Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учебник-1 2011.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Тема 6. Статистичні методи вимірювання взаємозв'язків

Усі явища у суспільному житті існують не ізольовано, а у нерозривному зв'язку, тобто залежать одне від одного. При цьому виділяються факторні (х) і результативні (у) ознаки.

Для кількісних ознак залежності між окремими явищами можуть бути:

  • функціональними, коли певному значенню однієї змінної, чиннику (х), відповідає певне значення результативної ознаки (у);

  • кореляційними (статистичними), коли із зміною факторної ознаки (х) змінюються групові середні результативної ознаки (у).

Основним моментом у вивченні зв'язків між явищами є встановлення їх суті на основі пізнання якісних характеристик явищ, їх зв'язків.

Наявність або відсутність зв'язків можна виявити, використовуючи:

  • метод аналітичних групувань;

  • графічний метод;

  • побудову та аналіз кореляційних таблиць;

  • кореляційний аналіз.

У кореляційно-регресійному аналізі лінії регресії відображають не окремими точками, як в аналітичних групуваннях, а в кожній точці інтервалу зміни факторного значення (х). Лінія регресії зображується у вигляді певної функції: у = f(x), яка називається рівнянням регресії, де у – теоретичне значення результативної ознаки.

Серед безлічі функцій найбільш поширеною у статистичному аналізі є лінійна , що пояснюється її простотою і змістовністю.

Для визначення за даними парної кореляції параметрів лінійної регресії треба розв’язати систему нормальних рівнянь для знаходження параметрів а і b:

.

Інколи для знаходження параметрів а і b використовують спосіб визначників:

;

або ; .

Після знаходження параметрів (а і b), це вже рівняння не регресії, а кореляційне, яке можна використовувати в прогнозуванні результативної ознаки (у) при певному значенні чинника (х): . Методику розрахунків викладено в таблиці.

№ п/п

Товарооборот,

тис. грн.

х

Витрати обігу

тис. грн.

у

х2

ху

у2

Вирівняне (теоретично) значення

витрат обігу,

тис. грн.

1

2

3

...

10

Виміряти щільність зв'язку між корелюючими величинами (х и у) можна за допомогою кореляційного відношення (η) і коефіцієнта кореляції (r).

1. Кореляційне відношення застосовне до всіх випадків кореляційної залежності, незалежно від форми цього зв'язку. Загальний вигляд формули кореляційного відношення:

,

де η - кореляційне відношення;

η2 - коефіцієнт детермінації.

В основі числення цих показників лежить правило додавання дисперсій, згідно з яким загальна дисперсія (σ2) дорівнює сумі міжгрупової ( ) і середньої з групових дисперсій ( ):

σ2= + ,

де - загальна дисперсія, що характеризує вплив усіх чинників на результативну ознаку (у);

- міжгрупова дисперсія, що характеризує вплив чинника (х), який вивчається, на результативну ознаку (у);

- середня з групових дисперсій, яка характеризує вплив інших чинників на результативну ознаку (у);

- загальна середня;

- групові середні;

n - число даних, які обстежують в цілому;

fi - число обстежених одиниць у кожній групі;

.

Кореляційне відношення може бути обчислене як:

емпіричне, на основі фактичних даних:

теоретичне, що обчислюється після знаходження параметрів (а і b), тобто після розв’язання функцій і знаходження теоретичних (вирівняних) значень результативної ознаки ( ):

,

де - дисперсія теоретичних значень результативної ознаки, що характеризує міру впливу факторної ознаки (х) на результативну ( ); - теоретичне значення результативної ознаки, вирівняне.

Оскільки:

,

де – залишкова дисперсія, то ηТ може бути обчислено за формулою

і носитиме назву в цьому випадку індексу кореляції.

Чим ближче значення η до 1, тим вища, щільніша залежність між у та х. Чим ближче η до 0, тим залежність менша.

При:

η < 0,3 говорять про слабку залежність між корельованими величинами;

0,3 < η <0,6 говорять про середню щільність зв'язку між х і у;

η > 0,6 говорять про високу (істотну) залежність.

2. Лінійний коефіцієнт кореляції (r), який використовується як показник тісноти зв'язку лише при лінійному зв'язку між х і у.

Його можна обчислити за формулами:

,

де r - коефіцієнт кореляції, значення якого коливається від -1 до +1 і характеризує не лише тісноту зв'язку, але і його напрям (“-” - обернена залежність, “+” - пряма залежність між х і у );

; ; ;

; ;

;

n - кількість ознак.

Для якісної оцінки щільності зв'язку використовують таблицю Чеддока.

Значення

коефіцієнта

кореляції

0,1 – 0,3

0,3 – 0,5

0,5 – 0,7

0,7 – 0,9

0,9 – 0,99

Характеристика

тісноти

зв'язки

слабка

помірна

помітна

висока

дуже

висока

З суті щільності зв'язку випливає, що чисельне значення може знаходитися лише в межах ±1. Близькість до 1 коефіцієнта кореляції говорить про близькість до функціональної залежності, а близькість до 0 - про слабку залежність.

Приклад 1

З 12 підприємств отримано дані про річну продуктивність праці робітника (тис. грн.) і озброєність праці основним капіталом (тис. грн. /особу.).

На підставі приведених даних: 1) оцінити щільність зв'язку між показниками за допомогою коефіцієнта Фехнера і коефіцієнта рангової кореляції Спірмена; 2) виявити залежність і тісноту зв'язку між показниками за допомогою парного кореляційно-регресійного аналізу. Зробити висновки.

Вихідні дані та необхідні для розв’язання прикладу розрахунки викласти в табл. 1 та табл. 2.

1. Для визначення коефіцієнта Фехнера розраховуються середні значення ознак:

тис. грн/ос., тис. грн.

Визначають знаки відхилень від середньої, тобто знаки та , і заносять в таблицю (гр. 3 та 4), а потім підраховують число співпадань і не співпадань знаків відхилень (гр. 5). Тоді: . Коефіцієнт, який дорівнює 0,5, свідчить про наявність прямої і помірної залежності між продуктивністю та капіталоозброєністю праці.

Для визначення коефіцієнта рангової кореляції Спірмена ( ) проранжовують в порядку зростання факторну і результативну ознаки, тобто визначають Rх и Rу і заносять їх у гр. 6 и 7 таблиці 1. Потім розраховують і заносять у гр. 8 таблиці. Коефіцієнт рангової кореляції Спірмена буде дорівнювати:

.

Щільність зв'язку між аналізованими показниками пряма і досить тісна.