Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sistemi.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
84.51 Кб
Скачать

2. Знач дисц та її місце в ек діяльн

Класифікатор видів ек. Діяльності(КВЕД) набрав чинності від 1997 року і складовою державної системи класифікації та кодування техніко-економічної та соціальної інформації. КВЕД призначено для використання органами державного управління, фінансовими органами та органами статистики. Економічна діяльність це процес поєднання технологічних дій, що приводять до отримання відповідного набору продукції, який відбувається тоді коли поєднуються природні ресурси, робоча сила, технологічні засоби, сировина і матеріали для виробництва конкретної продукції. Сьогодні коли докорінно змінюється сусп. Устрій України, перед її народом постають нові народногосподарські проблеми.

3. зміст основ понять: технологія тезн проц.

Технологія – (майстерність, наука) наука про мистецтво, сукупність методів обробки, виготовлення, зміни ствну, властивостей, форми сировини, матеріалів або напів-фабрикатів, яка здійсн у процесі виробництва продуктів. Технологія як наука виявляє фізичні, хім., механічні та інші закономірності з метою визначення і застосування на практиці найбільш ефективних виробничих процесів.

Рівень технологічного процесу визначає ек. ефективність і економію конверсії природ. ресурсу, срожиану вартість. Він визначається законами природи, розвитку суспільства, досвідом спеціалістів

Технологічний процес - частина виробничого процесу, безпосередньо пов'язана з перетворенням предмета праці в продукт виробництва.

На технологічний процес впливають: закони природи і суспільства, досвід і кваліфікація працівників, стан економіки.

Виробн процес – сукуп технолог процесів матеріал і енергетичного забезпечення, транспорт і складських операцій, ремонт робіт, техніко-ек керівництва підприємством, яка спрямована на задоволення попиту сусп.

Сировина – первинний предмет праці, взятий з природи, так званий матеріальний субстракт, який містить основну кількість цільового продукту.

Засоби праці – це одна річ або комплекс речей, якими робітники володіють та за їх допомогою впливають на предмети праці. До засобів праці належать знаряддя виробництва – машини, обладнання, інструмент, будинки, споруди та інші засоби, що створюють необхідні умови для здійснення процесу виробництва.

Природні ресурси — сукупність об'єктів і систем живої і неживої природи, компоненти природного середовища, що оточують людину, які використовуються в процесі суспільного виробництва для задоволення матеріальних і культурних потреб людини і суспільства. 

. Економічна діяльність це процес поєднання технологічних дій, що приводять до отримання відповідного набору продукції, який відбувається тоді коли поєднуються природні ресурси, робоча сила, технологічні засоби, сировина і матеріали для виробництва конкретної продукції.

8. Харак сис техн. Вироб енергії

На ТЕС вихідним віднвювальним джерелом енергії є викопне паливо, передусім вугілля, а також сланці,нафтовий мазут.газ. Сист техн. Теплоенергетики склад з таких ланок: 1) видобування вугілля 2) збагачення і підготовка до спалюваня 3) спалювання вугілля і отримання водяної пари високого тиску 4) конверсія теплової енергії пари у механічну енергію парової турбіни та в електричну.

Природа енергії АЕС – це енергія атомного ядра, що була задіяна під час утворення для подолання сили відштовхування між його частинами з однаковими зарядами. Вивільнення енергії відбувається при попаданні в ядро надлишкового нейтрону. У атомний реактор завантажують сполуки урану і під час опромінення його нейтронами відбувається розкад виділяється енергія.

Рушійною силою в гідроелектростанціях є потік річкової води, який приводить у дію гідротурбін, поєднану з електрогенератором.Чив вища гребля тим вища потенціальна енергія води на вході конверсії в кінетичну, яка послідовно перетворюється на механічну енергію турбіни й електричну на виході з електрогенератора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]