Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sistemi.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
84.51 Кб
Скачать

34. Екологічна ефективність застосування добрив, засобів боротьби зі шкідниками в агропромисловому комплексі.

Добрива — основа підвищення кількості та якості сільськогосподарської продукції. Їх доцільне використання покращує родючість ґрунтів, підтримує позитивний баланс біогенних елементів та гумусу. Близько 50 % загального врожаю одержують за рахунок добрив. Правильне застосування їх дає змогу активно втручатися у кругообіг речовин на Землі, створювати, зокрема, позитивний баланс поживних речовин у землеробстві.

Правильне застосування добрив досягається лише за успішного проведення також інших сільсько-господарських робіт. Будучи важливим, але не єдиним фактором підвищення врожаю, добрива є складовим елементом всієї системи агрохімічних міроприємств (зниження кислотності ґрунту, боротьба з бур'янами, хворобами та шкідниками рослин, вибір найбільш вдалих сортів, дотримання оптимальних строків посіву, норм висіву та посадки та ін.).

35. Азотні добрива та їх характеристика.

Азо́тні до́брива — азотовмісні речовини, які вносять у ґрунт з метою підвищення врожайності с.-г. культур. Виробництво азотних добрив базується не синтезі аміаку з молекулярного азоту і водню. Азот одержують з повітря, а водень із природного газу, нафтових і коксових газів. Азотні добрива являють собою білий чи жовтуватий кристалічний порошок (крім ціанаміду калію і рідких добрив), добре розчинні у воді, чи не поглинаються слабко поглинаються грунтом. Тому азотні добрива легко вимиваються, що обмежує їхнє застосування восени як основне добриво. Більшість з них володіє високої гігроскопічністю і вимагає особливого упакування і збереження. Важливим джерелом азотних речовин для рослин є гній, сеча тварин, торф, пташиний послід, зелене добриво, компости, відходи сільського господарства і м'ясо-рибної промисловості та ін. (див. Органічні добрива). Особливо великого значення набули мінеральні азотні добрива. Вони містять азот в нітратній, аміачній, нітратно-аміачній і рідше в амідній формі. Мінеральні азотні добрива більш концентровані і діють швидше, ніж органічні. До них належать: аміачна вода,

рідкий аміак, сірчанокислий амоній, аміачна селітра, кальцієва селітра, натрієва селітра, ціанамід кальцію, хлористий амоній.

36. Типова схема технологічних систем виробництва карбаміду.

Карбамід – цінне , безбаластне азотне добриво, містить понад 46% азоту. Карбамід отримують з аміаку і диоксиду вуглецю: 2NH3+CO2 =CO(NH2)2+H2O.

Технологічний процес отримання карбаміду складається з таких стадій: 1. Взаємодія оксиду вуглецю та аміаку з отриманням карбаміду. 2. Дистиляція продуктів синтезу з виділенням аміаку та діоксину вуглецю та повернення їх у повторний цикл синтезу карбаміду, а також виділення солей амонію. 3. Випаровування розчину карбаміду до отримання розплаву. 4. Грануляція розплаву карбаміду розприскуванням у повітря у спеціальних вежах, де падаючи з висоти, краплини розплаву кристалізуються у готовий товарний гранульований продукт карбаміду. Виділений після дистиляції продуктів синтезу надлишковий аміак поглинається азотною кислотою. Утворюючи триоксонітрат амонію, тобто виробництво карбаміду комбінують з виробництвом аміачної силітри.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]