Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sistemi.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
84.51 Кб
Скачать

37. Фосфорні добрива та їх характеристика.

Фосфор відіграє важливу роль у житті плодових і ягідних культур. Він входить до складу різних з'єднань рослин і бере участь у життєво важливих процесах. Фосфорні добрива звичайно вносять восени, тому що фосфор - малорухомий елемент, погано розчиняється у воді, і від внесення до досягнення їм корінь рослин проходить багато часу. З фосфорних добрив найпоширеніші гранульований суперфосфат, що містить 20% діючого речовини, і подвійний гранульований суперфосфат, що містить 42-46% діючого речовини. Вони випускаються у вигляді сірих гранул. Промислове виробництво фосфорних добрив засноване на переробці корисних копалин – апатитів та фосфоритів. В ході переробки фосфатної сировини здійснюють переведення фосфору в засвоєну для рослин форму.

38. Типова схема технологічних систем виробництва подвійного суперфосфату.

До характерних особливостей поточного способу отримання подвійного суперфосфату відносяться: безперервність виробництва, можливість проведення процесу без дообробки проміжних продуктів, що дозволяє виключити забруднення атмосфери фтором; виключення необхідності упарки екстракційної фосфорної кислоти; можливість уловлювання фтористих сполук в абсорбційній апаратурі, що зводить до мінімуму їх викиди в атмосферу; проведення поверхневої нейтралізації продукту крейдою, що дозволяє отримувати готовий продукт з хорошими фізико-хімічними властивостями. можливість використання фосфоритів різних родовищ СРСР (на другій фазі процесу). В якості вихідної сировини для отримання подвійного суперфосфату використовується неупаренна екстракційна фосфорна кислота з апатитового концентрату (29-32% Р2О5) і - в другій фазі - фосфорити, що містять не нижче 28% Р2О5 і 3,5-4% полуторних окислів. При цьому подвійний суперфосфат містить 42 - 50% Р2О5 в засвоєній формі, 5% вільної Р2О5, не більше 3% вологи. При використанні фосфатного сировини з великим вмістом полуторних окислів (5-6%) відношення Р2О5 водної до засвоювання знижується до 80-85%.

39. Поняття про стехіометричне рівняння як основу хімічної конверсії.

Стехіометричне рівняння реакції є лише рівнянням матеріального балансу і в загальному випадку не може визначати характер протікання реакції в часі. В багатьох випадках порядок не збігається зі стехіометричними коефіцієнтами в рівнянні реакції. Це пояснюється тим, що більшість реакцій проходить в декілька стадій, які мають різні швидкості, тому стехіометричне рівняння – це сумарний результат всіх елементарних стадій. Стехіометричне рівняння відображає закон збереження матерії. Загалом можна стверджувати , що кількість і вид атомів, а також маса речовини, що вступає в реакцію повністю зберігається в продуктах реакції. Саме це дає змогу поставити знак рівняння в матеріальному балансі реакції: Маса реагентів= Маса продуктів реакції.

40. Закон збереження маси — теоретична основа матеріальних розрахунків в технологічних процесах.

Стехіометричне рівняння відображає закон збереження матерії. Загалом можна стверджувати , що кількість і вид атомів, а також маса речовини, що вступає в реакцію повністю зберігається в продуктах реакції. Саме це дає змогу поставити знак рівняння в матеріальному балансі реакції: Маса реагентів= Маса продуктів реакції. Зако́н збере́ження ма́си стверджує, що у замкненій системі сумарна маса всіх речовин зберігається, незважаючи на будь-які внутрішні процеси. Цей закон працює лише у класичній фізиці, коли релетивістські ефекти невеликі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]