Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік і звітність в БУ Сам. робота.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
468.99 Кб
Скачать

Запитання для самоперевірки

1. Дайте визначення поняття "План рахунків бухгал­терського обліку".

2. Охарактеризуйте структуру Плану рахунків бюджет­них організацій.

3. Поясніть систему кодування рахунків.

4. Чим відрізняються позабалансові рахунки від балан­сових?

5. У чому полягає значення Плану рахунків бухгалтер­ського обліку?

6. Які нормативні документи регламентують порядок застосування Плану рахунків бюджетних установ?

Тема 2. Організація бухгалтерського обліку в бюджетних установах План самостійної роботи

1. Державні органи, які здійснюють методологічне й організаційне керівництво бухгалтерським обліком у бюджет­них установах, їх функції.

2. Основні принципи бухгалтерського обліку та фінан­сової звітності бюджетних установ.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Питання 1. Державні органи, які здійснюють методо­логічне й організаційне керівництво бухгалтерським обліком у бюджетних установах, їх функції

Література: Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні"; 12, с. 23 - 25.

Згідно із Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (ст. 6) порядок ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності про виконання бюджетів та госпрозрахункових операцій бюджетних установ установлюється Державним казначейством України, у складі якого є Управління методології з виконання бюджету, бухгалтерського обліку та звітності. Управління здійснює по­всякденне, поточне методологічне керівництво бухгалтерським обліком у бюджетних установах. При цьому воно розробляє:

• план рахунків бухгалтерського обліку та порядок його застосування;

• типову кореспонденцію рахунків (субрахунків);

• форми регістрів синтетичного й аналітичного обліку;

• інструкції з обліку наявності та використання бюджет­них коштів, валютних операцій, необоротних активів, запасів, інвентаризації та списання матеріальних цінностей;

• форми звітності.

Слід зауважити, що така сувора регламентація методо­логії обліку забезпечує його єдність, порівнюваність показників різних галузей невиробничої сфери, можливість отримання зве­дених показників для контролю за виконанням кошторисів і бюджетів.

Потрібно зазначити, що важливу організаційну роль в обліку відіграє Державний комітет статистики України, який розробляє та узгоджує з Міністерством фінансів України, Дер­жавним казначейством України форми первинних документів та звітності.

Також міністерства та відомства України за погодженням з Державним казначейством у разі потреби можуть видавати вказівки про порядок застосування загальних положень бухгал­терського обліку в установах своєї системи з урахуванням специфіки їхньої діяльності (облік бібліотечних фондів, музей­них цінностей, військового майна тощо). Зазначені міністерства та відомства вживають заходів для посилення контрольних функцій бухгалтерського обліку, підвищення професійного рів­ня кадрів і ролі бухгалтерських служб у забезпеченні ефек­тивності фінансово-господарської діяльності бюджетних уста­нов. Отже, на галузевому рівні міністерства та відомства здійс­нюють як методологічне, так і організаційне керівництво бух­галтерським обліком.