Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sistemi.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
84.51 Кб
Скачать

41. Закон збереження енергії та його використання для розрахунку енергетичних балансів технологічних процесів.

Для замкнутих систем: сума усіх видів енергій залишається постійною. Для відкритих систем: якщо будь-який об”єкт або система отримує ззовні енергію або теплоту за рахунок хім або ядерних р-цій, вона завжди буде = сумі зміни внутріш енергії+робота, яка здійснюється системою.

Qфактичне+Qекзотерм р-ції +Qзовнішнє= Qфактичне+Qвтрачене. Тепло екзотерм р-цій підраховується за законом Гессе. Розрахунки проводять за теплотами утворення речовин або за теплотами згорання речовин. Всі теплоти стандартні. За теплотами утворення речовин:

DH°=(DH°k*n+DH°0*f) – (DH°A*n+DH°B*m).

За теплотами згорання:

DH°реакції=(DH°A+DH°B*m)*( DH°C*k+DH°B*f).

Q=A=mgh; A=nqmgh.

Р-ція енергетичного балансу реального технолог процесу записується як: Е корисне = hЕ витрачене – це дає можливість визначити витрати енергії і взагалі визначити продуктивність обладнання, його потужність. Перетворення одного виду енергії завжди супроводжується втратами енергії, яка визначається коефіцієнтом конверсії. Якщо А/В >=2 – економічно доцільно.

43. Особливості екологічних проблем виробництв електричної енергії. Тес, гес, аес. Поняття про матеріали нової техніки

Екологічний вплив ТЕС на навколишнє середовище залежить від виду палива. При спалюванні твердого палива на ТЕС в атмосферу викидаються: летка зола з частками палива, що не згоріло, сірчистий і сірчаний ангідриди, оксиди вуглецю і азоту, фтористі сполуки та газоподібні продукти неповного згорання палива. Побічним продуктом, що утворюється при згоранні вугілля, є вугільна зола. Золовідвали займають величезні площі землі, які вилучаються з раціонального господарського використання. При спалюванні рідких видів палива (зокрема мазуту) з димовими газами в атмосферу надходять сірчистий і сірчаний ангідриди, оксиди азоту, тверді і газоподібні продукти неповного згорання палива. При спалюванні рідких видів палива (зокрема мазуту) з димовими газами в атмосферу надходять сірчистий і сірчаний ангідриди, оксиди азоту, тверді і газоподібні продукти неповного згорання палива. Побічні аспекти ГЕС: цвітіння води, зникнення риби. Затоплення родючих земель. Найбільша аварія за всю історію розвитку атомної енергетики сталася на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 р. В атмосферу було викинуто близько 450 типів радіонуклідів, які, зазнавши ядерних перетворень, створювали радіоактивне опромінення середовища.

44. Поняття про альтернативні джерела отримання електричної енергії.

Альтернати́вні джере́ла ене́ргії — це поновлювані джерела, до яких відносять енергію сонячного випромінювання, вітру, морів, річок, біомаси, теплоти Землі, та вторинні енергетичні ресурси, які існують постійно або виникають періодично у довкіллі.

Новітні дослідження направлені переважно на отримання електричної енергії з енергії вітру. Споруджуються спеціальні станції переважно постійного струму. Вітряне колесо приводить в рух динамо-машину - генератор електричного струму. Вода була першим джерелом енергії, і, ймовірно, першою машиною, в якій людина використовувала енергію води, була примітивна водяна турбіна. Зараз почали будувати ГЕС для отримання електричної енергії з води. Сьогодні для перетворення сонячного випромінювання в електричну енергію ми маємо в своєму розпорядженні дві можливості: використовувати сонячну енергію як джерело тепла для вироблення електроенергії традиційними способами (наприклад, за допомогою турбогенераторів) або ж безпосередньо перетворювати сонячну енергію в електричний струм в сонячних елементах. Сонячну енергію використовують також після її концентрації за допомогою дзеркал - для плавлення речовин, дистиляції води, нагріву, опалювання і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]