Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sistemi.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
84.51 Кб
Скачать

52. Синергетичний характер науки, техніки і технології на їх розвиток.

Головним принципом перебудови нових технологічних схем має відмова від традиційної диференційованої структури витрат сировини й енергії та заміна її на інтегровано енерготехнічну систему, що дає змогу проводити процеси економічніше, безпечніше і з найменшими відходами та з використанням синергетичного ефекту притаманного живим організмам природи. Одначе наявні зараз промислові структури демонструють цілком протилежне. Кожен елемент структури монофункціональний. Наприклад, виробництво енергії, її транспортування й використання відбувається окремо як за місцем , так і в часі. В синергетичних системах на перше місце виходять хімічні процеси, які замінюють застарілі механічні. За такої концепції виникають сприятливі умови перетворення сучасної лінійної економіки на кругову.

53. Особливості технологічних процесів харчової промисловості на прикладі систем технологій виробництва хліба.

Процес приготування пшеничного хліба включає такі стадії: 1. Змішування туста, 2. Бродіння дозрівання 2-4 години. 3. Ділення тіста на шматки, 5. Формування тістових заготовок.6. вистоювання 30-80 хвилин. 7. Випікання. 8. Охолодження і зберігання хлібу. Якість хліба визначається дотриманням технологічного регламенту кожної технологічної стадії, проте вирішальною є стадія приготування тіста.

54. Глобальні проблеми урбанізації та шляхи їх вирішення.

Урбанізація — процес підвищення ролі міст і міського населення у розвитку суспільства, поширення міського способу життя. Урбанізація породжує ряд проблем, що потребують ефективного вирішення. Концентрація промисловості та автомобільного транспорту різко погіршила екологічний стан у містах. У країнах, що розвиваються, урбанізація набула особливо стрімкого і стихійного характеру. Безземелля і неможливість отримати роботу в селі виштовхує мільйони молоді в місто. Такі міста ростуть за рахунок утворення трущобних районів з антисанітарними умовами життя (бідонвілей у франкомовній Африці, фавел у Бразилії, геджеконду в Туреччині і т.д.). Цей тип урбанізації називають трущобною, або помилковою урбанізацією. В трущобах і скваттерських поселеннях уже зараз проживає 80% населення Аддіс-Абеби, 70% — Касабланки. Таким чином, керівництво урбанізацією — одна з важливих проблем людства.

1 Економ система як система грошових і матеріально-е потоків конв прир ресурс у спож варт

Економіка - система збалансованих грошових і матеріально-енергетичних потоків конверсії природних ресурсів у споживчу вартість.

Особливості системи економіки:

1. Вектори грошових і матеріальних потоків різноспрямовані.

2. Грошові потоки випереджають матеріально-енергетичні.

3. Грошовий потік розосереджений, а матеріально-енергетичний однонаправлені. Основною ланкою з системі економіки є технологічний процес. Ефективність економіки визначається ефективністю технологічного процесу. Ефективність технологічного процесу залежить від науково-технічного рівня, раціонального використання природних ресурсів, ефективності природоохоронних заходів та ін

Показники економічної ефективності технологічного процесу повинні враховувати всі види витрат. Одним з найбільш важливих таких показників є собівартість продукції.

Собівартість продукції - сукупність матеріальних і трудових витрат на виготовлення та реалізацію продукції виражених у грошовій формі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]