Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Advokatura.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
209.92 Кб
Скачать

12. Адвокатура на українських землях періоду Литовсько-польської держави

Професійна адвокатури в Україні сформувалася в період польсько-литовських пір (XIV-XVI ст.).  Вперше професійна адвокатури з'являється в міських судах, а з часом - у загальних публічних. Назва «адвокат» в значенні захисника прав сторони вперше вживається в «Правах, за якими судиться малоросійський народ» - пам'ятці козацького права 1743 р., тобто в період гетьманщини в Україну. До тих пір ж перший Литовський статут 1529 вживає термін «прокуратор». Правда, вживаються слова «адвокат», але вони стосуються адміністративних членів уряду. За часів суцільного панування звичаєвого права, коли , права захисника носила громадський чи товариський характер, захисником міг бути кожен життєво досвідчений чоловік, обізнане з правовим звичаєм, що з громадських, товариських спонукань намагався захистити право звичаю. Однак у міру того, як право писане - закон витісняє право звичайне, захисником вже може бути людина, яка добре обізнаний з писаним правом - тобто професійний юрист. Отже, звідси можна вважати і час народження професійної адвокатури, хоча момент її організаційного оформлення ще був віддалений у часі. Вже в XVI ст. у загальнодержавних судах, зокрема у великокнязівських - господарських, а також у судах міських і земських, з'являється новий тип захисника, професійного юриста - "прокуратора, або спікера».  Зокрема, встановлювалося, що захисником міг бути кожен вільна людина (навіть не шляхтич) за винятком духовних осіб та судового персоналу земських судів у своїх округах. Тобто остання категорія осіб могла виконувати обов'язки захисника, але в судах інших округів. Прокуратор повинен був подати судді посвідчений письмовий документ на право представляти інтереси сторони. Якщо ж сторона була присутня в суді, то вона лише усно підтверджувала це.

13. Права і обов’язки адвокатів (прокураторів) за Литовськими статутами

Так, Литовський статут, який діяв на українських землях аж до 1842 р. у всіх своїх трьох редакціях (1529, 1566 і 1588 pp.) Встановлює умови, необхідні для виконання обов'язків прокурора в судах. Обов’язки прокуратора прописані у третьому Литовському Статуті (1588 р.). Був спеціально передбачений урядовий захисник для тих, хто не міг себе захищати (убогих людей, удів, сиріт). Встановлювалися обов’язки прокуратора: він не міг відмовитися від ведення справ зазначених осіб, інакше його позбавляли практики в цій місцевості. У разі, коли прокуратор діяв в інтересах протилежної сторони, він позбавлявся права практикувати. За свідоме вчинення шкоди клієнтові, наприклад, нез’явлення до суду без поважних причин, до нього могла бути застосована смертна кара.

Литовський статут передбачає, що прокуратор у суді може виступати як представником сторони, так і її помічником. Прокуратор повинен був подати судді посвідчений письмовий документ на право представляти інтереси сторони. Якщо ж сторона була присутня в суді, то вона лише усно підтверджувала це. Окремі норми Статуту передбачали досить гострі санкції за порушення захисником основ етики. Так, прокуратор, який, виконуючи свої функції, з матеріалів справи впорався про певні факти, корисних для протилежної сторони, і намагався стати її прокуратором, позбавлявся права адвокатської практики. Санкції передбачалися за свідоме вчинення шкоди клієнту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]