Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екз.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
615.42 Кб
Скачать
  1. Еволюція наукових теорій економіки підприємства.

Не акцентуючи уваги на управлінському аспекті, у функціонування підприємств виділяють теорії: - неокласична – підприємство розглядається як цілісний об‘єкт, який здійснює перетворення вхідних ек.ресурсів в продукцію на основі власного чи залученого капіталу. Модель підприємства визнач.його виробничою функцією, яка характеризує взаємозв‘язок кількості продукції від обсягів витрачених ресурсів; - інституціональна – підприємство виступає організацією, яка ств.людьми для ефективного використання їх можливостей; - еволюційна – системне уявлення про підприємство, яке базується на двоїстому підході: 1 – п-мство виступає членом ділового співтовариства і відчуває на собі всі зміни цього товариства, 2 – п-мство володіє власними традиціями в певній сфері господарювання, а також обсягом та пропорціями ЕК.ресурсів; - підприємницька – спирається на дослідження підприємства, як на сфері реалізації підприємницьких талантів та інновац.ініціатив, на основі доступних для підприємця ЕК.ресурсів; - інтеграційна – інтегруюча функція підприємства, яка полягає не в реалізації ЕК.інтересів певних учасників бізнесу, а в вибудовуванні раціональної внутр.логіки функціонування організацій. Виділяють наступні осн.наукові спрямування ЕП: 1. наука про використання факторів виробництва; 2. наука про прийняття рішень; 3. ,яка орієнтована на системний підхід; 4. що базується на еколог.критеріях. 5. використ.люд.потенціал. 6. суп.корисність госп. процесів.

  1. Сутність, функції та моделі здійснення підприємницької діяльності.

Підприємництво - активно- динамічний елемент бізнесу, що характеризується самостійною та ініціативною господарсько-фінансовою діяльністю суб‘єктів усіх форм власності в рамках чинного законодавства на свій ризик і під особисту майнову відповідальність або від імені й під майнову відповідальність юридичної особи для задоволення суспільних потреб.

Основні функції підприємницької діяльності: 1. творча – генерування та активне використання новаторських ідей, готовність до виправданого ризику та вміння ризикувати в бізнесі. 2. ресурсна – формування та продуктивне використання власного капіталу, а також інформаційних матеріалів і трудових ресурсів. 3. організаційно-супровідна – практична організація маркетингу, виробництва, продажу та інших господарських справ. Принципи: -підприємець має вільний вибір видів підприємницької діяльності. –підприємець самостійно формує програму діяльності, вибір постачальників і споживачів продукції та залучає різні види ресурсів. –підприємець має право вільно наймати працівників. – підприємницька діяльність здійснюється на власний комерційний ринок. –підприємець має право вільно розпорядж.прибутком, який залишається в нього після сплати всіх податків і збоїв, які передбачені законодавством. –підприємець може самостійно здійснювати зовн.-ек. діяльність та використовувати належну йому частку валютної виручки на свій розсуд.

Моделі: 1. класична – орієнтується на найефективніше використання наявних ресурсів підприємства. За такої моделі дії підприємця чітко окреслено: аналітична оцінка наявних ресурсів; виявлення реальних можливостей досягнення поставленої мети бізнесової діяльності; використання саме тієї реальної можливості, яка здатна забезпечити максимально ефективну віддачу від наявних фінансових, матеріальних і нематеріальних ресурсів.2. інноваційна – передбачає активне використання переважно інновац. організац.-управлін.,техніко-технолог. і соц.-ек.рішень у сфері різномасштабного бізнесу. Система дій при цій моделі: наувоко обґрунтоване формулювання головної підприємницької мети; усебічна оцінка зовн.ринкового середовища з погляду пошуку альтернативних можливостей реалізації пропонованої підприємницької ідеї; неупереджена порівняльна оцінка власних матеріально-фінансових ресурсів і спрогнозованих можливостей; конструктивний пошук зовнішніх додаткових джерел відповідних видів ресурсів; ґрунтовний аналіз потенційних можливостей конкурентів у відповідній ніші ринку; практична реалізація завдань інноваційного характеру згідно з прийнятою концепцією підприємницької діяльності.