Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екз.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
615.42 Кб
Скачать
  1. Правові основи функціонування підприємств та порядок їх створення, реорганізації й ліквідації.

Закон Укр. “Про п-ва в Укр.”та “Про підприємництво”з 01.01.2004 недіє, а вступив в дію Госп.Кодекс України з 1.01.04. Регулюється діяльність підприємств: “Про господарські товарства”, “Про власність”. Крім того підприємство розробляє внутрішні нормативні документи, якими керується в процесі своєї діяльності: статут п-ва, а також узгоджений з чинним закон-вом колективний договір.

Основні положення ГКУ:

1.Заг.положення. П-во та його осн цілі. Види п-в. Об”єднання п-в. Закон-во про п-во.

2.Створення п-ва і порядок його реєстрації. Заг.умови створення. Держ. реєстрація. Створення відокремлених підрозділів. Ліцензування видів діял-ті. Статут п-ва.

3.Майно п-ва. Формування і викор-ня майна. Володіння та користування природ. ресурсами. Гарантії майнових прав.

4.Упр-ня п-вом і самоупр-ня труд.колективу. Заг. принципи упр-ня. Трудовий колентив та його самоупр-ня. Керівництво п-ва. Колективний договір.

5.Госп., ек. і соціальна діяльність. Прибуток (дохід). Трудові доходи прац-ка. Планування діял-ті. Госп. відносини з ін. суб”єктами госп-ня. Забезпечення засобами виробництва. Ціноутворення. Фін. Відносини. Соц. діяльність.

6.П-во і держава. Гарантії прав. Правові та ек. умови госп-ня. Облік і звітність. Комерц. Таємниця. Відповідальність. Контроль за діял-тю. Відносини з місцев. радами.

7.Ліквідація та реорг-ція п-ва. Умови Л. та Р. Ліквідаційна комісія. Задоволення претензій кредиторів.

Статут п-ва – певна сукупність правил, що регулюють діял-ть п-ва та його взаємовідносини з інш. суб”єктами госп-ня. Уньому мають бути чітко сформульовані: точне найм-ня і місцезнах-ня п-ва, власник(-и) або засновник(-и), місія та осн. цілі діял-ті, органи упр-ня і порядок їх формування, джерела і порядок формування майна, умови реорг-ції і припинення діял-ті.

Колективний договір – угода між труд. колективом в особі профспілки та адмін-єю п-ва (орг-ції), що викор-є найману працю. К.д. має укладатися щорічно. К. д-ром регул-ся вир-чі, ек. і труд. відносини прац-ків з власником п-ва; визначаються заходи із забезпечення належних умов та оплати праці, соц. захисту всіх категорій персоналу.

Будь-яку підприємство може бути створене: 1) відповідно до рішення власника(-ів) майна чи вповноваженого ним органу, організації-засновника; 2) унаслідок примусового поділу іншого підприємства згідно з чинним антимонопольним законодавством; 3) через виокремлення зі складу діючого підприємства одного або кількох структурних підрозділів з рішенням їхніх трудових колективів і за згодою власника майна (уповноваженого органу). Підприємство має право створювати свої філії (представництва, відділення і ін) з поточним й розрахунковими рахунками в банку.

Кожне створене підприємство підлягає державній реєстрації за місцем перебування у відповідному виконавчому комітеті Ради народних депутатів за певну плату. Для цього підприємство подає органу місцевої влади заяву, рішення засновника про створення, статут та інші визначені Кабінетом Міністрів України документи. Дані про державну реєстрацію повідомляються Міністерству економіки і Держкомітету статистики, саме підприємство заноситься до держ.реєстру України згідно зі своїм ідентифікаційним цифровим кодом.

Підприємство може бути ліквідоване (реорганізоване) у випад­ках: прийняття відповідного рішення власником майна, визнання його банкрутом, заборони діяльності за невиконання встановлених законодавством умов. Ліквідація підприємства здійснюється ліквідаційною комісією, створюваною власником або вповноваже­ним ним органом, а за банкрутства — судом чи арбітражем. Про таку акцію повідомляється в пресі з визначенням строків претензій До підприємства, що ліквідується. Ліквідаційна комісія повинна оцінити наявне майно такого підприємства, розраховуватись з кре­диторами, скласти й передати власнику ліквідаційний баланс. Підприємство вважається ліквідованим (реорганізованим) з момен­ту виключення його з державного реєстру України.