Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік і звітність в БУ Сам. робота.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
468.99 Кб
Скачать

Запитання для самоперевірки

1. У чому полягає суть касових операцій?

2. Дайте визначення поняття "ліміт каси". Який порядок його встановлення?

3. Укажіть документальне оформлення касових операцій і правила ведення касової книги.

4. Який порядок облікового процесу за касовими опе­раціями?

5. На якому рахунку ведеться облік касових операцій? Дайте йому характеристику.

6. Наведіть основні бухгалтерські проведення з обліку операцій.

Завдання

Залишок готівки в касі бюджетної установи на 06.06. п. р. становив 510 грн. Ліміт залишку готівки в касі - 600 грн. За який день було проведено такі касові операції:

1) отримано кошти готівкою в касу реєстраційного рахунка:

а) на виплату заробітної плати за травень - 17 500 грн;

б) на господарські потреби - 350 грн;

2) внесено плату студентами за проживання в гуртожит­ку - 980 грн;

3) виплачено заробітну плату працівникам установи -17 500 грн;

4) видано підзвіт працівнику установи на господарські потреби - 350 грн;

5) внесено готівку винною особою у порядку відшкоду­вання завданих збитків - 280 грн;

6) внесено готівку з каси на реєстраційний рахунок - ?

Відобразіть господарські операції на рахунок бухгал­терського обліку бюджетної установи.

Питання 2. Поняття інших грошових коштів, що зна­ходяться у розпорядженні бюджетних установ: акредитиви, лімітовані чекові книжки, векселі, грошові документи тощо

Література: 12, с. 147 - 151; 13, с. 175, 176; 14, с. 186, 187; 15, с. 181,182; 16, с. 137,138.

До інших грошових коштів, що знаходяться у розпоря­дженні бюджетних установ належать кошти, що містяться в акредитивах, чекових книжках, оплачених талонах на бензин, мазут, харчування, санаторно-курортних путівках, у повідом­леннях на поштові перекази, поштових марках і марках держ­мита, в облігаціях позик, у бланках трудових книжок і вкла­дишах до них, векселях одержаних та інших грошових доку­ментах.

Грошовими документами вважаються документи, що перебувають у касі бюджетної організації. Прийом і видача гро­шових документів оформляються відповідно прибутковими та видатковими касовими ордерами, на яких ставиться штамп "фондовий" або робиться такий самий напис від руки червоним чорнилом. Облік даних операцій ведеться окремо від грошових коштів. Усі грошові документи в національній та іноземній ва­люті (за винятком векселів) обліковуються на рахунку 33 "Інші кошти". Для обліку векселів призначено рахунок 34 "Ко­роткострокові векселі одержали ".

Слід звернути особливу увагу на такі поняття, як акредитиви, лімітовані чекові книжки, векселі.

Акредитив застосовується з метою гарантування плате­жів постачальникові. Сутність акредитива полягає в тому, що банк за дорученням свого клієнта зобов'язаний виконати платіж третій особі за поставлені товари (роботи, послуги) або надати повноваження третій особі здійснити платіж. Умови та порядок проведення розрахунків за акредитивами передбачаються в договорі між одержувачем платежу та заявником акредитива. Оплата акредитива може здійснюватися за рахунок коштів плат­ника, що заздалегідь у повній сумі бронюються на окремому рахунку, або, у разі тимчасової відсутності коштів на рахунку платника, за рахунок банківського кредиту.

Окремий вид грошових документів становлять лімітовані чекові книжки, на яких обліковуються депоновані суми для розрахунків за отримані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи і надані послуги. Такі чеки призначені лише для безго­тівкових перерахувань із розрахунку чекодавця на рахунок одер­жувача коштів і не підлягають оплаті готівкою. Для гаранто­ваної оплати чеків чекодавці бронюють кошти в банку (ліміт че­кової книжки) на окремому рахунку. Строк дії чекової книжки - один рік.

Потрібно зауважити, що однією з форм грошових роз­рахунків бюджетних організацій, здійснюваних через органи Державного казначейства, є векселі, що передбачають розра­хунки між отримувачем коштів і платниками з відстрочкою платежу.

Казначейський вексель - один із видів цінних паперів, що випускається для покриття видатків державного бюджету. Векселедавцем і платником за казначейськими векселями висту­пає Головне управління Державного казначейства України. Рі­шення щодо доцільності здійснення видатків із державного бюд­жету казначейськими векселями приймає Міністерство фінансів України. Казначейські векселі в межах термінів їхньої дії пога­шають органи Державного казначейства:

• перерахуванням на рахунок пред'явників казначей­ських векселів грошових коштів у розмірі відповідних век­сельних сум;

• зараховуванням суми казначейського векселя у сплату його держателем обов'язкових платежів, що в повному обсязі надходять до державного бюджету.