Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sistemi.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
84.51 Кб
Скачать

26. Техніко-економічні показники

доменного виробництва

Коефіцієнт використання корисного об’єму (КВКО) являє собою відношення корисного об’єму печі V (m3) до добового виплавлення чавуну G (t)

КВКО (m3/t) = V / G.

Чим менше чисельне значення КВКО, тим краще працює доменна піч, тим більш форсовано відбувається плавлення. Значення КВКО коливається в широких межах (0,4—0,7). Економічна оцінка роботи доменної печі — це собівартість чавуну, яка складається з вартості вихідних матеріалів (42,6 %), палива (49,4%), енергетичних витрат (3,7 %), амортизації (1,4 %), заробітної плати (0,3 %), інших витрат (2,6 %).

Інтенсивність плавлення, І (t/m3) оцінюється кількістю коксу К, спаленого за добу на 1 m3 корисного об’єму Vк печі:

I = К / Vк (t/m3).

Важливими заходами для подальшої інтенсифікації доменного виробництва є збагачення дуття киснем, використання природного газу, поліпшення підготовки шихти, заміна залізної руди агломератом і окатишами, комп’ютеризація й автоматизація всіх процесів плавлення.

27.Загальна характеристика систем хімічної промисловості.

Хімі́чна промисло́вість — це галузь важкої промисловості, до якої належить продукція мінеральних добрив, пластмас і хім. композитів, штучного і синтетичного волокна й текстилю, органічних і неорганічних хімікатів и т.п.

Вона поділяється на промисловість органічних речовин та промисловість неорганічних речовин. Також її поділяють так: 1.Галузь широкої спеціалізації. 2. Основну хімічну промисловість. 3 промисловість важкого органічного синтезу.

Особливості: 1. Специфічні знаряддя праці. 2. Можливість вибору різних джерел сировини для виробництва однієї й тієї ж продукції. 3. Висока матеріаломісткість та енергомісткість виробництва. 4. Високий ступінь автоматизації виробництва.

Основні процеси хімічної промисловості:1. За способом організації: періодичні , неперіодичні, комбіновані. 2. За агрегатним станом реагуючих речовин: гомогенні, гетерогенні. 3. За тепловим ефектом: екзогенні та ендогенні.

Висновок:Вироби хімічної промисловості знаходять застосування у всіх без винятку ділянках нар. господарства і в побуті. Дякуючи високому ступеневі розвитку хім. науки та можливостям застосовувати в хім виробництві автоматизацію процесів, хім. промисловість відзначається малою трудомісткістю, але високими коштами устаткування.

28. Особливості систем технологій хімічної конверсії природного ресурсу у споживчу вартість.

У процесі перетворення сировини на споживчу вартість, тобто конверсії відбувається зміна не лише зовнішнього вигляду, розмірів, агрегатного стану, а змінюється також хімічні властивості, внутрішня будова речовини – їхня структура. В процесі хімічних перетворень з однієї речовини можна отримати кілька. Наприклад, у процесі хімічної обробки води, отримують різні за властивості речовини – продукти: водень та кисень. І навпаки з двох чи більше речовин отримують одну. Наприклад, отримання солей шляхом нейтралізації кислот лугами.

Хімічна технологія за природою перетворень поділяється на неорганічну і органічну. Неорганічна хімічна технологія включає переробку мінеральної сировини, отримання кислот, лугів, мінеральних добрив, органічна хімічна технологія - переробку нафти, газу, вугілля і інших горючих копалин для отримання синтетичних полімерів, барвників. Лікарських засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]