Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ohrana_trudaaa.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
144.2 Кб
Скачать
  1. Предмет і задачі курсу охорона праці, його складові частини та звязок з іншими науками.Tx

Предметом курсу «Основи охорони праці» є:

Вивчення факторів виробничого середовища, організаційно-технічних і санітарно-гігієнічних умов, у яких здійснюється трудова діяльність людини, а також системи правових заходів щодо виконання правил техніки безпеки, виробничої санітарії та охорони праці.

Складові частини охорони праці:

1 Основи трудового законодавства – це розділ, в якому розглядають всі правові питання ОП.

2 Виробнича санітарія або гігієна праці – це розділ, в якому розглядаються профілактичні заходи ОП: метеорологічні умови, вентиляція, опалення, освітлення, шум, вібрація, іонізуючі і лазерні випромінювання тощо.

3 Техніка безпеки – це комплекс організаційних і технічних заходів і засобів, спрямованих на запобігання виробничому травматизму та професійним захворюванням (електробезпека, електромагнітні і статичні поля, газо- та електрозварювальні роботи, вантажно-розвантажувальні роботи, посудини, які працюють під тиском, засоби індивідуального захисту).

4 Пожежна профілактика – комплекс заходів з попередження пожеж та зменшення їхніх наслідків.

Завданнями охорони праці є також:

1 знаходження оптимальних співвідношень між різними факторами виробничого середовища;

2 впровадження норм гранично допустимих рівнів виробничих факторів, визначення ступеня шкідливості і небезпеки праці;

3 розробка та планування заходів щодо поліпшення умов праці;

4 забезпечення безпеки виконання робіт працівниками;

5 впровадження технічних засобів і заходів щодо боротьби з травматизмом і профзахворюваннями;

6 розробка методів оцінки соціальної та економічної ефективності заходів з удосконалення умов і охорони праці.

Розглядаючи «Основи охорони праці» як наукову дисципліну, слід зазначити, що вона виникла й сформувалася на стику наук про працю і людину.

Наука про охорону праці тісно пов’язана з іншими науками. Вона широко використовує найновіші досягнення науки і техніки, базується на теоретичних розробках з фізики, хімії, математики, електроніки, медицини, економіки тощо. Важливе місце в розробці питань охорони праці займають такі наукові дисципліни, як ергономіка, інженерна психологія і фізіологія праці, технічна естетика.

Основним завданням охорони праці є гуманізація праці, під якою розуміють профілактику перевтоми, професійних захворювань, запобігання виробничому травматизму, підвищення змістовності праці, створювання умов для всебічного розвитку особистості.

  1. Гарантії прав громадян на працю та її охорону. Пільги і компенсації за важкі і шкідливі умови.Txt

Гарантии реализации права граждан на труд

Права громадян, у тому числі працівників, закріплені у відповідних нормативно-правових актах, може бути реалізо¬вано тільки за умови, якщо в нормативному порядку будуть встановлені для цього необхідні гарантії.

Закон україни "про охорону праці" передбачає цілий ряд гарантій прав громадян на охорону праці як при укла¬денні трудового договору, так і під час роботи на підприємстві.

Чинне законодавство передбачає систему гарантій щодо охорони здоров'я працівників на виробництві. Згідно зі ст. 43 конституції україни кожен має право на належні, безпечні й здорові умови праці. Використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров'я роботах забо¬роняється.

Основи законодавства україни про охорону здоров'я розглядають охорону здоров'я як загальний обов'язок усіх підприємств, установ, організацій, посадових осіб та грома¬дян, які зобов'язані забезпечити пріоритетність охорони здоров'я у власній діяльності (ст. 5 основ). З метою забезпе¬чення сприятливих для здоров'я умов праці, високого рівня працездатності встановлюються єдині санітарно-гігієнічні вимоги до організації виробничих процесів, пов'язаних з діяльністю людей. Власники і керівники підприємств, уста-нов і організацій зобов'язані забезпечити виконання техні¬ки безпеки, виробничої санітарії, інших вимог охорони праці, не допускати шкідливого впливу на здоров'я людей (ст. 28 основ).

Однією з гарантій є й те, що згідно зі ст. 153 кзпп пра¬цівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для оточуючих його людей і навколишнього середовища. Факт наявності такої ситуації підтверджується фахівцями з охорони праці підприємства за участю пред¬ставника профспілки й уповноваженого трудового колекти¬ву, а за період простою з цих причин не з вини працівника за ним зберігається середній заробіток.

На час припинення експлуатації підприємства, цеху, дільниці, окремого виробництва або обладнання органом дер¬жавного нагляду або службою охорони праці працівникам гарантується збереження місця роботи.

Стаття 9. Право працівників на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці

Працівники, зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, безплатно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в передбаченому законодавством порядку.

При роз'їзному характері роботи працівнику виплачується грошова компенсація на придбання лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових продуктів на умовах, передбачених колективним договором.

Власник може за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникам пільги і компенсації, не передбачені чинним законодавством.

Протягом дії трудового договору власник повинен своєчасно інформувати працівника про зміни у виробничих умовах та в розмірах пільг і компенсацій, включаючи й ті, що надаються йому додатково.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]