Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OKONChATYeL_NO.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
984.58 Кб
Скачать

57. Світогляд майя.

Релігія домінувала майже у всіх аспектах життя народу майя. Її вплив був завжди відчутний в сільськогосподарських обрядах, суспільних церемоніях, мистецтві і культурі. Важливість релігії була дуже великою, якщо брати до уваги її тісний зв'язок з політичним контролем, ідеологією. Всі аспекти релігійного життя, щонайменш у пост-класичний період, були сконцентровані в руках окремої групи суспільства — жреців.

Майя вірили в циклічну природу часу. Ритуали й церемонії були часом дуже тісно пов'язані з небесними та земними циклами, за якими майя постійно спостерігали і вписували в окремі календарі (див. календар майя). Робота жреця майя полягала в інтерпретації цих циклів і наданні пророцтв на майбутнє або минуле на основі цифрових співвідношень різних календарів.

Багато що з релігійної традиції майя все ще не зрозуміле, але відомо, що майя, подібно більшості стародавніх суспільств, вважали, що космос має три головні рівня: підземне царство, небо і землю. Майя вірили, що в підземне царство людина потрапляє через печери і площадки для гри в м'яч. Вони вважали, що пеклом керують старі боги смерті і гниття. Нічне небо вважалося вікном, через яке можна було побачити всі надприродні явища. Життєвий цикл кукурудзи лежить в основі віри майя. Бог Маїсу, або кукурудзи, був одним із основних божеств майя. Тілесний ідеал Бога Маїсу був втілений в багатьох скульптурах, виконаних майя. Майя вважали, щовсесвіт був плоский і рівний, та має чотири чітко визначені кути, яким відповідали певні кольори. Вони також поклонилися колу, яке символізувало вдосконаленість і рівновагу сил в природі.

Смерть в релігії майя

Згідно релігії майя, після смерті душа померлого подорожує до підземного царства, або підземного світу, де вона мусить перетнути річку. В цій подорожі душі допомагає безволосий собака (відомий мовою науатль як Xoloitzcuintle). Вони також вірили, що каміньнефрит значно полегшить померлому перехід у той світ. Майя вірили що рай існує на небі, де душі вбитих в бою воїнів (померлих так званою «святою смертю») супроводжують сонце. Як людина жила — добре чи погано не відігравало такої ролі як те, як вона помирала, святою смертю, чи ні. Майя ретельно кваліфікували інші типи святих смертей наступним чином:

  • смерть жінки при народженні дитини

  • смерть від втоплення

  • смерть від самогубства

  • смерть від прокази

  • смерть через жертвопринесення

  • загибель воїна в бою

Майя не вірили в реінкарнацію в традиційному сенсі, проте вважали, що душа померлого народжувалася знову в іншій людині без будь якої згадки про минуле життя.

Людські жертвопринесення

Людські жертвопринесення були досить поширені серед майя пост-класичного періоду. При тому вони не були особливістю культури майя, а ймовірно вони прийшли до майя під впливом тольтеків, народу центральної Мексики, звідки, здається людські жертвопринесення поширилися по всій Месоамериці. Причину появи такого явища можна знайти в теорії створення світу і людини, в книзі майя Пополь-Вух. Згідно вірувань майя боги створили людину щоби людина прославляла богів і годувала їх. Боги мали годуватися міфічною речовиною, яка знаходилася в крові й серці людей, яких приносили в жертву.

Практика людського жертвопринесення існувала і в багатьох інших суспільствах світу та часто була пов'язана з канібалізмом, хоча й не знайдено свідоцтв канібалізму серед майя. Дуже поширеним було жертвопринесення кров'ю, таке як зображене на фресках в м. Бонампак. На фресках, зокрема зображені представники правлячого класу суспільства майя (як жінки, так і чоловіки), які приносять жертву ріжучи свій язик до крові. Жертвопринесення кров'ю цінилося богами більше за все.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]