Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОК РЕ 12 ШРИФТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
769.54 Кб
Скачать

7.5. Трудові ресурси, державна політика зайнятості

Трудові ресурси - працездатне населення, частина населення, що має фізичні й духовні можливості до участі в трудовій діяльності. До них відносять: населення працездатного віку - чоловіки 16 - 59 років, жінки 16-54 років, пенсіонери, що працюють та підлітки 14-15 років. Не враховують студентів денних відділень та інвалідів ( 2,7 млн. – інваліди!).

Економічно активне населення - працездатне населення, зайняте суспільно корисною діяльністю, яка приносить доход. Безробітне населення – частина населення працездатного віку, тимчасово не зайнята в суспільно корисній діяльності, яка не заробляє доходів.

В Україні трудові ресурси - 52% населення.

Структура зайнятості:

- зайняті в суспільному виробництві (на державних та кооперативних, підприємствах, і в організаціях);

- зайняті в домашньому та особистому підсобному сільському господарстві та індивідуальною трудовою діяльністю;

- зайняті на навчанні з відривом від виробництва;

- зайняті у сфері військової діяльності (військовослужбовці).

Окрему групу становлять безробітні.

В Україні ручну низькопродуктивну працю виконують1/3 зайнятих у промисловості, 1/2 зайнятих у будівництві, 3/4 зайнятих у сільському господарстві, де 1/5 продукції втрачається через її погане збереження, переробку, доставку до споживачів - праця 1/5 зайнятих витрачається марно. Чим досконаліше виробництво і вище продуктивність праці у виробничій сфері, тим більше коштів і людей вивільнюється для розвитку невиробничої. У перспективі - скорочення приросту трудових ресурсів (демографічна ситуація) → важливо ефективно їх використовувати: підвищувати продуктивність праці без збільшення числа зайнятих.

Повна зайнятість - надання державою можливості займатися суспільно корисною працею усьому працездатному населенню.

Ефективна зайнятість відповідає інтенсивному типу відтворення, економічній доцільності й соціальній результативності, сприяє скороченню ручної, непрестижної та важкої праці - дає позитивний економічний ефект.

У ринкових умовах господарювання зростає зайнятість у комерційних структурах, індивідуальних селянських та фермерських господарствах. Виникають нові форми зайнятості - в інформаційній ринковій інфраструктурі, нерегламентована (незареєстрована) зайнятість - самозайнятість. Офіційно вважаючись безробітною, людина зайнята у «тіньовій» економіці, отримує там основні доходи.

Політика зайнятості працездатного населення - напрям державної соціальної політики, оскільки висока зайнятість забезпечує доходи. Державна політика зайнятості основана на Законі України «Про зайнятість населення» і включає заходи щодо регулювання ринку праці, забезпечення ефективної зайнятості населення і запобігання безробіттю.

Активна політика зайнятості:________________________________________ __________

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Пасивна політика зайнятості - ___________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання для самостійної роботи

1. Сучасна міграційна ситуація в Україні і перспективи розвитку міграційних процесів.

2. Основні тенденції українського ринку праці. Заходи для забезпечення повної й ефективної зайнятості.

3.Функції Державної служби зайнятості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]