Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sistemi.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
84.51 Кб
Скачать

14. Значення міжнародної номенклатури iupac для професійної діяльності економістів-менеджерів.

На шляху інтеграції України в європейський освітній простір основним завданням є запровадження та використання міжнародних стандартів, що допоможе ефективніше долати спеціальні бар'єри ЄС.

Сучасний рівень техніки, технології і взагалі економіки промислового виробництва та організації вимагає від економістів і технічних працівників та екологів чіткого взаєморозуміння. Однією з найважливіших галузей, де таке взаєморозуміння має вирішальне значення, є кількісні й якісні характеристики ефективності технологічних процесів, продукції та економіко-екологічного аспекту виробництва. Все це потребує наявності узгоджених міжнародних систем вимірювання, обліку, контролю і номенклатури речовин. Економічний аналіз конкретних показників підприємства проводять при підрахунках собівартості продукції, продуктивності виробництва і праці, ефективності виробничої та підприємницької діяльності, фінансуванні, кредитуванні та ін. Без знання міжнародних систем вимірювання, обліку та номенклатури речовин економіст не може забезпечити якісне виконання поставлених перед ним задач. Для вирішення регіональних проблем та інтеграції України до європейської спільноти при проведенні аналізу та розрахунків виробничих та економічних та інших показників,

а також наукових дослідженнях та публікаціях спеціаліст обов'язково повинні застосувати міжнародну систему одиниць вимірювання, обліку SI та номенклатури речовин IUPAC. Згідно з постановою Держстандарту у всіх навчальних закладах України навчальні засоби (включаючи підручники та навчальні посібники) повинні базуватись на обов'язковому застосуванні одиниць SI (системи інтернаціональної). Вміння грамотно застосовувати одиниці SI має особливе значення в наш час широкої комп'ютеризації різних видів розрахунків у науці й виробництві, управлінні економікою і в міжнародних стосунках з країнами СОТ. Крім цього, вивчення міжнародних систем вимірювання та обліку забезпечує: проведення аналізу економічної, екологічної та фінансової діяльності організацій, підприємств і аналізу статистичної інформації на макро- та макрорівнях; можливість зіставлення національної статистичної інформації з міжнародною; застосування єдиної статистичної термінології та вивчення щодо статистичних одиниць, прийнятих в Європейському Союз

та на міжнародному рівні. реєстрацію та облік організацій і підприємств за видами економічної діяльності у Єдиному державному реєстрі організацій і підприємств.

15. Енергія в технологічних процесах. Показники якості енергоносіїв. Закони термодинаміки. Теоретична основа промислової енергетики. Перший закон. Як цей закон використовується в техніко-економічних розрахунках? Аналітичний вираз І закону. Другий закон.

Енергетична промисловість охоплює сукупність процесів виробництва, транспортування і розподілу електричної і теплової енергії на АЕС, ТЕС, ГЕС та гідроакумулювальних електростанціях (ГАЕС) з використанням ліній електропередач, електричних і теплових мереж, котельних та утилізаційних установок. Теплову енергію застосовують за різних рівнів температури і тиску теплоносія (пари, газу,води), електричну – у вигляді змінного або постійного струму і за різних рівнів напруги. Перетворення енергії відбувається в різних машинах, апаратах і пристроях, які складають загалом технічну основу енергетики. Перший закон термодинаміки - зміна внутрішньої енергії закритої системи, яка відбувається в рівноважному процесі переходу системи із стану 1 в стан 2, дорівнює сумі роботи, зробленої над системою зовнішніми силами, і кількості теплоти, наданої системі: ΔU = A' + Q. Робота здійснена системою над зовнішніми тілами в процесі 1->2 (Назвемо її просто А) A=-A', тоді закон приймає вигляд: Q = ΔU + A.

За розміром енергії відношення отриманої роботи до витраченого тепла завжди буде меншим від тепла. Запишемо їх співвідношення: ὴ= (Q п – Q x)/Q п, або ὴ= (А п – А x)/А п, або ὴ= (Т п – Т x)/Т п .С ме це і є одним із визначень другого закону термодинаміки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]