Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік і звітність в БУ Сам. робота.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
468.99 Кб
Скачать

Запитання для самоперевірки

1. Дайте визначення поняття "заробітна плата".

2. Як держава регулює оплату праці працівників бюд­жетних установ?

3. Що є основою організації оплати праці в бюджетних установах?

4. Які є форми оплати праці та в чому їх суть?

5. Охарактеризуйте почасову форму оплати праці.

6. Поясніть особливості застосування відрядної форми оплати праці в бюджетних установах.

7. Охарактеризуйте структуру фонду оплати праці.

Питання 2. Економічна характеристика категорії "стипендія"

Література: 12, с. 250, 251; 13, с. 348, 349; 15, с. 267, 268; 16, с. 203 - 208.

Слід знати, що стипендія - це грошове забезпечення, яке призначається із державного бюджету:

1) особам, які навчаються в межах обсягів підготовки кадрів за державним замовленням, а саме:

• учням денних відділень професійно-технічних нав­чальних закладів;

• студентам денних відділень вищих навчальних закла­дів І - II рівнів акредитації;

• студентам денних відділень вищих навчальних зак­ладів III - IV рівнів акредитації;

• курсантам денних відділень факультетів вищих нав­чальних закладів цивільної авіації, морського та річкового транспорту, а також Севастопольського інституту ядерної енер­гії та промисловості;

• клінічним ординаторам, аспірантам і докторантам ви­щих навчальних закладів, наукових установ, що фінансуються із загального фонду бюджету;

2) учням середніх спеціальних музичних шкіл-інтернатів і середніх художніх шкіл; які навчаються у 8 - 12 класах, учням І і II курсів училищ фізичної культури;

3) слухачам підготовчих відділень консерваторій та сту­дій підготовки акторських кадрів.

Потрібно зауважити, що стипендія забезпечує умови реа­лізації гарантій держави стосовно отримання освіти й мате­ріальне стимулювання якісного навчання, тобто виконує дві функції - соціальну і стимулюючу. Державні стипендії в нав­чальних закладах і науково-дослідних інститутах виплачуються в межах установлення лімітів стипендіального фонду відповідно до Порядку призначення і виплати стипендій, який затверджує постановою Кабінет Міністрів України.

Підставою для призначення стипендії є успішність сту­дента (учня), зарахованого (переведеного) до навчального закла­ду на загальних підставах (у межах обсягів підготовки кадрів, що здійснюється з державного бюджету), залежно від типу навчального закладу, результатів навчання, державних пільг і гарантій для громадян даної категорії.

Кожний навчальний заклад розробляє та затверджує По­ложення про порядок, призначення і виплати стипендій та вико­ристання коштів на виплату стипендій та створює стипендіальну комісію для вирішення даних питань. До складу комісії включа­ють керівника навчального закладу, деканів, представників профспілкових організацій та студентської ради. Стипендія призначається за результатами сесії з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому закінчилась сесія згідно з навчальним планом.

Питання щодо призначення стипендій розглядаються на засіданні комісії з прийняттям відповідного рішення, яке ви­значається протоколом засідання комісії. За поданням стипен­діальної комісії керівник навчального закладу видає наказ та затверджує реєстр осіб, яким призначається стипендія.

Для студентів, які виявили надзвичайні успіхи у нав­чанні, можуть надаватись стипендії Президента України, Вер­ховної Ради України, Кабінету Міністрів України, муніципальні тощо.