Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОК РЕ 12 ШРИФТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
769.54 Кб
Скачать

Модуль 1. Регіональна економіка Лекція 1. Предмет, метод і завдання дисципліни "Регіональна економіка"

1.1. Визначення предмету курсу.

1.2. Методи і методологічні основи курсу "Регіональна економіка".

1.3. Мета і завдання курсу "Регіональна економіка".

    1. Визначення предмету курсу

Розвиток будь-якого регіону і країни в цілому залежить від економічного, природно-ресурсного і трудового потенціалу - від наявних продуктивних сил.

Предмет курсу________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Об'єкти вивчення науки__________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Регіональна економіка вивчає передумови та закономірності формування, розвитку і розміщення продуктивних сил регіонів.

У процесі виробництва освоюються природні ресурси, відтворюються умови існування людей, відбувається соціальний розвиток. Головна продуктивна сила – людина, яка здатна створювати суспільно необхідну продукцію, роботи, послуги. Людина створює засоби праці, з допомогою яких перетворює предмети праці на необхідний продукт. Засоби і предмети праці посилюють продуктивну силу людини.

Добудувати схему: Основні складові елементи продуктивних сил

Праця людей засоби виробництва

засоби праці предмети праці

____________________ _________________________

____________________ _________________________

До продуктивних сил також відносять _________________________________ ________________________________________________________________________________

Отже, продуктивні сили – це _____________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Регіональна економіка належить до економічних наук і взаємодіє з природничими, географічними, геологічними і технічними науками; використовує результати досліджень економічної теорії, економічної статистики, фінансів, економіки праці, економіки природокористування, історії народного господарства, економічної статистики, економічної кібернетики, економічної і соціальної географії, картографії тощо.

1.2. Методи і методологічні основи курсу "Регіональна економіка"

Методи науки (грецьк. metodos - шлях дослідження, теорія пізнання)це способи пізнання дійсності і послідовний шлях встановлення істини. Методологія це сукупність методів, що застосовуються у дослідженнях. Метод курсу побудований на матеріалістичній діалектиці, яка відображає реальну дійсність, життєвий досвід.

Кожна економічна проблема розглядається як система у взаємодії з іншими. До системи методів належать: аналітичний і порівняльний метод, економічні методи, нормативний, картографічний, експедиційний, економіко-математичне моделювання та ін.

Системний аналіз - порівняння різних варіантів розміщення продуктивних сил і вибір найкращих з погляду інтересів регіону, країни.

Економічні методи: балансовий, техніко-економічні розрахунки, економіко-статистичний. Найчастіше застосовуються техніко - економічні розрахунки: порівняльна ефективність різних варіантів розміщення продуктивних сил визначається на основі розрахунку витрат. При виборі місць розміщення враховують техніко-економічні показники: матеріало-, енерго- фондо-, науко-, трудо-, водомісткість продукції, транспортні витрати (транспортабельність), собівартість.

Техніко-економічні показники визначаються розмірами затрат на виробництво одиниці продукції у середньому за рік у вартісному (гривні) або натуральному обчисленні (шт., т, квт/год.).

- Матеріаломісткість Мм=Зм/Пр, де Зм - затрати матеріалів (грн., т.), (Пр)- виробництво одиниці продукції у середньому за рік

- Енергомісткість Ем=Зе/Пр, Зе-затрати енергії ( квт/год)

- Водомісткість Вм=____________________________

- Трудомісткість Тм=_____________________________

- Фондомісткість Фм=Вф/Пр, де Вф - вартість основних фондів (грн.)

- Наукомісткість - витрати на наукові дослідження та їх впровадження в розрахунку на виробництво одиниці продукції у середньому за рік.

- Транспортабельність Тр=Зтр /Пр, де Зтр-затрати на перевезення продукції

- Собівартість продукції С=(Вс+Зо +Вм)/Пр де Вс- вартість сировини; Зо- затрати на оплату праці, реалізацію продукції; Вм- вартість матеріалів, палива, енергії і ін. предметів праці, амортизаційні відрахування - на відшкодування вартості основних фондів (ремонт, модернізацію, реновацію).

Економіко-статистичний метод - обчислення індексів, середніх величин тощо (для системного аналізу).

Картографічний метод вимірювання економічних відстаней (ізолінії тарифів перевезень вантажів), визначення густоти населення й ін.

Економіко-математичні методи - створення відповідних моделей: балансові моделі (баланс виробництва і розподілу продукції); оптимізаційні моделі - для вибору оптимального варіанту розміщення продуктивних сил; тощо.

Методологічні основи науки про розміщення продуктивних сил і регіональну економіку сформували основоположники ринкової теорії розміщення виробництва: І.Тюнен, А.Вебер, А.Гетнер, А.Льош, В.Крісталлер та ін. Розвиток науки про регіональну економіку в Україні здійснювали вчені: В.Вернадський, О.Алімов, П.Ващенко, О.Діброва, С.Дорогунцов, Б.Данилишин, Ф.Заставний, М.Паламарчук, М.Пістун, Ю.Пітюренко, В.Поповкін, О.Шаблій, М.Чумаченко, В. Симоненко та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]