Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОК РЕ 12 ШРИФТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
769.54 Кб
Скачать

1.4. Еколого-економічні засади раціонального природокористування

Раціональне природокористування визначається умовами збалансованої взаємодії людського суспільства з природними біоценозами. Нераціональна антропогенна діяльність → порушення динамічної рівноваги геоекосистеми величезні економічні збитки.

Економічний розвиток країни - це динамічний процес постійного розвитку з метою найбільш повного задоволення потреб населення. База для задоволення цих потреб - раціональне природокористування (РПК)збалансована взаємодія між суспільством і природою, що забезпечує компроміс між соціально-економічними потребами людей і можливостями природи задовольняти їх без суттєвої шкоди для свого нормального функціонування.

У біосфері існує динамічна рівновага в екосистемах, що ґрунтується на колообігу речовин та енергії. Із зростанням використання природних ресурсів зростають відходи, їх поділяють на дві групи: відходи виробництва та відходи споживання.

Відходи виробництва залишки сировини, матеріалів, напівфабрикатів, що утворюються під час виробництва і частково або повністю втратили свої початкові споживчі властивості.

Відходи споживання - це продукція і вироби, що вже споживалися і втратили свої споживчі якості. За можливостями утилізації розрізняють утилізовані і неутилізовані (їх необхідно захоронювати) відходи.

З метою зменшення кількості відходів та раціонального використання сировини слід впроваджувати ресурсозберігаючі технології.

Маловідходна технологія - ______________________________________________

______________________________________________________________________________

Відходи виробництва використовують як ресурси, що надходять у виробництво як вторинна сировина:

Рекуперація відходів (вилучення корисних речовин) - основа раціонального використання сировини: виробництво паперу з макулатури потребує енергії на 60% менше, зменшує забруднення повітря на 15 % і води на 60 %. Сталь, виготовлена з металобрухту, дешевша на 70%: на кожній тонні сталі заощаджується 1,5 т руди і 0,2 т коксу, зменшується величезна кількість відходів.

Заощадження енергоресурсів можна досягти, використовуючи відновні джерела енергії: _________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________

Завдання для самостійної роботи

1. Стан довкілля в Україні, проблеми використання та охорона надр, земельного фонду, водних ресурсів, повітряного басейну, лісів.

2. Перспективні напрями раціонального природокористування та ресурсозбереження.

3. Закони Коммонера.

Лекція2. Екологічний моніторинг та система екологічної інформації

    1. Екологічний моніторинг.

    2. Правові аспекти охорони довкілля.

    3. Організація служб охорони довкілля і система екологічної інформації.

2.1. Екологічний моніторинг

Monitor (англ.) – спостереження. Об`єкти: природні ресурси, їх використання, природні комплекси і екосистеми.

Цілі: __________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________

Моніторинг здійснюють обласні управління з охорони навколишнього середовища разом з гідрометеослужбами через мережу спеціальних станцій, що проводять наземні метеорологічні, гідрологічні, морські та інші спостереження.

За масштабами узагальнення інформації вирізняють моніторинг: ________________________

________________________________________________________________________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]