Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф-М-Б_Укр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
745.47 Кб
Скачать

33. Що ви знаєте про природно-історичні форми спільності людей? Що таке класи й нації?

Спільності людей бувають як формальними, так і неформальними. Формальні створюються штучно й свідомо – для реалізації будь-яких цілей і рішення кимсь поставлених завдань (виробничий колектив, армія, політична партія та ін.). У таких спільностях обов'язково є формальний (призначуваний або той, що обирається) лідер і формальна структура керування, звичайно ієрархічного виду. Неформальні ж спільності виникають самі собою, природно, за якимось внутрішнім та не обов'язково усвідомлюваному відношенні. Вони ніколи не будуються ієрархічно. До їхнього числа можна віднести такі спільності, як народності (або етноси), нації, соціальні класи, релігійні спільності. Релігійні спільності (на відміну від церкви!) теж не будуються ієрархічно.

Поняття «клас» у логіці й математиці означає множину, деяку сукупність об'єктів, виділених на загальній для них підставі – властивості або відношення – і мислимих як єдине ціле. Коли ж будують моделі, що дозволяють певним чином розуміти соціальне життя, поняття класу використовується не завжди строго: іноді говорять про класи багатих і бідних, про еліту й пролетаріат, про народ і панівний клас, не проводячи чіткого розходження між ними, або про філософів, воїнів і робітників, як це було в моделі ідеальної держави Платона. Найчастіше поняття класу вводиться для вказівки основних діючих сил історичної еволюції, головних суб'єктів соціально-історичної дії. У цьому сенсі говорять (при різних тлумаченнях соціуму і його історії), що, наприклад, «народ творець історії», або що творцем історії є історичні герої (тобто еліта, у тому числі й гуманітарна еліта – у культурно-історичних моделях).

Відносно чітко класи диференціюються в соціальних моделях, побудованих за економічним концептом. В. І. Ленін (робота "Великий почин", 1919 р.) визначав класи як великі групи людей, які природно (тобто неформально) складаються в ході історичного розвитку й розрізняються:

– за їхнім місцем у даній системі виробництва (панування або підпорядкування);

– в їхньому відношенні до засобів виробництва (ця ознака в економічній моделі марксизму – головна, вона позначає володіння або не володіння засобами виробництва);

– за роллю в організації праці (організатори й ті, кого організовують);

– і, як наслідок, за формами й розмірами одержуваних ними доходів.

Основними класами вважалися ті, економічні відносини між якими визначають характер даного способу виробництва. У марксизмі вважалося, що основні класи становлять діалектичну пару (між ними є «протиріччя», тобто класова боротьба). В «Маніфесті комуністичної партії» К. Маркс і Ф. Енгельс помилково затверджували, що в класової боротьби може бути два результати: або перемога одного із класів (це теза була необхідна для обґрунтування майбутньої диктатури пролетаріату), або відхід з історичної арени обох основних класів. Насправді ж історія знає тільки другий результат. Також помилково вважалося, що класова боротьба має місце у всіх суспільствах за наявністю держави. Насправді, класова боротьба характерна тільки для суспільства «відкритого» типу, а в «закритих» суспільствах, поки вони залишаються такими, класова боротьба істотної ролі не відіграє (у єгипетській цивілізації, у державі інків, у радянському суспільстві й т.п.).

Інші моделі соціуму (наприклад, культурно-історичні) у якості основних суб'єктів історії вказують інші історично сформованої спільності. До їхнього числа відносять релігійні спільності, а також етноси й націй.

У літературі й суспільній свідомості функціонують різні поняття нації (лат. natio – народ), зміст яких найчастіше залежить від язикової традиції й від контексту. В англомовних країнах (і це поняття стало тепер пануючим) поняття нації має політичний сенс – воно вказує на приналежність громадян до однієї держави. У США, наприклад, говорять про когось, що він американець українського походження, тобто розрізняють націю та етнічну приналежність. На пострадянському просторі поняття нації й народу (етносу) найчастіше вживають як синоніми, додаючи до них ще й слово «національність». Ця неоднозначність часто веде до непорозумінь, іноді навмисних, наприклад, у політичній діяльності.

Якщо все-таки вважати поняття нації політичним (що вказує на приналежність до держави), то етнос (народ) поєднується в ціле за такими ознаками:

– спільність мови;

– спільність території (ця ознака факультативна, оскільки деякі етноси більш-менш розсіяні – цигани, євреї, вірмени);

– єдність господарського життя та спільність екологічних проблем (за тими ж причинам – це також факультативна ознака етносу);

– спільність звичаїв і культурних цінностей, обумовлених прийнятою релігією та історичною пам'яттю;

– спільність психічного складу («національний» характер).

Останні дві ознаки носять суб'єктивний характер. Тому для визначення приналежності до етносу вирішальне значення має самоідентифікація – віднесення людиною самої себе до того чи іншого етносу.

Таким чином, у рамках однієї (яка поки що ще формується) нації молодої української держави існує кілька десятків етносів, вільний розвиток яких гарантовано ідеалами цивільного суспільства, проголошеними в Конституції.