількості сімей - вибірково;

  • досягнення більшої точності результатів дослідження завдяки скороченню помилок, які виникають при реєстрації. Помилки реєстрації можливі при суцільному і несуцільному, вибірковому обстеженнях. При вибірковому у зв'язку із скороченням обсягу роботи можлива уважна і кваліфікована реєстрація окремих властивостей кожної одиниці вибірки.

Окрім переваг, вибіркове спостереження має і недоліки. Це те, що його показникам завжди властиві помилки, які носять назву помилок репрезентативності (представництва; репрезент-представник), або помилок вибірки.

Можливі різні способи відбору одиниць досліджуваної генеральної сукупності для формування вибіркової сукупності. Найчастіше використовують такі способи відбору одиниць:

1) власно-випадковий;

2) механічний;

3) типовий (або районований);

4) серійна (або гніздова) вибірка.

Перераховані види вибірки, за винятком механічної, можуть бути організовані по-різному щодо техніки відбору одиниць, що підлягають обстеженню: у вигляді повторної і безповторної вибірки.

При повторній вибірці передбачається, що кожна відібрана одиниця знов повертається у генеральну сукупність після обстеження, і, отже, при цьому можливе повторне відбирання і обстеження окремих одиниць. При безповторному відборі кожна відібрана одиниця виключається з числа одиниць генеральної сукупності і, отже, може попасти у вибірку лише один раз. Безповторна вибірка дає точніші результати, ніж повторна. На практиці повторна вибірка застосовується рідко.

Уся сукупність одиниць називається генеральною сукупністю. Усі її характеристики носять також назву генеральних. Чисельність одиниць генеральної сукупності позначаються через N. Одиниці, відібрані з генеральної сукупності для вибіркового обстеження, називаються вибірковою сукупністю, а всі її характеристики носять назву вибіркових. Чисельність одиниць вибіркової сукупності позначається через n. Умовні позначення статистичних характеристик генеральної і вибіркової характеристик, а також формули їх розрахунку приведено у таблиці.

Як би ретельно не проводилося вибіркове спостереження при визначенні узагальнюючих характеристик, завжди можуть виникнути помилки, які можна підрозділити на помилки реєстрації і репрезентативності.