Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ек. праці шпори.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
747.52 Кб
Скачать

9. Формування та розвиток трудевого потенціалу.

Трудовий потенціал – це сукупність кількісних та якісних характеристик, здібностей і можливостей трудоактивності населення, що реалізуються в межах кількості вибору існуючих системних відносин.

Процес відтворення поділяється на окремі фази: фаза формування, фаза розподілу й перерозподілу і фаза використання. Фаза фомування характеризується: природним відтворенням, тобто народженням людей та досягненням ними працездатного віку; відновленням здатності до праці в існуючих працівників; одержання людьми освіти, спеціальності й певної трудової кваліфікації. Фаза розподілу й перерозподілу характеризується розподілом їх за видами робіт, родом діяльності, по організаціях, регіонах. Також розподіл відповідно до статі, віку, рівня освіти і здоров’я. Перерозподіл робочої сили здійснюється у вигляді її руху відповідно до попиту і пропозиції на ринку праці. Фаза використання полягає у використанні ек. активного нас-ня на під-вах. На цій фазі основна проблема полягає в забезпеченні зайнятості населення і в ефективному використанні працівників. Екстенсивне відтворення означає збільшення чисельності трудових ресурсів в окремих регіонах та в країні загалом без зміни їхніх якісних характеристик. Інтенсивне відтворення пов’язане зі зміною їхньої якості. Зростання освітнього рівня працівників, їхньої кваліфікації, фізичних і розумових здібностей. Режими відтворення молоді: розширене- перевищення кількості народжень над числом смертей на 1000 осіб населення; просте відтворення- відсутність приросту чисельності населення, тобто кількість народжень дорівнює кількості смертей на 1000 осіб населення; звужене відтворення- відбувається абсолютне зменшення приросту чисельності населення. Важливе значення для раціонального формування і розподілу трудових ресурсів має розроблення системи їх балансів. До системи балансів ТР належать: зведений баланс робочих місць; баланс робочого часу, балансові розрахунки потреби у професіоналах, балансових розрахунок залучення молоді до навчання і розподіл її після завершення навчання, балансовий розрахунок потреби в підготовці кваліфікованих робітників. Баланс ТР являє собою систему взаємопов’язаних показників, які характеризують формування та розподіл ТР. Він складається з 2 частин: ресурсної ( ТР) і розподільної ( розподіл ТР).

10 Людський капітал, як соціально-економічна категорія. Розвиток та використання людського капіталу.

Людський капітал – це Сукупністі природжених здібностей, загальної спеціальної освіти, професійного досвіду, творчого потенціалу, фізичного і морально-психологічного здоров”я, що забезпечують можливість давати дохід.

ЛК розглядається за 3-ма рівнями:

1) на особливому рівні – знання, навички, які людина здобула шляхом освіти, професійної підготовки і практичного досвіду;

2) на мікроекономічному рівні – сукупна кваліфікація та професійні здібності всіх працівників підприємства, а також здобутки підприємства щодо ефективної організації праці та розвитку персоналу;

3) на макроекономічному рівні - накопичені вкладення в такі галузі діяльності, як освіта, професійна підготовка і перепідготовка оздоровлення. Цей рівень включає в себе всю суму людського капіталу, всіх підприємств та всіх громадян держави.