Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Advokatura.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
209.92 Кб
Скачать

43. Обмеженість прав захисників у кримінальному судочинстві у період репресій

44. Участь радянських адвокатів у цивільному судочинстві та юрисконсультській діяльності

45. Оплата праці радянських адвокатів та зрівнялівка у вирішенні цих питань

Встановлювався порядок оплати праці захисників. Кошти вносилися до юридичних консультацій, а суми, що сплачувалися, визначалися президією й затверджувалися пленумом окружного суду. За порушення такси передбачалася кримінальна відповідальність. Члени колегії захисників одержували заробітну плату в порядку, встановленому загальними зборами й затвердженому окружним судом, вони мали право працювати за сумісництвом юрисконсультами, всі члени колегії були зобов’язані виконувати доручення президії у безоплатних справах.

Положенням було встановлено такий порядок оплати праці членів колегії:

-підсудні в справах, у яких участь оборонців була обов’язковою, і особи, визначені спеціальною постановою суду незаможними, звільнялися від плати в кримінальних і цивільних справах;

-робітники державних і приватних підприємств, члени комнезамів, червоноармійці та військовослужбовці, службовці радянських установ і підприємств оплачували послуги оборонців за таксою, встановленою НКЮ;

-в інших випадках винагорода оборонців визначалася за взаємною згодою із заінтересованою стороною.

46. Роль радянської адвокатури у правовому вихованні громадян та практичному поширенню знань

У системі державних та громадських організацій, покликаних охороняти права і свободи радянських громадян, зміцнювати соціалістичну законність і правопорядок, гідне місце посідає радянська адвокатура.Здійснюючи захист у кримінальних справах, надаючи іншу юридичну допомогу громадянам, підприємствам, установам і організаціям, а також проводячи велику роботу з пропаганди радянського права, адвокати сприяють охороні прав і законних інтересів громадян, вихованню їх у дусі поваги до радянських законів, попередження злочинів, зміцненню соціалістичної законності, правильному здійсненню правосуддя. Вона була покликана сприяти «охороні прав і законних інтересів громадян і організацій, здійсненню правосуддя, дотриманню і зміцненню соціалістичної законності, вихованню громадян у дусі точного і неухильного виконання радянських законів, дбайливого ставлення до народного добра, додержання дисципліни праці, поваги до прав, честі і гідності інших осіб, до правил соціалістичного співжиття »

47. Відносини радянської адвокатури з судами та правоохоронними органами

48. Етичні засади діяльності радянських адвокатів

Цікавим є факт, що у 1923 р. київська колегія захисників прийняла звернення до членів колегії, яке містило норми професійної етики. Це була перша спроба, привернути увагу до цього вкрай необхідного і досить важливого елемента адвокатської діяльності.

49. Заохочення і дисциплінарна відповідальність радянських адвокатів

16 серпня 1939 p. Рада Народних Комісарів СРСР затвердила Положення про адвокатуру СРСР3. Ним були визначені завдання адвокатури, керівництво її діяльністю, структура та порядок прийому і виключення з колегії адвокатів, дисциплінарна відповідальність. У Положенні були врегульовані і питання дисциплінарної відповідальності адвокатів. Встановлювався перелік дисциплінарних стягнень (зауваження, догана, сувора догана, відсторонення адвоката від роботи на строк до шести місяців, виключення із складу колегії адвокатів). Накладення дисциплінарного стягнення можна було оскаржити народному комісару юстиції республіки. Окремі розділи Положення про адвокатуру УРСР закріпили види заохочення і дисциплінарну відповідальність адвокатів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]