Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЛІК ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ТА НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІ...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
241.15 Кб
Скачать

37

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ТА НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ

1. Класифікація основних засобів, нематеріальних активів та їх вартісна оцінка

2.Бухгалтерський облік власних основних засобів

3. Облік власних нематеріальних активів

4. Облік амортизації основних засобів та нематеріальних активів.

5. Порядок проведення інвентаризації основних засобів і нематеріальних активів та відображення її результатів у бухгалтерському обліку

Література

1. Інструкція з бухгалтерського обліку основних засобів і нематеріальних активів банків України: Затверджена постанова Правління НБУ № 480 від 20 грудня 2005 року

2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 “Основні засоби”: Затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24 квітня 2000року №92

1. Класифікація основних засобів, нематеріальних активів та їх вартісна оцінка

Банк як суб'єкт господарської діяльності неспроможний працювати без відповідних не те умов. Насамперед йдеться про володіння або користування основними засобами або нематеріальними активами на підставі юридичних прав фінансового лізингу. Основні засоби є матеріальними активами, оскільки вони мають фізичну форму.

Основні засоби - матеріальні активи, які банк утримує з метою використання їх у процесі своєї діяльності, надання послуг, здавання в лізинг (оренду) іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Основні засоби класифікуються за різними класифікаційними ознаками, деякі з яких наведені на рисунку 1.1. Слайд 2.

Основні засоби

За способом отримання

Створені власними силами

Отримані іншим шляхом

Придбані за грошові кошти

Придбані в обмін на інші активи

Придбані в обмін на інструменти капіталу

(як внесок до статутного капіталу)

Отримані внаслідок об'єднання

Отримані безкоштовно

Придбані за рахунок коштів цільового фінансування

з а групами

З емельні ділянки

Б удинки, споруди і передавальні пристрої

М ашини та обладнання

Т ранспортні засоби

Т ранспортні засоби

І нструменти, прилади, інвентар (меблі)

Рис. 1.1. Класифікація основних засобів в обліку й звітності

Отже, до основних засобів належить земля, будівлі, споруди. устаткування, комп'ютерна та обчислювальна техніка, приладдя, меблі, транспортні засоби, інструменти, інвентар та інші матеріальні цінності зі строком корисного використання більше року, крім цінностей, які за рішенням Кабінету Міністрів України належать до категорії малоцінних та швидкозношуваних предметів.

У комерційних банках до основних засобів відносяться також інші необоротні матеріальні активи: (бібліотечні фонди; малоцінні необоротні матеріальні активи; тимчасові (нетитульні) споруди; інші необоротні матеріальні активи) та незавершені капітальні інвестиції.

Нематеріальний актив - актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований та утримується банком з метою використання у своїй діяльності понад один рік (або один операційний цикл, якщо він перевищує один рік) в адміністративних цілях або надання в лізинг (оренду) іншим особам;

Нематеріальні активи є засобами довгострокового користування, але фізично не існують. До них належать програмне забезпечення, патенти, авторські права тощо.

Матеріальні активи поділяються на активи, за якими нараховується амортизація (будівлі, споруди, обладнання, меблі та інше) та на такі, за якими не нараховується амортизація (земля). Земля - це єдиний матеріальний актив, за яким не нараховується амортизація, оскільки термін її використання практично не обмежений. Усі нематеріальні активи підлягають амортизації. Операції, пов'язані з придбанням та рухом основних засобів та нематеріальних активів, належать до категорії внутрішньобанківських операцій. По суті їх облік повністю адекватний обліку в інших галузях народного господарства. Відмінність - лише у рахунках бухгалтерського обліку. Окрім цього, в банківській обліковій політиці щодо обліку основних засобів досить чітко виокремлюється фінансовий та податковий облік. Чинна Інструкція з бухгалтерського обліку основних засобів та нематеріальних активів базується на головних принципах міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, зокрема: оцінці, суттєвості, нарахуванні доходів та видатків, даті операції, прийнятності вхідного балансу, та визначає процедури фінансового обліку основних засобів та нематеріальних активів.

Основні засоби можуть бути придбані або виготовлені банком самостійно. Складові первісної вартості основних засобів, які придбані за грошові кошти представлено на рис.1.2 Слайд 3.

Складові первісної вартості

суми, що сплачується постачальникам активів (з вирахуванням торговельних знижок) та підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків)

реєстраційних зборів, державного мита та аналогічних платежів, що здійснюються у зв’язку з придбанням (отриманням) прав на об’єкт основних засобів

суми ввізного мита

суми непрямих податків у зв’язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються банку)

витрат зі страхування ризиків, пов’язаних з доставкою основних засобів

витрат на транспортування, установку, монтаж, налагодження основних засобів

інших витрат, що безпосередньо пов’язані з доведенням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання за призначенням

Рис. 1.2. Структура первісної вартості придбаних основних засобів

Отже, у вартість придбаних активів включаються всі витрати, пов'язані з придбанням (ціна придбання), доставкою, монтажем і введенням в експлуатацію. У разі придбання будівель і споруд, що були в експлуатації, у вартість придбання включається ціна купівлі, витрати, пов'язані з ремонтом та інші витрати, необхідні для приведення його у робочий стан. Адміністративні та інші витрати не є компонентом вартості основних засобів, якщо вони не відносяться безпосередньо до придбання об'єкта чи приведення його у робочий стан.

Первісна вартість об'єкта, виготовленого банком самостійно, складається з таких витрат, пов’язаних з виготовленням основних засобів:

- вартість підготовки будівельного майданчика;

- транспортно-заготівельні витрати;

- витрати на встановлення;

- оплата фахівців (архітекторів, інженерів);

- капіталізовані проценти за придбаними ресурсами, використаними для виготовлення об'єкта;

- інші витрати.

У разі будівництва об'єкта підрядним способом у вартість об'єкта включається сума витрат підрядника за актами виконаних робіт. Всі витрати за завершеними капітальними вкладеннями власних основних засобів та нематеріальних активів відносяться на збільшення їх вартості. Витрати на поточний ремонт та утримання активів відносяться на видатки банку по мірі їх проведення та не впливають на балансову вартість відповідного об'єкта основних засобів. Наказом керівника призначається особа (особи), яка відповідальна за зберігання основних засобів і з якою укладається договір про матеріальну відповідальність згідно з чинним законодавством. Балансова вартість основних засобів збільшується на суму капітальних вкладень.

Первісна вартість об’єкта основних засобів або нематеріальних активів, отриманого в обмін на подібний об’єкт, дорівнює залишковій вартості переданого об’єкта основних засобів або нематеріальних активів. Якщо залишкова вартість переданого об’єкта перевищує його справедливу вартість, то різниця відображається за рахунками витрат. Первісною вартістю об’єкта основних засобів чи нематеріальних активів, отриманого в обмін на подібний об’єкт, є справедлива вартість переданого об’єкта.

Первісна вартість об’єкта основних засобів або нематеріальних активів, отриманого в обмін (або частковий обмін) на неподібний об’єкт, дорівнює справедливій вартості переданого об’єкта основних засобів або нематеріальних активів, збільшеній (зменшеній) на суму грошових коштів або їх еквівалентів, що були передані (отримані) під час обміну. Протягом експлуатації основні засоби можуть приводитись у відповідність до цін вартості корисного використання (переоцінюватись).

Придбані (виготовлені) нематеріальні активи обліковуються за первісною оцінкою, яка складається із фактичних витрат на придбання (виготовлення) і приведення у стан, за якого вони придатні для використання відповідно до запланованої мети.

Списання вартості нематеріальних активів на витрати протягом строку їх використання називається амортизацією (зносом). Балансова (залишкова) вартість визначається як різниця між первісною вартістю і сумою зносу. Капітальні витати, які проведені після придбання нематеріального активу збільшують його балансову вартість.

Аналітичний облік основних засобів ведеться в інвентарних картках, а також в інвентарній книзі обліку основних засобів та нематеріальних активів. Записи в інвентарній книзі здійснюються на кожний предмет окремо. Облік зброї ведеться в окремій інвентарній книзі. Ведення інвентарної книги та інвентарних карток може здійснюватися автоматизовано або вручну. При цьому будь-яка форма ведення даних регістрів повинна забезпечувати наявність усіх необхідних реквізитів і звірку аналітичного облік) з синтетичним на будь-яку дату.

У разі ведення обліку в автоматизованому режимі здійснюється роздрукування матеріалів звірки даних аналітичного обліку з синтетичним на перше число кожного місяця.

Одиницею обліку основних засобів є окремий інвентарний об'єкт - закінчений пристрій з усіма до нього пристосуваннями і приладами, або конструктивно відокремлений предмет, що призначений для виконання певних самостійних функцій.

Кожному інвентарному об'єкту незалежно від того, знаходиться він в експлуатації чи в запасі, присвоюється відповідний інвентарний номер, який проставляється на предмети та в інвентарній картці. Картки групуються за групами однорідних предметів. Ці номери зберігаються за об'єктом на весь період його знаходження у цій установі банку. Інвентарні номери об'єктів, що вибули, не можуть бути присвоєні іншим об'єктам, що поступили в установу.

Переоцінені об'єкти основних засобів записуються за відновленою вартістю в інвентарні картки. Картки основних засобів, що не експлуатуються, групуються окремо.

Інвентарна книга обліку основних засобів у кінці року не закривається, записи в ній продовжуються у новому році. Після завершення звітного року в книзі робиться відмітка про звірку аналітичного обліку з синтетичним станом на 1 січня звітного року, яка затверджується підписом головного бухгалтера чи його заступником.

Облік об'єктів основних засобів за місцем їх експлуатації (знаходження) здійснюється в інвентарному списку. Дані за об'єктним обліком основних засобів за місцем знаходження мають відповідати записам в інвентарних картках (книгах).

Завданням обліку основних засобів та нематеріальних активів є:

- правильне і своєчасне документування і відображення операцій за рухом основних засобів;

- контроль за зберіганням основних засобів;

- правильне і своєчасне нарахування амортизації (зносу).

Для обліку необоротних активів застосовуються рахунки, що представлені на слайді 4.

РАХУНКИ,

що використовуються для обліку операцій з основними засобами та нематеріальними активами

3408 А “Необоротні активи, утримувані для продажу";

3409 А “Майно, що перейшло у власність банку як заставодержателя";

4300 А “Нематеріальні активи";

4309 КА “Накопичена амортизація нематеріальних активів";

4310 А “Капітальні інвестиції за не введеними в експлуатацію нематеріальними активами";

4400 А “Основні засоби";

4409 КА “Знос основних засобів";

4410 А “Iнвестиційна нерухомість";

4419 КА “Знос інвестиційної нерухомості";

4430 А “Капітальні інвестиції за незавершеним будівництвом і за не введеними в експлуатацію основними засобами";

4431 А “Обладнання, що потребує монтажу";

4500 А “Iнші необоротні матеріальні активи";

4509 КА “Знос інших необоротних матеріальних активів";

4530 А “Капітальні інвестиції за основними засобами, що отримані в оперативний лізинг (оренду)";

5100 П “Результати переоцінки основних засобів";

5101 П “Результати переоцінки нематеріальних активів";