Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ohrana_trudaaa.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
144.2 Кб
Скачать
  1. Система управління охороною праці на підприємстві.Txt

Система управління охороною праці (СУОП) — це сукупність органів управління підприємством, які на підставі комплексу нормативної документації проводять цілеспрямовану, планомірну діяльність щодо здійснення завдань і функцій управління з метою забезпечення здорових, безпечних і високопродуктивних умов праці. Створення СУОП здійснюється шляхом послідовного визначення мети і об'єкта управління, завдань і заходів щодо охорони праці, функцій і методів управління, побудови організаційної структури управління, складання нормативно-методичної документації. Головна мета управління охороною праці є створення здорових, безпечних і високопродуктивних умов праці, покращення виробничого побуту, запобігання травматизму і профзахворюванням.

До основних функцій системи управління охороною праці належать:

— прогнозування і планування робіт, їх фінансування;

— організація та координація робіт;

— облік показників стану умов і безпеки праці;

— аналіз та оцінка стану умов і безпеки праці;

— контроль за функціонуванням СУОП;

— стимулювання роботи по вдосконагірнню охорони праці.

Основні завдання системи управління охороною праці:

— навчання працівників безпечним методам праці та пропаганда

питань охорони праці;

— забезпечення безпечності технологічних процесів, виробничого

устаткування, будівель і споруд; нормалізація санітарно-гігієнічних умов праці;

— забезпечення працівників засобами індивідуального захисту;

— забезпечення оптимальних режимів праці та відпочинку;

— організація лікувально-профілактичного обслуговування;

— професійний добір працівників з окремих професій;

— удосконалення нормативної бази з питань охорони праці.

  1. Контроль за станом охорони праці на підприємстві.Txt

Контроль за станом охорони праці є одним із складових елементів системи управління охороною праці підприємства. Контроль спрямований на виявлення відхилень від норм в умовах праці та перевірку виконання працівниками своїх обов’язків у сфері охорони праці. Він також є головною ланкою профілактичної роботи з попередження технологічних порушень, нещасних випадків, аварій, пожеж, професійних захворювань та інших надзвичайних подій на виробництві. Дізнайтеся, які бувають види контролю, з якою періодичністю їх проводять та якими документами супроводжується контроль.

Контроль за станом охорони праці (далі — контроль) є найбільш відповідальною та трудомісткою функцією процесу управління, від якої залежить система управління охороною праці підприємства в цілому.

Оперативно виявити можливі відхилення від норм безпеки праці, пе- ревірити виконання запланованих заходів та управлінських рішень можливо лише на підставі регулярного та об’єктивного контролю на підприємстві.

Контроль має здійснюватися керівниками всіх рівнів управління виробництвом. При створенні безпечних умов праці на підприємстві значну роль також відіграє громадський контроль, що провадиться громадськими інспекторами (представниками профспілок) або уповноваженими особами з питань охорони праці (у разі відсутності профспілки).

Контроль за станом охорони праці на підприємстві або відокремленому структурному підрозділі можна поділити на оперативний (поточний), вибірковий (цільовий), періодичний.

1. Вибірковий(цільовий) - характер цього виду контролю - аудиторський, Суть контролю - Перевірка інженерного організаційно-технічного забезпечення виробництва на відповідність нормативним вимогам і встановленим критеріям. Виконавці - Спеціальна комісія у складі технічного директора (голова комісії), керівника служби охорони праці, головних спеціалістів та інших відповідальних осіб.

2. Періодичний - характер цього виду контролю Організаційно-технічний. Суть контролю - Перевірка умов безпеки виробництва та виконання прийнятих рішень на відповідність нормативним вимогам.

Виконавці - Керівник служби охорони праці, головні спеціалісти та інші відповідальні особи.

3. Оперативний (поточний) - характер цього виду контролю - Виконавчий, Суть контролю - Перевірка виконання робочих операцій та стану охорони праці на робочих місцях на відповідність нормативним вимогам.

Виконавці - Уповноважені найманими працівниками особи з питань охорони праці, бригадири (ланкові).

На практиці основними видами контролю за станом охорони праці, які провадяться на підприємствах, є, зокрема, такі:

- трьохступеневий адміністративно-громадський контроль;

- оперативний контроль керівниками робіт та іншими відповідальними особами підприємства (наприклад, службою охорони праці);

- контроль вищою організацією (четвертий або п’ятий ступінь контролю);

- контроль місцевими органами влади (органами самоврядування);

- відомчий контроль (контроль вищими органами, наприклад, міністерством);

- громадський контроль;

- контроль органами державного нагляду

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]