Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ек. праці шпори.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
747.52 Кб
Скачать

81 Основні напрями організації праці на під-ві.

Організація праці (ОП) -це спосіб поєднання безпосередніх робітників із засобами вироб-ва з метою створення сприятлимвих умов для одержання високих кінцевих соц-екон результатів.

ОП на підприємстві охоплює такі напрями:

-поділ і кооперація праці—наук обгрунт розподіл працівників за певними труд ф-ціями,роб місцями,а також об”єднання працівників у виробничі колективи

-організпція та обслугов-ня роб місць,які сприяють раціон використанню роб часу

-нормування праці,що передбачає визначення норм затрат праці на вир-во прод-ції і надання послуг як осноув для організації праці і визнач ефективності ворб-ва

-організ-я підбору персоналу та його розвиток(планування персоналу,прфорієнтація і профвідбір,підвищ його кваліфікації,планув кар”єри)

-оптимізація режимів праці та відпочинку

-раціоналізація труд процесів (прагнення мініміз. затрати часу)

-поліпш умов праці-зведення до мінімуму шкідливості вироб-ва,фіз і психол навантажень,формув с-ми охор і безпеки праці

-зміцнення дисципліни праці,підвищ творч активності працівників

-мотивація й оплата праці

ОП на підприємстві, в окр галузях вир-ва здійсн в в конкретних формах,щозалежать від таких чинників:

- рівня НТП;

- сис-ми організації вир-ва;

- психол факторів і особливостей еколог середовища тощо

ОП змінюється,удосконалюється,розвивається.

82 Організація праці на макро- і мезорівнях.

Економiка працi вивчаe трудову дiяльнiсть людини з метою забезпечення умов ii високоi ефективностi, результативностi. Для того, щоб трудова дiяльнiсть людей була рацiональною та ефективною вона повинна бути належним чином органiзована.

Організація праці (ОП) - це спосіб поєднання безпосередніх робітників із засобами вироб-ва з метою створення сприятливих умов для одержання високих кінцевих соц-екон результатів.

В економіці країни можна виділити такі форми поділу праці:

- між галузями економіки (макрорівень),

- в середині цих галузей(мезорівень),

- всередині підприємств (мікрорівень) . Використання ресурсiв працi на мiкрорiвнi здiйснюeться в рамках органiзацii працi на пiдприeмствi.

На макроекономiчному рiвнi створення передумов ефективного функцiонування працi здiйснюeться у межах суспiльноi органiзацii працi. На мiкрорiвнi - в рамках органiзацii працi на пiдприeмствах (органiзацiях, фiрмах тощо).

Органiзацiя працi в суспiльствi – це зумовлена економiчним устроeм та законодавчого регулюeма загальнодержавна система використання працi в суспiльствi.

У функцiональному аспектi органiзацiя працi в суспiльствi – це система управлiння працею, яка встановлена в суспiльствi

83. Характеристика склад органiзацii працi на рiвнi пiдпр

Економiка працi вивчаe трудову дiяльнiсть людини з метою забезпечення умов ii високоi ефективності, результативності. Для того, щоб трудова діяльність людей була раціональною та ефективною вона повинна бути належним чином організована.

Організація праці (ОП) - це спосіб поєднання безпосередніх робітників із засобами вироб-ва з метою створення сприятливих умов для одержання високих кінцевих соц-екон результатів.

Використання ресурсiв працi на мiкрорiвнi здiйснюeться в рамках органiзацii працi на пiдприeмствi.

В умовах конкуренцii виробникiв головним завданням органiзацii працi на пiдприeмствi e забезпечення максимального випуску продукцii за умов мiнiмальних витрат усiх виробничих ресурсiв, в тому числi й працi.

Слiд урахувати, що мiнiмiзацiя трудових витрат маe певнi межи: економiчнi, соцiальнi, психологiчнi.

Система органiзацii працi на пiдприeмствi маe такi елементи: розподiл та кооперацiю працi; нормування працi; органiзацiя та обслуговування робочих мiсць; органiзацiя пiдбору персоналу та його розвиток; удосконалення умов працi; розробка та оптимiзацiя режимiв працi та вiдпочинку; рацiоналiзацiя трудових процесiв; органiзацiя сти Органiзацiя працi в суспiльствi – це зумовлена економiчним устроeм та законодавчого регулюeма загальнодержавна система використання працi в суспiльствi.

У функцiональному аспектi органiзацiя працi в суспiльствi – це система управлiння працею, яка встановлена в суспiльствi мулювання працi; iншi.